Mossos d'Esquadra

Jané reclama deixar els Mossos «fora del debat polític»

El conseller d'Interior anuncia en el Dia de les Esquadres que el cos policial català creixerà fins als 18.300 efectius de cara al 2020

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, als Mossos: "Sou servidors públics, no pas al servei d'un govern, sinó dels ciutadans"

Condecorada l'agent dels Mossos que va evitar que Puigdemont patís un greu accident

, Barcelona | 21/04/2017 a les 13:41h
Arxivat a: Política, Jordi Jané, Josep Lluís Trapero, Mossos d'Esquadra, Dia de les Esquadres, Carles Puigdemont
Aquesta notícia es va publicar originalment el 21/04/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Carles Puigdemont passa revista als Mossos en el Dia de les Esquadres, acompanyat de Jordi Jané i Josep Lluís Trapero. Foto: Mossos d'Esquadra


El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha reclamat aquest divendres que els Mossos d'Esquadra es deixin "fora del debat polític" i de les "controvèrsies partidistes" per permetre que "facin la seva feina de manera professional". El conseller ha llençat aquest darrer missatge en el Dia de les Esquadres, la diada del cos policial català celebrada a l'Auditori del Fòrum de Barcelona, i també ha anunciat que els Mossos creixeran fins als 18.300 efectius de cara al 2020, una xifra que ja es va fixar en la Junta de Seguretat de Catalunya del 2006 però que encara no s'ha aconseguit a causa de la crisi econòmica. El primer pas per arribar a aquest objectiu de creixement és la convocatòria de 500 noves places d'agent que també ha fet oficial.

Jané també ha subratllat la necessitat que els Mossos s'integrin als organismes internacionals de coordinació i col·laboració policial l'endemà de l'atemptat contra un policia francès a París. I ha recordat que l'Estatut ja preveu aquesta possibilitat i que el reglament de l'Europol ja permet l'entrada dels Mossos. "Se segueixen sense complir aquestes previsions en un escenari on l'amenaça terrorista és creixent", ha lamentat. I ha assegurat que cal intensificar la col·laboració de policies europees perquè "el terrorisme no coneix fronteres: un terrorista fitxat a França pot estar hores després a Catalunya on els Mossos són policia competent".

En aquest sentit, el conseller també ha demanat que els Mossos s'integrin al CITCO i passin a formar part de forma "permanent" de la taula estatal de valoració del risc terrorista, dos objectius que es podrien debatre en una futura Junta de Seguretat de Catalunya. Jané ha explicat que l'actual ministre de l'Interior ha mostrat "voluntat positiva" per fer aquesta reunió, que "s'ha aconseguit tancar l'ordre del dia" i que el Govern ha ofert "cinc possibles dates per celebrar la Junta de Seguretat".

Darrera seu, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet un discurs menys polític i ha elogiat la tasca dels Mossos perquè són un cos "cada vegada més respectat i més professionalitzat" i "percebut com a rigorós i fiable" per la ciutadania. Sí que ha recordat que els agents i comandaments de la policia catalana són "servidors públics" i que no estan "al servei d'un govern, sinó dels ciutadans". A més a més, ha destacat que a la direcció de la policia catalana "hi ha unitat de criteri" conformant una "organització sòlida i robusta". Puigdemont també ha destacat que els Mossos s'hagin convertit en un cos "referent" en la lluita contra el terrorisme.

Trapero proposa endurir la normativa contra els robatoris en domicilis 

El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha estat el primer en intervenir destacant tres eixos importants en l'acció del cos policial català. També ha parlat de terrorisme i ha explicat que les persones detingudes a Catalunya en el darrer any estaven implicades en l'"adoctrinament" o "apologia" del gihadisme. Segons Trapero, el terrorisme d'Estat Islàmic busca "radicalitzar" la nostra societat i fomentar "l'odi".  

A continuació, ha ressaltat la necessitat de promoure un canvi normatiu per fer front de manera més eficaç als robatoris amb força als domicilis i que no només es fixi en el "dany patrimonial", sinó també en la "invasió de la intimitat" que suposa l'entrada il·legal en domicilis, que ha qualificat de "temple sagrat de les persones".  

Per últim, ha situat la lluita contra la ciberdelinqüència a les xarxes com un nou objectiu. "Les xarxes són un espai on es desenvolupa la vida", ha assenyalat, per alertar que també és un àmbit on  "també s'estafa". Per això ha apostat per posar un "semàfor vermell" contra conductes delictives i ser estrictes, i fer front, també, a la "indefensió" de persones que acudeixen a les comissaries per coaccions, injúries, calúmnies o atacs basats en discursos de l'odi rebuts a través de les xarxes.

Homenatges

El Dia de les Esquadres també és el moment en què la policia catalana homenatja a membres del cos o personalitats que han contribuït a la seguretat. Enguany han rebut especials ovacions les condecoracions pòstumes als dos agents rurals assassinats a Aspa, reconeixement que ha estat recollit per les seves dues dones i fills que han deixat, i la medalla als difunts David Piqué, l'exnúmero dos del cos i excomissari, i l'exdirector dels serveis territorials d'Interior a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Palau.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Els dirigents d'ERC a l'acte central de campanya | Adrià Costa
Roger Tugas | 6 comentaris
01/01/1970
El programa preveu 50 "mesures republicanes" -algunes xocant amb l'Estat-, 19 espais de sobirania -per guanyar múscul amb la societat civil- i un "gran diàleg de país" que impliqui els "comuns" i entitats
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 21:05 Signants del manifest democristià de suport a Puigdemont reclamen la retirada dels seus noms. Segons ha informat Demòcrates de Catalunya a través d'un comunicat, hi ha almenys quatre persones, entre les quals la filla de Carrasco i Formiguera, que denuncien no haver donat el seu consentiment.
 21:05 
 20:42 Rajoy veu victimisme en Puigdemont i Junqueras: «Buscar greuges és l'especialitat del nacionalisme». El president del govern espanyol reivindica la "pluralitat" d'Espanya i Catalunya, i el "respecte als drets de les minories". Albiol crida a "posar fi" a partir del 21-D a "una clara voluntat de marginació dels que no som independentistes".
 20:40 Toni Comín deixa clar que tan «valent» és ser a l'exili com a la presó. L'exconseller de Salut i número 7 d'ERC per Barcelona assegura que tant la presó com l'exili són opcions "vàlides" per defensar el desafiament independentista de Catalunya.
 20:34 ENTREVISTA Gemma Geis (JxC): «Si el president fos de la CUP, ara estaria votant la CUP». La cap de llista per Girona creu que qualsevol que sigui el resultat dels independentistes, cal que investeixin Puigdemont: "Si guanya la majoria independentista, s'ha de restituir el Govern". Per Xavier Borràs.
 20:01 El candidat del PP, Xavier García Albiol, crida a "posar fi" a partir del 21-D a "una clara voluntat de marginació" dels no independentistes.
 20:00 El PSC denuncia davant la Policia Local de Tortosa les pintades als seus cartells electorals. Els socialistes titllen d'"agressions reiterades" les pintades, concretament del número 155 i d'un bigot sobre la cara del candidat Iceta emulant al dictador Adolf Hitler.
 19:53 
 19:46 Rajoy anuncia que proposarà a patronals i sindicats una pujada del Salari Mínim Interprofessional del 4% per al 2018 condicionada a un creixement del 2,3% i creació de 450.000 llocs de treball.
 19:13 Ciutadans, el farmacèutic del PSC: les contraindicacions de l'"Icetaton". La formació taronja avisa al Twitter dels possibles efectes adversos de votar socialista el 21-D.
 
 19:04 LA CARAVANA Salutacions sense pèls a la llengua. Contracrònica de Sara González sobre la campanya de Catalunya en Comú-Podem 
 18:41 ENTREVISTA Eusebi Campdepadrós (JxCat): «La llista unitària era el més potent que es podia fer políticament després del 155». El cap de llista per Tarragona reafirma que de les "coses se n'aprèn" i que l'única manera d'arribar a la república és a través de "força democràtica" i d'un referèndum pactat. Per Jonathan Oca.
 18:37 La policia espanyola identifica els candidats de la CUP en un acte de campanya. Els agents no han reconegut el carnet de diputada de Mireia Boya. Informa Àlvar Llobet.
 18:32 ÀUDIO La banda sonora de la campanya de la CUP. El partit de l'esquerra independentista presenta onze cançons escollides per candidats, exdiputats i membres de la campanya.
 18:22 LA CARAVANA Una campanya sota la lupa judicial. El programa i els discursos d'ERC s'han de modular per evitar que el Suprem els usi per acusar els dirigents investigats de reiteració delictiva, ho explica Roger Tugas.
 18:18 Els «comuns» s'encomanen a Iglesias en l'esprint final de la campanya. Ho explica Sara González. Podem envia tota la direcció estatal a Catalunya per ajudar Xavier Domènech amb una última embranzida abans del 21-D.
 
 17:33 LA CARAVANA. A la caça de l'herència d'Unió. Puigdemont rep el suport de Joan Rigol, Joana Ortega i Josep Maria Vila d'Abadal en un acte a Barcelona. Per Oriol March.
 17:17 El debat de La Sexta va tenir una audiència del 20,4% a Catalunya. “17D.Debat" va acumular 577.000 espectadors, a 20.000 del programa més vist, el TN vespre.
 17:06 ÚLTIMA HORA Nova entrega de l'enquesta prohibida pel 21-D des d'Andorra.
 16:49 Lluís Puig demana a Ros que dimiteixi pel conflicte de les obres de Sixena. El conseller de Cultura destituït pel govern espanyol diu a l'alcalde de Lleida que si es penedeix i no pensava que el 155 servia per traslladar l'art a l'Aragó, que plegui.
 16:34 LA CARAVANA "Icetaton" per resoldre l'embolic català: solució viable? El candidat socialista al 21-D reparteix caramels per trobar una sortida que deixi enrere el procés independentista, però ho té molt difícil per articular una majoria; contracrònica de Jordi Bes.
 16:19 VÍDEO «El que mai podreu fer és callar la voluntat d'un poble»: l'emocionant vídeo d'Omplim Brussel·les per al 21-D. El compte de Twitter de la manifestació publica unes imatges trepidants.
 16:16 La CUP proposa augmentar la pressió fiscal a les rendes majors de 60.000 euros. Els anticapitalistes volen rebaixar l'IRPF a qui cobra menys de 15.000 euros anuals, i invertir més en polítiques socials.
 15:39 Juan Milián: «La imatge d'uns polítics saltant-se la llei ha perjudicat el sector turístic a Catalunya», informa Aleix Ramírez. El número 8 de la llista del PP per Barcelona ha recordat que "una marca com la de Barcelona és molt difícil de construir i fàcil de destruir".
 15:24 El PSC emula el PP i també «recepta» pastilles per combatre l'independentisme. La formació de Miquel Iceta llença una peculiar campanya per mostrar la seva voluntat de recuperar l'economia de Catalunya.
 15:23 El conseller de Cultura demana la dimissió d'Àngel Ros pel cas Sixena. Lluís Puig assegura que l'alcalde de Lleida no pot penedir-se del 155 i mantenir el càrrec d'alcalde.
 15:20 Els Avis i Àvies per la llibertat de Reus lliuren 200 cartes al Síndic per les prohibicions de la Junta Electoral. El col·lectiu convoca una gran concentració dissabte per "recuperar el temps perdut" durant la campanya electoral.
 15:19 L'Ajuntament de Cerdanyola respon a la prohibició de la Junta Electoral de penjar la pancarta de "Llibertat presos polítics" amb una altra de reivindicativa: "Pancarta censurada per la Junta Electoral".
 15:05 LA CARAVANA La història d'amor de Fachin que va trencar un «Déu» independentista. La CUP i ERC festegen l'exsecretari de Podem Catalunya que esdevé, en aquesta campanya, eina política per desacreditar Catalunya en Comú; la contracrònica d'Aida Morales
 14:19 El govern espanyol obre un expedient contra Junqueras i Sànchez pels missatges gravats. El ministeri d'Interior valorarà si sanciona o no els dos candidats independentistes per haver participat en la campanya electoral.
 14:12 Xavier García Albiol explica que s'ha posat en contacte amb empreses que han marxat i "una part d'elles estan disposades a tornar si hi ha certesa i confiança".
 13:56 VÍDEO Albiol insisteix a insultar els independentistes: «no han d'estar massa bé del cap». El cap de llista del PP va titllar de "tarats" els activistes a favor de l'alliberament dels presos i aquest dilluns ha tornat a la càrrega a la Sexta.
 13:55 
 13:53 El Govern a l'exili seguirà junt la nit electoral i compareixerà per valorar els resultats. Serà en un acte conjunt amb representants de Junts per Catalunya i ERC.
 13:49 El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, participarà per sorpresa en el tancament de la campanya de Catalunya en Comú-Podem a Santa Coloma de Gramenet
 

Pablo Iglesias i Alberto Garzón, al míting central de la campanya dels comuns a Nou Barris Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 13:42 Iceta: «Junqueras és l'osset que tots hem volgut tenir en un moment». Desafortunades declaracions del socialista a Onda Cero, que recorden les mofes dels policies espanyols.
 13:31 Puigdemont avisa ERC que «alterar» el Govern legítim serà donar la raó a Rajoy. El president de la Generalitat s'erigeix com a "vot útil" en la recta final de la campanya en un acte amb democristians a favor de Junts per Catalunya. Per Oriol March.
 13:21 Tercera enquesta prohibida de les eleccions del 21-D des d'Escòcia: l'escenari es manté molt estable respecte les entregues anteriors.
 13:07 Joana Ortega i Vila d'Abadal fan costat a Puigdemont en la recta final del 21-D. L'exvicepresidenta del Govern i l'expresident de l'AMI se sumen a un acte de campanya de Junts per Catalunya i signen un manifest de democristians a favor del president. Informa Oriol March.
 13:00 
 12:57 Puigdemont tancarà dimarts la campanya amb un «megamíting». Es podrà seguir arreu del país a través d'una pàgina web específica.
 12:50 El vídeo sobre l'1-O, un dels més vistos de l'any a Human Rights Watch. La brutalitat policial durant el referèndum comparteix llista amb reportatges sobre l'Estat Islàmic, la guerra de Síria o la tortura a Egipte.
 12:48 Josep Borrell torna a carregar contra el sobiranisme: "Té un nivell de comprensió extraordinàriament baix". L'exministre espanyol i expresident del Parlament Europeu avisa que una Catalunya independent quedaria fora de la UE, cosa que seria "una condemna a mort" per a l'economia del país; informa Jordi Bes.
 12:32 Josep Maria Vila d’Abadal, exalcalde de Vic i president del consell nacional de Demòcrates (partit integrat a la llista d’ERC), participa en l’acte de suport de personalitats democristianes a Carles Puigdemont.
 12:34 DE GUSTOS I COLORS Puigdemont, en el bucle infinit de la història; el perfil cultural del candidat de Junts per Catalunya, a càrrec d'Esteve Plantada. Puigdemont tria Roger Mas, la pel·lícula alemanya "El caso Fritz Bauer", el llibre "El sentido del rumor", i el catàleg de Filmin.
 12:21 El candidat del PSC al 21-D, Miquel Iceta: "Si arribo a president, comptaré amb el bo i millor de la nostra experiència europea i internacional, amb independència dels colors polítics". Iceta cita Ignasi Guardans, Javier Solana i Josep Antoni Duran i Lleida, entre altres 
 12:16 La Policia Municipal de Sabadell impedeix acabar una pintada per la llibertat dels presos polítics, a l'entrada sud de la ciutat. S'han identificat diverses persones que estaven duent a terme l'acte reivindicatiu.
 12:01 
 11:58 Josep Borrell: "Això que declarem la independència i negociem amb Europa una permanència ràpida ja s'ha acabat. Aquest fantasma l'hem mort. Ja sabem que les independències porten a l'exclusió de la UE".
 11:57 M'HI POSO PER... Rosa Cañadell i l'aposta pels que «mai han guanyat». L'exportaveu d'USTEC va al número 79 de la llista de Catalunya en Comú-Podem. Ho explica Sara González
Entrades anteriors »
Xavier Domènech, a la Sexta | Dani Gago / Catalunya en Comú
Sara González
01/01/1970
Xavier Domènech va afrontar una curiosa salutació d'Albiol, a qui amb prou feines coneix, just abans del debat de La Sexta
El Palau de la Generalitat, tancat i barrat | Adrià Costa
Josep M. Vilalta
01/01/1970
«El debat nacional intens dels darrers anys ha desdibuixat o ha deixat en segon terme d’altres prioritats polítiques igualment necessàries si volem consolidar un país de major progrés social i econòmic»
Aida Morales | 14 comentaris
01/01/1970
Els politòlegs Marc Sanjaume i Joan Botella descarten una alteració substancial dels resultats, malgrat els dubtes "raonables" de frau | La població pot comprovar el registre censal i aclarir dubtes als seus ajuntaments
Xavier García Albiol, cap de llista del PP | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El cap de llista de PP a les eleccions del 21-D tria "El caçador" de Michael Cimino, Fernando Aramburu i Almudena Grandes, "CSI" i les cançons d'Enrique Iglesias
Carles Riera, candidat de la CUP | Adrià Costa
01/01/1970
El candidat de la CUP insta les forces "republicanes" a desplegar la declaració del 27 -O i aplicar la llei de transitorietat | Recalca que si cal assumiran "responsabilitats" de Govern i demana als "comuns" abandonar "el terreny fictici de l'equidistància" | Afirma que Puigdemont respon a una "realitat més lliure" que el "peix al cove" del PDECat