Junqueras recorda a Santamaría que Sant Jordi és sinònim de «llibertat»

El vicepresident relaciona els valors que encarna la festivitat amb la reivindicació del referèndum en l'acte de la candidatura per ser patrimoni de la Unesco | La vicepresidenta del govern espanyol replica que és el caràcter "obert, tolerant, plural i de llibertat" el que ha fet de Catalunya un "referent en el món de les identitats compartides"

Sáenz de Santamaría, amb el conseller Santi Vila i el vicepresident Junqueras
Sáenz de Santamaría, amb el conseller Santi Vila i el vicepresident Junqueras | @govern
21 d'abril del 2017
Actualitzat el 22 d'abril a les 7:05h
El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, no ha dubtat en regalar-li una flor verbal a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sánez de Santamaría, aprofitant la seva participació en l'acte per impulsar Sant Jordi com a patrimoni immaterial de la humanitat de la Unesco. "Aspirem a exportar al món els valors que Sant Jordi encarna, i que són l'amor a la cultura i a la llibertat", ha proclamat Junqueras, que ha afegit que es tracta d'uns valors estretament lligats amb el "compromís col·lectiu" dels catalans amb "la democràcia i el referèndum". Ha llançat el missatge en un clima de fredor entre els dos vicepresidents, que només s'han adreçat la paraula al principi i al final d'un acte organitzat per la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes que s'ha vist arrossegat per la picabaralla política.

I és que la presència de Santamaría ha incomodat alguns sectors fins a tal punt que l'editora de La Campana, Isabel Martí, ha dimitit de la junta de l’Associació d’Editors. De fet, en un inici, estava previst que fos el conseller de Cultura, Santi Vila, i no Junqueras qui intervingués a l'acte en nom del Govern. El canvi s'ha fet hores abans per equilibrar la presència dels dos governs i evitar que l'executiu del PP intentés "instrumentalitzar" l'acte en un context de plena tensió pel procés sobiranista. El líder d'ERC no ha dubtat, doncs, en aprofitar l'ocasió per desactivar les intencions del govern de Rajoy i posar la cirereta al pastís en una jornada que ha arrencat amb l'acte en el qual el Govern de la Generalitat s'ha compromès en bloc i per escrit a "organitzar, convocar i celebrar" el referèndum.

Un missatge que ha enxampat per sorpresa la vicepresidenta

El missatge de Junqueras -que no s'ha estat d'afegir que allò que demanen els catalans són "valors universals" que "caracteritzen els humans"- ha enxampat per sorpresa la vicepresidenta, que ha evitat fer declaracions als mitjans i que portava sota el braç un discurs que pivotava, bàsicament, en el sector cultural. 

"A Castella i Lleó també celebrem la llibertat el 23 d'abril", ha etzibat improvisadament Sáenz de Santamaría fent referència a la festivitat que en aquesta data també celebra la comunitat. El missatge polític, però, no ha anat més enllà de recordar que ha estat el "caràcter obert, tolerant, plural i de llibertat" el que ha fet de Catalunya "un referent en el món de les identitats compartides". La vicepresidenta ha regalat a Junqueras un llibre: La parte inventada, una novel·la de Rodrigo Fresán. El detall podria haver tingut doble lectura si no fos perquè també li ha regalat al tinent d'alcaldia d'Empresa, Cultura i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni.

Des de la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes han donat el tret de sortida de la candidatura de la festivitat de Sant Jordi com a patrimoni de la Unesco i han reivindicat els més de cinc milions de roses i més d'un milió i mig de llibres que es preveu que siguin venuts enguany.