VIDEOANÀLISI Un Sant Jordi amb el millor guió possible

Més enllà d'haver estat la diada més polititzada i compromesa dels darrers anys, la jornada de diumenge també ha demostrat la recuperació del sector editorial

La diada, un acte de vitalitat col·lectiva
La diada, un acte de vitalitat col·lectiva
23 d'abril del 2017
Actualitzat el 24 d'abril a les 19:48h

Josep Maria Espinàs ho afirma, amb passió i saviesa, al reportatge especial que hem publicat a NacióDigital per aquesta diada: "Sant Jordi és un acte de vitalitat col·lectiva". I així ha estat, de manera fidel, la jornada que s'ha viscut aquest diumenge, malgrat tots els mals presagis que auguraven un descens de vendes pel fet de viure la diada en dia festiu. Hi ha hagut bon temps, molta gent, llargues cues i, sobretot, moltes i bones novetats editorials.
 
Més enllà de l'eterna disputa entre mediàtics o no mediàtics, aquest Sant Jordi ha demostrat que el sector es recupera, que va en el bon camí, i que l'enorme esforç fet per les editorials al llarg d'un primer trimestre intens pel que fa a novetats ha acabat donant fruits. El públic, sempre sobirà, ha premiat Carles Capdevila i Xavier Bosch com els més venuts, en no ficció i en ficció, confirmant les previsions. Molt a prop d'ells, Pilar Rahola, Rafel Nadal, Jordi Basté i Marc Artigau, Jaume Cabré, Quim Monzó, Mònica Usart, Genís Sinca o Roger Vinton. En castellà, Fernando Aramburu, Javier Cercas, Ruiz Zafón o Pau Donés.
 
La llista, però, no seria completa del tot sense l'excepcionalitat que subratllava Josep Maria Espinàs: la força de la ciutadania. Enguany, amb un Sant Jordi més polititzat que mai, més actiu i compromès a nivell cívic, tal com han demostrat els centenars de voluntaris que s'han passejat durant tot el dia amb l'armilla verda del Pacte Nacional pel Referèndum i la predisposició amable del somriure. Una taca d'oli que s'escampa amb pas i conviccions fermes, amb la llibertat com a divisa.

Més de sis milions de roses venudes han acabat de donar forma i color al bullici torrencial, rubricades amb un munt de samarretes blaugranes, la peça de roba més vista entre la gentada d'aquest Sant Jordi de clàssic. En resum, un diumenge que ha seguit el millor guió possible, convertit, com deia l'Espinàs, en un gran "acte de vitalitat col·lectiva" que s'ha de viure i de paladejar. Una jornada que és un orgull com a país i que cal que fem el possible per mantenir. Per molts anys.
 

Una parella es petoneja davant del grafiti de TVboy al passeig de Gràcia de Barcelona. Foto: Adrià Costa