Gas Natural aprova uns beneficis de 1.347 milions en la primera junta de l'etapa Fainé

Ha estat també la primera junta general amb el fons nord-americà GIP com a accionista de referència

20 d'abril del 2017
Actualitzat a les 16:48h

Isidre Fainé, president de Gas Natural, i Rafael Villaseca, conseller delegat, avui a la junta general. Foto: Gas Natural Fenosa


Gas Natural Fenosa ha celebrat aquest dijous la seva primera junta general des que Isidre Fainé va assumir la presidència de la companyia l'any passat en substitució de Salvador Gabarró, mort el març. Aquest ha estat el context que ha emmarcat una junta que ha estat també la primera amb el fons nord-americà Global Infraestructure Partners (GIP) com a accionista de referència. Avui s'ha ratificat el nomenament de tres nous consellers en representació del fons: Mario Armero, William Alan Woodburn i Rajaram Rao.

Va ser el setembre passat quan el GIP va entrar de ple com a accionista fent-se amb el 20% de la multinacional (10% de CriteriaCaixa i 10% de Repsol). Així, en l'estructura d epdoer de l'accionariat hi ha Criteria Caixa amb un 24,4%, Repsol amb el 20% i el GIP amb un altre 20%.   

Isidre Fainé ha tingut paraules de record i elogi per Salvador Gabarró i la seva ètica del treball. També ha destacat la feina feta pels directius a les ordres del conseller delegat, Rafael Villaseca, i pels 18.000 treballadors de la multinacional. Ha subratllat que el 2016 ha estat positiu en els diversos àmbits, el dels resultats financers, l'organitzatiu i l'estratègic, amb operacions i acords per posicionar la companyia de manera avantatjosa en el mercat global.

Companyia solvent enmig de la incertesa política

Fainé ha fet referència als elements d'incertesa internacional, que giren entorn la política econòmica de la nova Administració nord-americana i els reptes que afronta la Xina quant al seu model de creixement, esmentant també les eleccions a França i Alemanya i les incògnites que comporten. A Europa, els principals riscos provenen de l'àmbit polític, ha dit, especialment en el que afecta el procés de negociació del Brexit.    

Ha dibuixat les grans tendències de futur: la demanda d'energia global s'incrementarà, especialment en els països emergents; les renovables experimentaran el creixement més rellevant; la demanda de combustibles fòssils creixerà, entorn el gas natural; les cadenes de valor es veuran alterades amb l'aparició de nous competidors. En aquest context, "Gas Natural té un balanç solvent i equilibrat entre gas i electricitat", ha afirmat Fainé, i pel que fa al negoci internacional, ha destacat el mercat llatinoamericà, citant les possibilitats que ofereixen Mèxic i Xile. El president ha afirmat que "tenim una àmplia base de clients i si els seguim, mai ens equivocarem".

Ha estat una junta protagonitzada per les ratificacions de consellers nous. A proposta de CriteriaCaixa han estat ratificats Alejandro García-Bragado i Marcelino Armenter, i per part de Repsol el directiu Josu Jon Imaz, que va ser portaveu del Govern basc i dirigent del PNB. S'han reelegit com a membres del consell a Luis Suárez de Lezo, de Repsol, i a Enrique Alcántara-García Irazoqui, de CriteriaCaixa. Josu Jon Imaz i William Alan Woodburn seran vicepresidents.

En el consell d'administració de Gas Natural Fenosa hi ha disset membres: quatre hi són en representació de CriteriaCaixa, tres per Repsol i els altres tres en nom del fons GIP. A més, hi ha sis consellers independents i Rafael Villaseca, que és el conseller delegat.

Atenció a la pobresa energètica

En el transcurs de la junta general, s'ha fet referència al drama de la pobresa energètica. El conseller delegat, Rafael Villaseca, ha explicat que s'ha intervingut en 20.000 casos a l'Estat espanyol, on s'han engegat un seguit de convenis amb les administracions públiques, especialment en l'àmbit municipal. Villaseca ha dit que les companyies "són part de la solució, però no són la solució", i que el paper dels poders públics és essencial. S'ha referit al cas tràgic de Reus tot dient que "no és acceptable que passin successos dramàtics com aquest en una societat com la nostra".

Uns resultats en línia amb l'objectiu estratègic

El 2016 la companyia va obtenir uns beneficis de 1.347 milions d'euros, un 10,3% menys que l'any anterior, que foren 1.502 milions. La junta ha aprovat els comptes, que estan en línia amb les previsions del pla estratègic pels anys 2016-18. També s'ha aprovat destinar 1.000,68 milions d'euros a pagar el dividend, el que representa un dividend brut per acció d'un euro.

Villaseca ha destacat el compliment dels objectius estratègics, el creixement de la base de clients i una clara fortalesa financera. Però no ha ocultat els desafiaments que impliquen factors com la pressió reguladora a Europa o la volatibilitat dels preus energètics, sense perdre de vista l'evolució que puguin tenir els tipus de canvi a Amèrica Llatina. 

Una intervenció crítica  

En la junta general, un dels accionistes, Duro Lago, ha preguntat pel projecte de la companyia a la zona de Doñana, exposant els criteris de Greenpeace, que s'ha mostrat crítica sobre els plans de la gasística. Es tracta del Projecte Conjunt Zona Marismes Occidental. Villaseca ha respost que el projecte ja disposa dels permisos ambientals de la Junta d'Andalusia i ha recordat a Doñana ha existit de sempre reserves de gas, i que no té cap risc per l'ecosistema.

Duro Lago ha reclamat més esforç contra la pobresa energètica i ha expressat la seva preocupació pel fet que l'arribada a Gas Natural d'Isidre Fainé pogués implicar "males pràctiques". En el torn de respostes, Fainé ha contestat visiblement molest, recordant que va començar a treballar en el sector financer com a auxiliar administratiu i que avui la Caixa és líder en el sector. Fainé ha dit que "m'agradaria tenir una trobada amb vostè perquè em digués quines males pràctiques he fet jo" i ha explicat que "invertim la meitat dels dividends en l'àmbit social, no només pel que fa a la pobresa energètica, sinó en àmbits que afecten la pobresa d'una manera global, com l'habitatge i la formació, i allí estem".