El sobiranisme escenifica unitat i posa en marxa la maquinària per guanyar el referèndum

Institucions i partits es conjuren per no oferir dubtes sobre el referèndum i preparen un Sant Jordi marcat per la mobilització ciutadana | El Parlament expressa suport sense fissures a Carme Forcadell davant dels embats de la justícia en un acte simbòlic a la cambra catalana | Puigdemont adverteix que l'Estat vol inhabilitar "tots els catalans" i manté que cal estar al costat de les institucions

Acte d'unitat en defensa de Carme Forcadell
Acte d'unitat en defensa de Carme Forcadell | Parlament de Catalunya
Oriol March / Roger Tugas
19 d'abril del 2017
Actualitzat el 20 d'abril a les 18:04h
El sobiranisme és, també, un estat d'ànim. Es tracta d'un moviment que viu pendent del termòmetre i de les relacions entre els partits i les entitats que l'impulsen. Les últimes setmanes han estat complicades, arran de les tensions internes al Govern i de les picabaralles -aquest cop menys soterrades que en altres ocasions- entre el PDECat i ERC arran de la filtració de la conversa que mantenia David Bonvehí en una conversa al Bages. Aquest clima ha provocat la reacció de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, que divendres presidiran un acte de compromís amb el referèndum, però també de les entitats i del Parlament. La unitat és un dels béns més preuats en la fase final cap a la consulta vinculant, i aquest dimecres l'independentisme s'ha esforçat a insuflar ànims.

Ho ha fet en dos escenaris diferents. El primer, al matí, han estat les quatre columnes de Puig i Cadafalch que hi ha a Montjuiïc. Ha estat l'emplaçament triat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per engegar la campanya pel sí a la independència sota el lema El canvi ets tu. El president de l'entitat, Jordi Sànchez, ha assegurat que "ja ningú dubta que el referèndum es portarà a terme" i, per tant, "cal ampliar la majoria social per guanyar el sí". En aquest sentit, la campanya anirà "adreçada vol posar en valor la gent" i "posa l'accent en un to positiu a l'activitat del que hem identificat com a procés", i és que "tots els canvis han vingut precedits per la mobilització de la gent, que té ganes de culminar amb èxit aquesta història". La primera gran estació, Sant Jordi.
 

Carme Forcadell, abans d'entrar a l'acte al Parlament. Foto: ACN


El segon escenari ha estat el Parlament, on s'han registrat els avenços més grans en clau sobiranista durant els últims anys. Tres expresidents -Ernest Benach, Núria de Gispert i Joan Rigol- han promogut un manifest que carrega contra la judicialització que ha emprès l'Estat en contra de la mesa del Parlament, liderada per Carme Forcadell. "No admetem que s'alteri la cambra des de les institucions jurídiques", han assenyalat Benach, Rigol i De Gispert des de l'auditori del Parc de la Ciutadella. La presidenta de la cambra, acomboiada per la plana major del Govern i de tot l'independentisme, ha assegurat que el Parlament estarà a l'alçada del "moment històric" que viu el país.

"Ens volen inhabilitar a tots"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat l'encarregat de tancar l'acte amb un discurs breu en què ha advertit de les intencions de l'Estat. "Ens volen inhabilitar a tots", ha assenyalat Puigdemont, que ha demanat fer costat a les institucions que lideren el procés. "No caminareu sols", ha indicat tant a la mesa del Parlament com als inhabilitats pel 9-N -Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs- davant del xoc amb l'Estat. De tots aquests quatre dirigents que han estat suspesos per la justícia, només Ortega -per motius personals- no ha estat al Parlament.

"Quan intenten inhabilitar tot un poble, cal que aquest poble faci realitat allò que és un èxit a la xarxa i que toca alhora que es desvirtualitzi", ha indicat Puigdemont, referint-se a les campanyes que promourà el sobiranisme per tal de guanyar el referèndum. El president i el vicepresident Oriol Junqueras, divendres a les deu del matí, presidiran un acte en què els consellers i secretaris generals signaran un document de compromís amb el referèndum per esvair dubtes i generar confiança en la societat civil, visiblement molesta davant les tensions entre departaments -per comprar les urnes, per exemple- i el xoc entre el PDECat i ERC per la gravació de Bonvehí.
 

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, aquesta tarda al Parlament. Foto: ACN


Aquest acte, segons fonts consultades, serà "breu" perquè després Puigdemont s'ha de desplaçar cap al Fòrum, on se celebra el dia de les esquadres. No és una celebració qualsevol, tenint en compte el context en què es troba la policia catalana en el marc del referèndum. Dimarts, el president de la Generalitat va defensar que els Mossos estaran al costat del que la ciutadania "triï", però dins l'executiu i dins de Junts pel Sí existeixen suspicàcies sobre el paper de la policia. Dirigents parlamentaris, de fet, insisteixen que la policia "no té marge" per incomplir decisions judicials en la línia d'impedir la votació.

Mobilització ciutadana

El Pacte Nacional pel Referèndum, mentrestant, anirà guanyant protagonisme en les properes hores a mida que s'acosti la Diada de Sant Jordi. L'entitat situarà un miler de punts de recollida de signatures per tot Barcelona aprofitant la gran afluència de persones al carrer -aquest any la jornada cau en diumenge- i avui Joan Ignasi Elena, que coordina el Pacte, explicarà les accions concretes. La feina de l'entitat es tancarà al mes de maig, que és el termini que es dona el sobiranisme per pactar el referèndum amb l'Estat. De moment, la porta de Madrid segueix tancada.
 

Jordi Sànchez, durant la presentació de la precampanya del referèndum. Foto: @Assemblea


Serà en aquest moment quan s'obri la via unilateral, marcada únicament pels designis d'un Parlament que està sota la lupa judicial. És per això que l'ANC i Òmnium Cultural posaran en marxa les properes setmanes la campanya pel sí donant per fet que el referèndum es farà i que es pot guanyar. "Puigdemont i Junqueras van de debò, les urnes hi seran", destaquen en cercles governamentals. I, si les urnes hi són, l'independentisme necessita exhibir unitat encara que no tot siguin flors i violes de portes endins. L'escenificació d'aquest dimecres i la que arribarà divendres a Palau volen insuflar ànims i escalfar motors a parts iguals camí del referèndum.