Els funcionaris de Barcelona deixen la mútua municipal i s'incorporen a la Seguretat Social

L'asseguradora dels treballadors públics de l'Ajuntament de Barcelona, coneguda com a PAMEM, acumula un deute de 22 milions d'euros | L'aportació que el consistori feia a la societat es destinarà ara a nous serveis de salut per a persones vulnerables

Redacció
21 d'abril del 2017
Actualitzat a la 13:29h
 

Ada Colau i el conseller de Salut, Toni Comín, en l'acte d'aquest matí a l'Ajuntament de Barcelona. Foto: Europa Press


Els gairebé 8.300 afiliats de la mútua de funcionaris de Barcelona s'incorporaran al sistema sanitari públic, a la Seguretat Social. El Departament de Salut i l'Ajuntament de la ciutat comtal ho han fet públic aquest divendres al matí després de segellar un acord per facilitar la transició. La Generalitat i el consistori es faran càrrec del deute que acumula l'Institut de Prestacions d'Assistència Mèdica al Personal Municipal (IPAMPM), la societat que actuava com a mútua dels treballadors públics barcelonins i que era coneguda popularment com a PAMEM.

La institució es va crear l'any 1950 amb l'objectiu d'oferir assistència sanitària als funcionaris municipals. L'organisme va anar creixent i va arribar a atendre més de 32.000 persones. En els darrers anys, però, la disminució del número de beneficiaris i l'envelliment progressiu dels usuaris han condemnat l'IPAMPM a arrossegar un dèficit crònic. Els números vermells han fet disparar el deute de la societat, que ja frega els 23 milions d'euros.

La liquidació progressiva de l'institut permetrà a l'Ajuntament de Barcelona alliberar-se d'una càrrega econòmica important. En l'acte d'aquest matí, l'alcaldessa Ada Colau ha avançat que destinarà l'aportació anual de més de dos milions d'euros que el consistori feia a l'IPAMPM a nous equipaments de salut pensats per atendre la ciutadania més vulnerable. Alguns dels serveis tractaran àrees no sempre accessibles per a les persones amb pocs recursos, com ara l'odontologia o l'oftalmologia.

La mútua de l'IPAMPM desapareixerà d'aquí a tres mesos, quan els funcionaris hagin acabat de desvincular-se'n per incorporar-se a la Seguretat Social. La societat, però, no es liquidarà i mantindrà la plantilla de 22 treballadors que té actualment per continuar gestionant els centres d'atenció primària de la seva propietat. Amb el canvi, Colau creu que es posa fi a una "anomalia històrica" i es "reforça" el sistema públic de salut.
Arxivat a