L'ANC veu «tot el Govern compromès amb el referèndum» i també avala la DUI com a pla B

Jordi Sànchez està convençut que les últimes polèmiques entre el PDECat i ERC no impediran que les institucions i la ciutadania culminin el full de ruta | L'Assemblea inicia la seva precampanya del referèndum, amb el lema "El canvi ets tu", tot i que donarà el protagonisme al mot "sí"

Presentació de la precampanya del referèndum
Presentació de la precampanya del referèndum | ACN
19 d'abril del 2017
Actualitzat el 20 d'abril a les 9:11h
L'ANC està convençuda que el Govern en ple està totalment identificat amb el full de ruta del referèndum. L'endemà que l'executiu anunciés que realitzaria un acte per escenificar el seu compromís amb la votació del setembre, el qual es farà divendres, el president de l'entitat sobiranista, Jordi Sànchez, ha apuntat que, tot i que "hi ha hagut soroll i el procés ha estat permanentment acompanyat de soroll", "no hi ha cap motiu per dubtar que el Govern està compromès, des del president fins l'últim conseller, en convocar, organitzar i celebrar el referèndum".

Per això, Sànchez s'ha negat a alimentar "polèmiques que no serveixen per reforçar el camí que la ciutadania vol", com la polèmica sobre les gravacions que el PDECat afirma que va fer ERC del seu número dos, David Bonvehí, ja que ara "toca tancar files, que la majoria sorgida del 27-S tregui tots els dubtes que hi hagi i que tots plegats, ciutadans i partits, amb les institucions al capdavant, ens posem a caminar en l'última estació cap al referèndum". De fet, ha assegurat que la relació actualment entre les diferents formacions i entitat sobiranistes és de les millors que recorda.

L'ANC també contempla la DUI com a pla B

Així mateix, no creu que el fet que el vicepresident català, Oriol Junqueras, posés sobre la taula la possibilitat d'una declaració unilateral d'independència (DUI) signifiqui que es dubta de la celebració del referèndum, ja que el líder de l'ANC entén que el que va afirmar el també president d'ERC és "de sentit comú absolut". De fet, ha afirmat que aquesta mateixa "clàusula de desbloqueig" en forma de DUI en cas que l'Estat impedeixi l'exercici del dret a decidir també està contemplada en el full de ruta que l'ANC debatrà en la seva assemblea general del 29 d'abril a Granollers.

"L'estat espanyol pot tenir mecanismes per intentar frenar el desig majoritari de la ciutadania, i és en aquest sentit que tots els escenaris es poden contemplar", ha exposat i, en aquest sentit, ha explicat els que votaran els socis de l'ANC la setmana vinent: "El full de ruta dibuixa escenaris, i un d'ells té a veure amb que l'estat espanyol impedeixi per la força l'exercici democràtic del dret a decidir, un escenari molt poc probable, i en aquest cas es contempla la possibilitat que el mandat del 27-S es culmini amb una declaració a la comunitat internacional de la proclamació de la independència".

Sense pressa per a la data i la pregunta

Igualment, Sànchez no ha posat pressa al Govern perquè fixi data i pregunta per al referèndum, com sí que fa la CUP, ja que confia que l'executiu "ho farà aviat i, quan ho faci, ben fet estarà". "Cada cosa té el seu temps", ha afirmat, i ha demanat temps perquè faci la seva feina i busqui suports al referèndum.

El president de l'ANC ha fet aquestes declaracions des de les Quatre Columnes de Montjuïc en la presentació de la precampanya de l'entitat a favor del "sí" en el referèndum, la qual pren el relleu de l'anterior campanya, la qual, amb el lema "Fem futur", va aconseguir la inscripció de 5.000 voluntaris i la formació de més de 2.000. D'aquesta manera, "setmanes abans" que comenci la campanya unitària dels partits i entitats sobiranistes i que el Govern posi data i pregunta, l'Assemblea n'iniciarà una per Sant Jordi amb l'eslògan "El canvi ets tu". La imatge principal, però, serè el mot "Sí", el qual ja es va deixar veure la setmana passada a diversos municipis catalans.

"Sí" gegants, damassos, samarretes i globus

D'aquesta manera, Sànchez assegura que "ja ningú dubta que el referèndum es portarà a terme" i, per tant, "cal ampliar la majoria social per guanyar el sí". Així, la campanya anirà "adreçada vol posar en valor la gent" i "posa l'accent en un to positiu a l'activitat del que hem identificat com a procés", i és que "tots els canvis han vingut precedits per la mobilització de la gent, que té ganes de culminar amb èxit aquesta història". L'ANC pretén que aquests grans "sí" recorrin "la major part de municipis de Catalunya", es pengin fins a 100.000 domassos amb aquest mot als balcons o llueixin samarretes i portin globus similars, en primer lloc aprofitant la diada de Sant Jordi. I és que considera que "sí" és un lema breu que "aposta pel futur i el compromís que cal exemplificar de la ciutadania amb les institucions i que cal carregar d'exigència amb les institucions".

En aquest sentit, el president de l'ANC ha destacat que el referèndum no divideix, sinó que "genera unitat i cohesió, és volgut per prop del 80% dels ciutadans del país", i fins i tot "els votants de C's i PP també saben que és la manera més cívica de culminar aquests anys tan intensos de mobilització pel dret a l'autodeterminació". Per això, ha subratllat "tota la complicitat i tota l'exigència al nostre Parlament i al nostre Govern perquè culminin tota la feina, sabent que tindran tot el suport de la ciutadania fins al final". "Ningú té excuses per intentar convèncer que el referèndum no és la millor solució", ha conclòs.