La comissió d'investigació de l'«operació Catalunya» neix per «posar llum a la clavegueres» de l'Estat

Es constitueix també la comissió que analitzarà les polèmiques afirmacions que va fer l'exsenador Santi Vidal sobre els preparatius de la Generalitat per fer el referèndum

21 d'abril del 2017
Actualitzat a les 11:25h

La diputada Alba Vergés, presidenta de la comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya Foto: Parlament


El Parlament ha donat ja el tret de sortida a la comissió d'investigació sobre l'anomenada "operació Catalunya", el cas en què, presumptament, el govern espanyol i la policia van maniobrar i conspirar per destapar suposats casos de corrupció vinculats a polítics independentistes.

La presidenta de la comissió, la diputada de Junts pel Sí Alba Vergés, ha anunciat que aquest espai parlamentari neix amb la vocació de "posar llum a la foscor de les clavegueres de l'Estat" i destapar les "pràctiques que fustiguen la democràcia en la seva essència". L'afirmació ha motivat ràpidament la queixa del PP. La diputada popular Esperanza García ha interromput el discurs de Vergés per retreure-li que en una sessió constitutiva no es poden emetre "conclusions". Lluny de frenar el seu discurs, però, Vergés ha insistit que les informacions que s'han fet públiques destapen "muntatges policials, dossiers, difamacions, policia política i invencions" que "no pertocarien" en un Estat de dret i ha desitjat que la comissió serveixi per exigir "les responsabilitats polítiques i penals que es puguin derivar de les conclusions".

A partir d'ara, els grups parlamentaris tindran una setmana per fer propostes de compareixences a aquesta comissió que arriba després que Público tragués a la llum que la diputada del PP al Congrés Alícia Sánchez-Camacho va ser qui va facilitar al ministeri d'Interior el material per al primer informe contra els Pujol. També després que comissaris com José Villarejo i Eugenio Pino admetessin que existia l'"operació Catalunya". La presidenta de la comissió ha instat a no impedir compareixences -com ha passat al Congrés, on PP, PSOE i C's fan pinya per bloquejar la comissió- perquè "l'espionatge i la persecució d'idees polítiques" són un "atac frontal a la democràcia".

La comissió d'investigació sobre el cas Vidal també es posa en marxa

Just després de la constitució de la comissió d'investigació sobre l'"operació Catalunya" s'ha creat també la que analitzarà les polèmiques declaracions de l'exsenador Santi Vidal sobre suposades accions irregulars de la Generalitat en el marc del procés sobiranista. Aquesta comissió estarà presidida pel diputat de Ciutadans Jean Castel, que ha considerat que cal "vetllar" pels interessos dels ciutadans i pel compliment de la llei per part del Govern per garantir els drets fonamentals dels ciutadans.

La comissió sobre el cas Vidal la van forçar Ciutadans, el PSC i el PP després de considerar insuficients les explicacions que va donar el vicepresident Oriol Junqueras a la comissió d'Afers Institucionals, on va negar que l'executiu hagi actuat de forma irregular en els preparatius del procés sobiranista.