Sant Jordi brilla al Berguedà, en una diada de família, dolçor i bon temps

Els eixos comercials de Berga es converteixen en una riuada de gent des de primera hora del matí | La coincidència amb diumenge atrau visitants de fora de la comarca, en un cap de setmana molt bo per a les llibreries i la restauració

Parada de llibres de Sant Jordi al carrer major de Berga.
Parada de llibres de Sant Jordi al carrer major de Berga. | Aida Morales
23 d'abril del 2017
Actualitzat a les 20:36h
Paradoxalment, les roses no han omplert els carrers d'olor de rosa. Massa industrials. Però Sant Jordi no ha deixat de ser, a Berga, el Berguedà i al conjunt de Catalunya, la festa per excel·lència de l'amor i la fraternitat. El color vermell, doncs, ha tornat a predominar, anant de la mà de la catalanitat. Senyeres i llibres, best sellers i roses vermelles, blaves i grogues. Aquest any, la diada s'ha viscut en diumenge i sota un sol acaparador. La màniga curta ha estat la protagonista, amb famílies senceres que han sortit al carrer per celebrar, un any més, una tradició romàntica, en el sentit més clàssic de la paraula.

Un Sant Jordi, doncs, molt més relaxat. Berga ha vist créixer la presència de visitants, i els seus eixos comercials principals, bàsicament el carrer major i el vall, s'han convertit en riuades d'amics, enamorats i amants de la literatura. Rosa en mà i llibre triat, també ha estat un bon dia per a la restauració, que ha gaudit de bars i restaurants plens, així com fleques i pastisseries que, pocs dies després d'omplir-se de mones, han fet cuejar els últims pastissos. 

Berga ha viscut un Sant Jordi multitudinari, el millor que es podia esperar, tant pel nombre de vendes, que ha estat constant durant tot el matí, com pel caliu i el bon ambient que s'ha creat. Una diada en què les escoles, entitats i grups de joves han aprofitat per finançar-se, i en què totes han sortit al carrer per donar-se a conèixer, vendre llibres, roses o bé joies i gominoles per a grans i petits.
 

Una parada de roses de Sant Jordi a Berga. Foto: Aida Morales


Per a les principals llibreries de la ciutat, aquest diumenge també ha estat un traginar constant de llibres i una indicció econòmica important. Segons la llibreria Quatre Cantons, situada al passeig de la Indústria, molts exemplars ja s'han anat venent durant tot el cap de setmana, amb els descomptes del 10%. No obstant això, el romanticisme dels llibres ha atrapat, fins i tot, els més previsors, que s'han tornat a acostar per fullejar els clàssics, els èxits de vendes i els autors berguedans.

En aquesta línia, el carrer major ha estat el màxim exponent d'assaigs i novel·les, amb grans aglomeracions de gent a l'entorn de la Llibreria Huch, clàssica i històrica, i de Cal Morlans, que també han ofert un ampli repertori de llibres per al públic infantil. Entremig, casals i ateneus han destacat els exponents de la militància política i l'anarquisme, fins arribar a la plaça de Sant Joan, on Òmnium Cultural ha continuat la 4a Marató per la Llengua amb un recital de poesia, conjuntament amb diverses entitats del Berguedà.

I és que, enguany, i davant de la incertesa del temps i del cap de setmana, Sant Jordi ha brillat a Catalunya. Amb totes les lletres una diada festiva que, fins i tot pels que no han rebut rosa o llibre, s'ha convertit en un diumenge ple de llum.
 

GALERIA DE FOTOS de Sant Jordi a Berga

 

Una parella passejant pel vall de Berga per Sant Jordi. Foto: Aida Morales