Restringir l'accés a l'escola dels nens no vacunats: metges i mestres s'hi oposen

El Govern evita pronunciar-se i recorda que només pot recomanar a les famílies que vacunin els fills | L'epidemiòleg Antoni Trilla celebra que s'obri aquest debat però creu que és millor "convèncer que no pas obligar" | USTEC demana que "no es limiti l'escolarització dels infants en funció de l'opció de vida dels pares"

Vacunar els fills no és obligatori, tot i que els metges ho recomanen a la majoria de famílies
Vacunar els fills no és obligatori, tot i que els metges ho recomanen a la majoria de famílies | ACN
19 d'abril del 2017
Actualitzat a les 18:23h
Restringir l'accés a l'escola bressol dels infants que no estiguin vacunats no convenç ni metges ni mestres. La proposta del grup municipal d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Barcelona pretén obrir aquest debat per intentar reduir la xifra d'alumnes que no segueixen el calendari vacunal, una discussió que epidemiòlegs i professionals de l'educació demanen abordar amb molta cura. "Sóc més partidari de convèncer que no pas d'obligar ningú a fer res", apunta l'epidemiòleg Antoni Trilla, doctor de l'hospital Clínic de Barcelona i professor de la Universitat de Barcelona (UB).

Trilla celebra que la proposta d'Esquerra hagi permès "obrir un debat molt necessari" i creu que, si s'aborda amb "seny", podrà aportar "molta llum". Ara bé, el doctor insisteix que la feina "s'està fent bé" i recorda que els pediatres compleixen amb les recomanacions del Departament de Salut i aconsellen a les famílies que vacunin els seus fills. "Si els metges fan bé la seva feina i traslladen als pares el que toca ja s'està fent tot el que cal", apunta Trilla, que defensa la necessitat de "continuar fent pedagogia per convèncer tothom de l'eficàcia mèdica de les vacunes".

Tanmateix, que Trilla no sigui partidari de prohibir la matriculació a les escoles bressol públiques dels infants que no estiguin immunitzats no vol dir que no defensi altres mesures que apunten en aquesta direcció. Recorda, per exemple, que hi ha països europeus que no permeten accedir a algunes beques escolars a aquelles famílies que no compleixen amb el calendari de vacunació establert pel govern. "Amb mesures d'aquest tipus no estàs obligant ningú a fer res, però premies els que compleixen amb les recomanacions", explica el doctor. Trilla també defensa la llibertat dels centres educatius de no matricular nens sense vacunar: "Si hi ha escoles on l'anglès és la llengua vehicular i, per tant, cal dominar-lo per accedir-hi, també seria lògic que n'hi hagués que es neguessin a acceptar infants no vacunats".

Més enllà del debat a cavall entre el món mèdic i educatiu que ha obert la proposta d'Esquerra, el doctor és molt crític amb els pares que no segueixen les recomanacions de l'Institut Català de la Salut. "Les famílies que no vacunen els seus fills s'aprofiten de les que sí que ho fan perquè, quan la majoria de nens estan immunitzats, protegim la resta de la comunitat", assevera Trilla, que ho il·lustra amb un símil sobre civisme: "Els que no vacunen són com els passatgers que es colen al metro sense pagar. Els usuaris que compren el bitllet fan que el transport públic funcioni i els altres se n'aprofiten".

Pediatres i mestres demanen matisar el debat

Des de la Societat Catalana de Pediatria apunten en la mateixa línia. Els seus responsables defensen la conveniència de vacunar i recorden que l'eficàcia d'aquests fàrmacs és "inqüestionable". El que no tenen tan clar, en canvi, és que canviar la normativa i obligar els infants a seguir el calendari vacunal augmenti la sensibilització entre la població. És més: alerten que es podria aconseguir l'efecte contrari i generar rebuig entre els que no tenen clar si cal o no que vacunin els seus fills.

La doctora Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiològica de l'hospital de la Vall d'Hebron, també creu que obligar d'una manera més o menys tàcita a vacunar els infants podria ser "contraproduent" perquè "només falta que algú insti a fer una cosa perquè molta gent vulgui fer just la contrària". Campins considera que la millor via per augmentar la cobertura vacunal és "explicar-se amb arguments científics" i defensa que només s'hauria d'obligar la població a vacunar-se en casos excepcionals, "com ara en un brot epidèmic molt agut que posi en perill la salut pública".

Per la seva banda, el sindicat de mestres i professors USTEC considera que la proposta d'Esquerra està "fora de lloc". El portaveu nacional de l'organització, Ramon Font, defensa que l'educació "ha de ser universal" i creu que "no es pot restringir l'escolarització dels infants per la creença religiosa, la ideologia política o l'opció de vida que prenguin els seus pares". Font tampoc no entén quina eficàcia pot acabar tenint la mesura. "Si aquesta proposta el que busca és protegir els nens ja vacunats no té cap sentit perquè al final estaria qüestionant la fiabilitat de les vacunes", assenyala el representant del sindicat.

El Govern se'n renta les mans

La llei 37/2007, la norma que regula l'administració de les vacunes a Catalunya, estableix que el Departament de Salut no pot obligar cap família a immunitzar els seus fills contra una determinada malaltia. Fonts de la conselleria de Toni Comín es remeten a la "claredat" del marc legal per no entrar en el debat. "Nosaltres recomanem vacunar els nens i no anem més enllà perquè, com a la majoria de països del nostre entorn, el calendari vacunal no és una obligació jurídica per part dels ciutadans", asseguren des de Salut a NacióDigital.

La conselleria creu que "a efectes pràctics" la ciutadania rep aquesta recomanació com una "instrucció" i recorda que la immensa majoria de famílies vacunen els infants. "És una molt bona notícia que les persones facin cas del que recomana l'administració", assenyalen les mateixes fonts de Salut, que creuen que la conveniència d'obligar a vacunar és un "gran debat" que interpel·la els experts en bioètica i els juristes. Des del Departament apunten que en aquesta discussió "hi participen moltes disciplines" i remarquen que la feina de Salut passa per "fer entendre a les famílies la conveniència que les vacunes obligatòries siguin administrades als menors d'edat".

Les escoles bressol no exigeixen que els infants estiguin vacunats perquè es puguin matricular. Un nen pot accedir a un centre educatiu sense haver complert amb les recomanacions establertes en el calendari vacunal sempre que els seus pares aportin un escrit explícit de consentiment. Les llars d'infants són competència municipal, però l'Ajuntament de Barcelona ha demanat a la Generalitat que fixi una posició en aquesta qüestió. Ara bé, si el Departament de Salut evita mullar-se més enllà del paper de conseller que li atorga la llei, des d'Ensenyament tampoc es pren la iniciativa. Fonts de la conselleria de Meritxell Ruiz es remeten a les declaracions de Salut i recorden que les escoles bressol són responsabilitat de l'administració local.

Paradoxalment, però, el PDeCAT va donar suport a la proposta d'Esquerra quan el grup municipal republicà la va traslladar a la comissió municipal de Drets Socials, Cultura i Esports. Tanmateix, cap de les dues formacions polítiques semblen disposades a entomar el repte i extrapolar el debat a nivell nacional. Quedi o no en paper mullat, el que sí que celebren la majoria de fonts consultades és que el debat sobre la conveniència de vacunar es mantingui viu per desfer el relat contra aquest tipus de fàrmacs que havia anat guanyant terreny a Catalunya en els darrers anys.