Blanca Li i Maria Alexandrova, la dansa com a celebració de la feminitat

El Centre Cultural Terrassa acull aquest dissabte "Déesses et démones", una obra creada a partir de la connexió entre dues estrelles internacionals

Blanca Li i Maria Alexandrova, en un moment de l'espectacle
Blanca Li i Maria Alexandrova, en un moment de l'espectacle | CCTerrassa
22 d'abril del 2017
Actualitzat a les 7:58h
Terrassa acull aquest dissabte Déesses et démones, una obra de dansa feta a partir de la connexió entre dues estrelles internacionals, Blanca Li i Maria Alexandrova. L'espectacle, en el marc de la 34a Temporada BBVA de Dansa, mostra una creació que furga en les mitologia antigues per ser un retrat fidel de la feminitat. Tal i com la coreògrafa i ballarina Blanca Li explica a NacióDigital, és una obra "que celebra la feminitat i que evoca la dona en tots els seus aspectes, però sobretot a aquelles dones que han reinventat la dansa".
 
Feminitat i mitologia en una obra de risc, que fa dialogar dos talents únics i que contraposa mons i inquietuds. Per a Blanca Li, el fer de reunir-se ha estat tot un repte i un gran al·licient per fer un espectacle únic. "Tant jo com Alexandrova venim de dos universos diferents però portem tota la vida ballant. Ella, dansa clàssica, mentre jo vinc d'una dansa física, del hip hop i del flamenc. La idea era unir els dos mons i fer un espectacle que revisés tota aquesta mitologia per parlar, sense embuts, de la dona".

Dos talents internacionals perfectament complementats

Les dues estrelles han acabat complementant-se a la perfecció, malgrat tècniques, orígens i formacions. "Cadascuna tenim una tècnica, hem estudiat la dansa de manera molt diferent, cosa que ens fa, a priori, totalment oposades". Malgrat aquestes consideracions, l'escena i el desig les complementen a la perfecció. "El més bonic d'aquesta obra és l'intercanvi creatiu i veure com en trobem en un punt, on sempre impossible". L'espectacle, en aquest sentit, mostra moltes formes de dansa. "També fem solos, però els moments de duo són molt especials: hem arribat a ser bessones!", exclama Li. "Hem trobat la manera de ballar juntes".
 
Com als temps dels déus grecs, les dues ballarines es combinen i s’enfronten, es transformen en diablesses o en divinitats benvolents per canviar el destí dels humans, sembrant al seu voltant força, alegria i energia. L'espectacle, però, no és narratiu. "La mitologia ens va servir de font d'inspiració. Quan estudiava la mitologia primitiva, em va cridar molt l'atenció que les primeres estatuetes de divinitats que es van trobar fossin deesses. La dona era l'origen del mon i de la creació. La dona ho era tot", afirma Li. Eren èpoques en què l'home adorava a la dona. "Em va fascinar i vaig veure clar que calia fer una obra sobre aquest poder femení".
 
Déesses et Démones és una creació de Li pel Teatre dels Camps Elisis es va estrenar a París el 22 de desembre de 2015 i significa la primera vegada que Alexandrova participa en una creació francesa. Blanca Li, la coreògrafa inclassificable, i Maria Alexandrova, la ballarina estrella del Ballet del Bolxoi, surten de la zona de confort per oferir una acumulació de talent que mostra el poder universal creatiu femení.