Zapatero acusa Catalunya de tenir «prejudicis» amb Susana Díaz per ser dona i andalusa

"El PSC no té prejudicis per ningú. A aquestes alçades no hi ha prejudicis contra ningú a Catalunya", repliquen els socialistes catalans | L'expresident erigeix l'andalusa com la candidata que pot fer que el PSOE torni a ser majoria

L'expresident José Luis Rodríguez Zapatero aquest dilluns, a la seu del PSC
L'expresident José Luis Rodríguez Zapatero aquest dilluns, a la seu del PSC | Europa Press
24 d'abril del 2017
Actualitzat el 25 d'abril a les 11:18h
No queda cap mena de dubte que l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero serà el principal escuder de la presidenta andalusa Susana Díaz a l'hora d'ajudar-la a fer-se amb el lideratge del PSOE. Ho ha deixat ben clar aquest dilluns a Barcelona, on l'ha erigit com la candidata que pot fer possible que els socialistes tornin a ser majoria. Amb tot, just després de l'acte de dissabte en el qual el PSC va evidenciar el seu indiscutible suport a Pedro Sánchez, Zapatero ha lamentat les "veus" que a Catalunya han instaurat "prejudicis" sobre Díaz i ho ha vinculat al fet de ser dona i andalusa.

"Hi ha hagut poques candidates a la secretaria general del PSOE, però quan hi ha una candidata es té en compte el seu origen", ha assegurat l'expresident. I ha afegit que també va passar amb l'exministra Carme Chacón quan va intentar fer-se amb la secretaria general del PSOE l'any 2012 i va perdre per 22 vots contra Alfredo Pérez Rubalcaba. Zapatero ha puntualitzat, però, que no es referia al PSC quan parlava de "prejudicis". Els socialistes catalans, però, conscients que l'expresident ha fet unes declaracions polèmiques, s'han afanyat a respondre. "El PSC no té prejudicis per ningú. A aquestes alçades no hi ha prejudicis contra ningú a Catalunya", ha replicat el secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa.

Un lideratge fort versus aquells que es deixen "emportar pel vent"

Zapatero està aquest dilluns a Catalunya per fer campanya en favor de Díaz, que serà aquest dimecres a Barcelona. L'expresident ha defensat que dona suport a l'andalusa per "coherència" i perquè està "convençut" que el seu lideratge és la clau per enfortir el PSOE i cohesionar-lo internament. "Per guanyar a les urnes necessitem convicció, confiança, credibilitat i coherència", ha apuntat. Unes qualitats, ha insistit, que no es poden tenir si no es té un "rumb determinat" i un "deixa que el vent et porti cap a un costat o altre". Zapatero ha deixat anar aquesta afirmació sense mencionar Sánchez, però donant a entendre que, més enllà de Díaz, no hi ha ningú que pugui fer-li ombra a nivell de lideratge.

També ha criticat veladament que les propostes de Sánchez s'apropin, en certa mesura, a les de Podem. De fet, ha posat com a exemple la victòria de Emmanuel Macron a les eleccions franceses per deixar clar que són les forces "europeistes" les que tenen futur. "Hem d'estar lluny d'aquells que fan oposició a l'euro", ha sentenciat.

"Diàleg i pacte" per a Catalunya

L'expresident, que quan va ser a la Moncloa va fer bandera de l'Espanya plurinacional, ha assegurat que el PSOE ha de portar la "iniciativa" a l'hora d'afrontar el conflicte territorial amb Catalunya. Al seu judici, es tracta d'una qüestió que només es pot resoldre "dialogant" i des d'una "cessió" del posicionament de les parts negociants. En aquest cas, dels independentistes i del govern espanyol. Zapatero ha reivindicat l'Estatut del 2006 com l'instrument que més ha reconegut la identitat de Catalunya i "blindat" les seves competències i ha reconegut que no li va agradar la sentència que el va retallar.

Amb tot, ha defugit la pregunta sobre si creu que Catalunya ha de ser reconeguda com a nació i ha insistit que el més important és instaurar un escenari de diàleg "amb la societat catalana" i un pacte que incorpori la majoria de partits. S'ha mostrat convençut que Díaz sabrà respondre a aquesta situació amb "coherència" i "mirada de futur" per imposar l'estratègia del diàleg i el pacte.