Pedro Sánchez i Patxi López donen per perduda la batalla pels avals

La presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, busca desanimar els seus rivals presentant un gran nombre de suports | L'exsecretari general i l'exlehendakari s'aboquen en la militància conscients que l'aparell del partit rema a favor de Díaz

18 d'abril del 2017
Actualitzat el 19 d'abril a les 9:51h

Patxi López i Susana Díaz, en una imatge d'arxiu. Foto: Flickr PSOE


Exhibició de força i desgast del rival. Aquesta és l'estratègia que té entre cella i cella la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, per deixar en fora de joc Pedro Sánchez i Patxi López en la cursa per fer-se amb el lideratge del PSOE. Els tres candidats han presentat ja les seves precandidatures i a partir d'aquest dijous començaran la recollida d'avals, un primer assalt en el qual Díaz ja vol deixar clara la seva supremacia orgànica.

El cens del PSOE de cara a les primàries que se celebraran el 21 de maig és de 187.360 militants, uns 11.000 menys que en les primàries del 2014 que va guanyar Sánchez. Això vol dir que cada candidat necessita aconseguir 9.368 avals (un 5% del total). És aquí on Díaz vol donar el primer cop de puny sobre la taula. Ho té fàcil: té garantit el suport orgànic del partit. El seu objectiu és presentar el màxim d'avals possible i generar desànim entre els partidaris dels altres dos candidats.

Un aparell que rema a favor de l'andalusa

A favor de Díaz remen els expresidents José Luis Rodríguez Zapatero i Felipe González; i els exministres José Bono, José Blanco i Alfredo Pérez Rubalcaba són alguns dels històrics de pes del partit que l'apadrinen. Per guanyar unes primàries que estaran més polaritzades que mai, la dirigent andalusa ja fa setmanes que pentina el territori per garantir-se el màxim suport dels quadres territorials. Dels 19 secretaris generals que té el partit a nivell autonòmic, té el suport explícit d'almenys set i sis dels quals presideixen la seva comunitat. A més del seu partit a Andalusia, aposten per ella el president del País Valencià, Ximo Puig; el president d'Astúries i comandant de l'actual gestora, Javier Fernández; el president extremeny Guillermo Fernández Vara; el d'Aragó, Javier Lambán; i el de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page. A nivell provincial, a més, Díaz té el suport garantit de més de la meitat dels secretaris.

Sánchez i també l'exlehendakari Patxi López donen per fet que no podran superar l'andalusa en nombre d'avals, però l'exsecretari general ja ha deixat clar que ell juga a la lliga de la militància -s'ha autoerigit en el candidat de les bases- i no del poder orgànic del partit. De fet, el seu equip de campanya considera que en aquests moments fins i tot pot ser contraproduent la imatge de ser el candidat oficialista. "S'han de modular molt bé les expressions perquè dins del socialisme la humilitat es valora molt", va assegurar en una entrevista a Europa Press el portaveu de la candidatura de Sánchez, José Luis Ábalos, la setmana passada. Afegia que no viurien la campanya d'avals com a decisiva "en cap cas" perquè la clau està en els vots de la militància. També López s'ha situat en aquesta tessitura.

Pedro Sánchez jugarà fort a Catalunya

Es dona per fet, però, que el combat de les primàries del maig serà un cos a cos a dos. Patxi López és més aviat un candidat crossa -hi ha qui dubta que la seva candidatura arribi fins al final- que pot servir a la presidenta d'Andalusia per dividir el vot de Sánchez. El cos a cos dialèctic va in crescendo dia rere dia. Si bé dilluns Sánchez va alertar que amb Díaz com a secretària general el PSOE podia passar a ser tercera força a Espanya per darrere del PP i de Podem, la presidenta d'Andalusia ha replicat aquest dimarts que l'única vegada que ha estat candidata a unes eleccions les ha "guanyat i bé" per deu punts respecte el PP i vint d'avantatge sobre Podem.

L'exsecretari general del PSOE jugarà fort les seves cartes especialment a Catalunya, on la direcció de Miquel Iceta ha decretat "neutralitat" malgrat que hi ha dirigents que han donat suport explícit a algun dels tres candidats. Aquest dimarts precisament s'ha presentat la plataforma catalana per donar-li suport i que està encapçalada per l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i el de Viladecans, Carlos Ruiz. Tot i que més de 200 persones han omplert la sala de la UGT de Cornellà, s'espera que sigui el pròxim dissabte quan la militància del PSC s'aboqui en el gran acte de Sánchez a Barcelona que serà presentat per Parlon i l'exalcalde Jordi Hereu. També López aposta fort per Catalunya, territori on Susana Díaz ho té més difícil per recollir suports. L'exlehendakari ja s'ha reunit en diverses ocasions amb agrupacions catalanes.

L'homenatge a Carme Chacón

Els tres candidats faran aquest dimecres un parèntesi en la cursa pel lideratge del PSOE per assistir a l'acte d'homenatge a Carme Chacón a Barcelona. Es preveu com una trobada de companys i amics que recordaran la dirigent, entre ells el periodista Xavier Sardà, l'escriptor i director de cinema David Trueba, el professor de Dret Constitucional Xavier Arbós o el soci de Ramón y Cajal abogados Rafael Mateu, que era on treballava actualment Chacón. També prendran la paraula l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero i l'exvicepresidenta del govern espanyol María Teresa Fernández de la Vega.