​El judici pel cas Bemba de Sabadell queda ajornat fins al gener del 2018

La Policia Municipal va detenir un grup de persones amb un fort desplegament durant la festa de tancament del local | Els afectats lamenten la notícia que consideren que només serveix "per dilatar encara més la resolució del conflicte"

Agents de la Policia espanyola identifica els detinguts
Agents de la Policia espanyola identifica els detinguts | Oriol Duran
18 d'abril del 2017
Actualitzat el 19 d'abril a les 7:22h
El judici pels fets del bar Bemba de Sabadell previst per al proper dilluns 24 d'abril s'ha tornat a ajornar. La vista oral sobre el polèmic desallotjament del local musical que va acabar amb un enfrontament entre el cos d'antiavalots de la Policia Municipal i joves de l'esquerra alternativa, tindrà lloc el 18 de gener del 2018. L'episodi va ocórrer el mes de setembre del 2003, coincidint amb la celebració de la festa de clausura de l'establiment, freqüentat per col·lectius molt crítics amb el govern de l'exalcalde Manuel Bustos.

Aquella nit, onze joves, entre els quals l'excentral del Barça, Oleguer Presas, van ser detinguts. Vuit d'ells estan acusats per atemptats a l'autoritat i tres per lesions. S’enfronten a penes d’entre un any i mig i dos anys de presó. Els afectats han lamentat l'ajornament d'aquest litigi que des del seu punt de vista només serveix "per dilatar encara més la resolució del conflicte" i han convocat una manifestació pels carrers de Sabadell el proper 22 d'abril.

L'advocada defensora d'alguns dels acusats, Lluïsa Domingo, ha lamentat la dilatació el procés i ha assegurat que "denota que l'administració de la justícia no funciona". En una roda de premsa a Sabadell, Domingo ha explicat que la vista s'ha suspès perquè fa uns dies es va fer una revisió i es va veure que alguns dels policies que han de testificar no havien estat citats. "El Fiscal no vol renunciar a aquestes declaracions i el jutge ha decidit ajornar-lo fins el 18 de gener de l'any que ve", ha apuntat l'advocada. També ha insistit que no té res a veure amb els acusats ni amb les seves defenses. "La situació té aspectes que no són bons perquè estar arrossegant un procés judicial, estar amb aquesta càrrega no es bo, no hauria de dilatar-se tant", ha assegurat. 

Domingo també ha lamentat que en casos com aquest no es tracti de la mateixa manera els càrrecs públics o els professionals "amb uniforme" que la resta de ciutadans. “Alguns dels acusats i altres persones que eren aquella nit allà van presentar també una demanda per un delicte contra la integritat moral contra diversos policies i contra els regidors del PSC que van supervisar l'actuació - Paco Bustos i Josep Ayuso - per les lesions rebudes", ha assegurat l'advocada que ha dit que les causes contra els regidors es van desestimar i que el jutge només va decidir que continués endavant "la que anava en contra dels joves". 

Manuel Quesada, portaveu dels acusats, ha lamentat que el judici hagi quedat ajornat un cop més perquè des del seu punt de vista "només implica un retrocés en la resolució del conflicte". En aquesta línia ha dit que si en aquell moment no tenia sentit el judici, ara, passats tants anys encara menys. "Aquest és el darrer despropòsit amb què ens he trobat en aquest procés judicial", ha criticat.

Així mateix, ha assegurat que es manté activa la campanya de suport als encausats que s'està duent a terme a través de les xarxes socials i ha recordat que s'ha fet un manifest publicat a la pàgina web jotambeestavaalbemba.wordpress.com que compta amb més d'un miler d’adhesions. Alhora també ha confirmat que es durà a terme una manifestació pels carrers de Sabadell el proper 22 d'abril. "Mantenim la manifestació perquè no hem guanyat res, no ens han absolt, seguim acusats i pendents d'un judici i d'una condemna de més de dos anys de presó", ha remarcat.

Una nit de corredisses i detencions

Els fets van tenir lloc la nit del 27 de setembre de l'any 2003, quan el popular bar Bemba, ubicat al carrer de la Concepció, celebrava la seva festa de clausura. El local havia rebut diverses queixes per soroll i estava freqüentat per joves membres de moviments d'esquerres molt crítics amb el govern del llavors alcalde, Manuel Bustos.

Alguns veïns van alertar la Policia Local perquè un grup de persones feia soroll al carrer. Enlloc de dur a terme una visita policial corrent, l'alcalde Manuel Bustos, i els regidors de Seguretat Ciutadana i Espai Públic, Paco Bustos i Josep Ayuso, van decidir enviar-hi la Brigada d’Intervenció Ràpida, que s'havia constituït recentment. Segons alguns testimonis van llançar-se boles de goma i bales de sal. 

Quesada ha assegurat que l'actuació policial va estar dirigida" contra un grup determinat de joves de la ciutat de perfil d'esquerres i crític amb el bustisme. "Volien fer escarmentar la gent que era crítica amb el govern de Manuel Bustos, i la prova és que el PSC es va personar com acusació particular contra els onze joves", ha explicat.