El gomet verd del referèndum s'apodera de Sant Jordi

Gran afluència de ciutadans a les parades del Pacte, que aprofita la jornada al carrer per recollir signatures a favor de la consulta vinculant | Els partits sobiranistes desafien Rajoy a acordar els termes de la votació mentre els unionistes reclamen que no es polititzi la diada | Pedro Sánchez anima les primàries del PSOE des de Barcelona en una comitiva frenada sovint per les peticions de "selfie"

Ambient de Sant Jordi al centre de Barcelona
Ambient de Sant Jordi al centre de Barcelona | Adrià Costa
23 d'abril del 2017
Actualitzat a les 19:28h
"És inevitable", assenyalava Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, poc després d'arribar a la parada del Pacte Nacional pel Referèndum. Es referia, òbviament, a la consulta vinculant prevista per al mes de setembre. La cantonada de Rambla Catalunya amb el carrer Diputació en el centre neuràlgic de la reivindicació optimista del dret a l'autodeterminació amb una carpa en què hi havia tots els protagonistes pel Pacte, encapçalats per Joan Ignasi Elena. El ritme de signatures no s'ha aturat en cap moment del dia, i tots els coordinadors -Itziar González, Carme-Laura Gil, Francesc de Dalmases, Jaume Bosch- cridaven la gent a participar. Hi ha ajudat el degoteig de personalitats sobiranistes que s'han acostat a la parada i que en sortien amb un gomet verd.

Un gomet verd, per cert, que era una constant en les passejades amunt i avall de la Rambla Catalunya que caracteritzen el Sant Jordi. Després de Cuixart ha arribat Xavier Domènech, coordinador del nou partit dels "comuns", que ha repartit abraçades a tots els assistents. No ha estat l'únic representant d'aquest espai que s'ha acostat a la carpa, perquè minuts després ho ha fet Gerardo Pisarello, primer tinent d'alcalde de Barcelona, a qui dirigents del Pacte li recordaven que està a punt de convertir-se en batlle accidental quan Ada Colau tingui el seu segon fill. Domènech i Pisarello han refermat el compromís dels comuns amb el referèndum acordat, amb la incògnita en l'aire de quin serà el seu posicionament quan es posi en marxa la via unilateral.
 

Carles Puigdemont, a l'estand del Pacte Nacional pel Referèndum de Barcelona Foto: ACN


"Tots sortirem beneficiats si hi ha un acord", ha reflexionat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, quan ha arribat a la carpa del Pacte. Ha trigat molta més estona de la prevista a caminar fins a Rambla Catalunya amb Diputació, especialment per l'aglomeració de gent i la dictadura del "selfie". No és el dia més plàcid per als escortes del president, ni per als responsables de protocol de la Generalitat. Per fins a l'estand del PDECat, els policies que acompanyen Puigdemont han hagut d'anar recordant a un jove que duia una estelada king-size que havia de mantenir la distància. El noi, potser perquè duia una samarreta de Barça amb el nou serigrafiat de Luis Suárez, no feia gaire cas als centrals que segueixen a tot arreu el president català. "Endavant, president!", li cridaven des del carril central de Rambla Catalunya.

La carpa del PDECat estava just davant de la de la CUP, on s'hi poden trobar enganxines on defensen el referèndum "sí o sí" per al 2017. Els anticapitalistes fa temps que demanen a Puigdemont que posi data i pregunta a la votació, però el dirigent nacionalista té pensat fer-ho abans de marxar de vacances, segons ha explicat als corresponsals estrangers en una trobada a Palau amb el conseller d'Exteriors, Raül Romeva. Puigdemont, ja darrere de l'aparador que han muntat els nacionalistes en el seu primer Sant Jordi amb la nova denominació, ha saludat els assistents amb la seva dona, Marcela Topor, al darrere. Abans de l'arribada de la comitiva presidencial, un home assistit amb un megàfon -prou potent per ser escoltat en la cridòria- retreia els casos de corrupció de CDC i acusava el PDECat de ser un "simple canvi de nom". 

Forcadell i Romeva, els més sol·licitats

Carme Forcadell, presidenta del Parlament, ha fet acte de presència cap a les dotze del migdia a la carpa del Pacte, situada a escassos metres de la del PP -molt menys concorreguda-. Forcadell, tot petons i abraçades, ha estat aclamada per bona part dels ciutadans que s'aplegaven aquell moment a la cantonada de Rambla Catalunya amb Diputació. Les declaracions que ha fet als mitjans han estat amenitzades per la caiguda d'un dels murals a favor del referèndum que hi havien a la carpa. La presidenta del Parlament, ex-líder de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i sota la lupa judicial de l'Estat, no ha pogut marxar ràpid: la cua per fer-s'hi fotos era llarga.
 

Ambient de Sant Jordi al centre de Barcelona Foto: Adrià Costa


També ho era la que s'ha generat quan Romeva ha passat, poc abans que Puigdemont, a signar a favor del referèndum. "És que ens volem fer una foto amb ell!", justificaven senyores de mitjana edat que frisaven per una foto amb el conseller d'Exteriors. Romeva ha aprofitat per saludar Janne Riitakorpi, un periodista finlandès especialitzat en el procés català que era a Barcelona gaudint del seu primer Sant Jordi acompanyat de la parella. "És un dia molt especial", li deia Riitakorpi al conseller entre fotografia i fotografia. El periodista finlandès, per cert, també ha volgut el seu selfie. Els responsables de premsa d'Exteriors, pendents de l'agenda, observaven amb preocupació la corrua de fans que esperaven torn telèfon en mà.

La visita de Sánchez i les lectures d'Albiol

Pedro Sánchez, que des que va ser descavalcat com a secretari general del PSOE s'esforça a situar Catalunya com una nació amb els pertinents matisos, ha estat una de les estrelles de la jornada a Barcelona. Sánchez encarna ara una espècie d'heroi romàntic de novel·la que reneix de les cendres per recuperar allò que els seus rivals -la malvada Susana Díaz- li van treure per la força. El tercer en discòrdia, Patxi López, també ha passat per Barcelona, on ha acompanyat -com Sánchez- Miquel Iceta a l'hora de signar el seu llibre sobre la tercera via. Serà catalogat com a no-ficció?
 

Pedro Sánchez saluda al diputat republicà Joan Tardà. Foto: Adrià Costa


Els gustos literaris de Xavier García Albiol, això sí, segur que no passen pel procés. "Això és una mala novel·la de ficció", ha considerat el president del PP a Catalunya, sempre de metàfora fàcil. "Donem veu als catalans oblidats per l'independentisme", ha destacat des de la carpa del PP, que inagurava la campanya La Catalunya valenta. Una campanya en què els populars volen demostrar que els partidaris de seguir a Espanya són "més i millors" que els sobiranistes. Els gomets verds, per descomptat, brillaven per la seva absència a la paradeta del PP. El partit que governa Espanya i Ciutadans, que li dona suport allà on calgui i quan calgui, han aprofitat la jornada per carregar contra la "politització" que en fa -segons ells- l'executiu català.

Com acabarà el llibre del procés? Si el 2012 va ser la introducció i les eleccions del 27-S del 2015 en van constituir el nus, aquest 2017 hauria de ser -teòricament- el desenllaç. Els gomets verds els durà Carles Puigdemont a Madrid per revindicar el referèndum davant Mariano Rajoy. Un cop rebuda la negativa, la Generalitat necessitarà alguna cosa més que la reivindicació festiva i uns adhesius identificadors per escriure amb èxit el capítol de la independència.