L'Etnològic acomiada el cicle Trencadís amb una mirada a l'Àfrica encisadora i explotada

El museu tanca amb l'obra de Díaz Valladares "Rere l'ombra del bruixot" un programa que ha acostat l'antropologia al gran públic a través de la literatura

Francisco Díaz Valladares.
Francisco Díaz Valladares. | Museu Etnològic
19 d'abril del 2017
Actualitzat a les 19:49h
Aquest dijous conclou la segona edició del cicle Trencadís, una proposta del Museu Etnològic i Museu de les Cultures del Món per acostar l'antropologia al gran públic no especialitzat. I per fer-ho, es va triar un bon estri: l'obra narrativa de cinc autors: Martí Gironell, Najat El Hachmi, Gabi Martínez, Jordi Llobregat i Francisco Díaz Valladares. Precisment serà aquest, autor de Rere l'ombra del bruixot, el protagonista de la darrea sessió.

Àfrica i els seus paisatges són l'escenari de la novel·la amb la qual Díaz Valladares ha guanyat el 25 premi Edebé de literatura juvenil. Un blanc nascut allí, Julen, és el protagonista, que redescobreix el continent en un viatge de tornada a la terra on va néixer que té un punt d'iniciàtic i on el seu avi fou un antropòleg rellevant. Per l'obra passen episodis que inclouen la bellesa de la natura, la coneixença d'una jove massai i les destrosses d'un altre protagonista, però en aquest cas indesitjat, com és l'explotació del territori pel capitalisme més feréstec.

Yasmina Riau, responsable de comunicació del museu, fa una valoració molt positiva del Trencadís: "Aquesta segona edició ha estat un èxit. Amb quasi un centenar d’assistents en tots els capítols del cicle i una absoluta implicació de tots els escriptors i el periodista i conductor Antoni Tortajada. Enguany, les xerrades, en format intimista, han posat de relleu la vinculació que hi ha entre l’antropologia com a ciència i la literatura, que no sempre és ficció sinó que sovint s’imbrica sobre hàbits, costums, criteris, històries o formes de vida que formen part de la nostra realitat més propera".

Riau assegura que "ha estat un honor que hagin acceptat participar en aquesta edició escriptors i periodistes de reconegut nom en el panorama literari actual. Tots ells, Antoni Tortajada com a moderador de les sessions, i els escriptors Martí Gironell, Najat El Hachmi, Gabi Martínez, Jordi Llobregat i Francisco Díaz Valladares ens han fet gaudir d'unes sessions molt enriquidores".