Cinc llibres per no quedar atrapat en el procés sobiranista

La societat catalana segueix en plena ebullició pel procés i així ho reflecteix l'oferta de llibres que aborden el conflicte territorial entre Catalunya i Espanya

22 d'abril del 2017
Actualitzat el 23 d'abril a les 12:27h
S'ha escrit i s'escriu molt sobre el procés sobiranista. I més que se n'escriurà amb el pas del temps sigui quin sigui el final del conflicte d'encaix de Catalunya a Espanya. Justament perquè la societat catalana està en plena ebullició i des del 2010 va passar de la desafecció a l'activisme, els llibres que analitzen des de diferents òptiques d'on venim, on estem i cap a on pot avançar el desenllaç del procés tornen a tenir un especial interès aquest Sant Jordi. Sobretot ara que el Govern encara la recta final per a la convocatòria d'un referèndum que està previst que se celebri a finals de setembre.

Sou d'aquells que volen tenir totes les claus interpretatives sobre la situació política que travessa Catalunya? Heu de triar un llibre per a algú que segueix fil per randa el dia a dia del procés sobiranista? A continuació, us recomanem cinc llibres que seran tendència en aquesta categoria.

Les claus del tsunami polític català

Si hom pensa en l'escenari polític de fa deu anys se n'adona que el sistema de partits catalans és ara irreconeixible. El tsunami. Com i per què el sistema de partits català ha esdevingut irreconeixible (Pòrtic), el nou llibre de l'historiador Joan B. Culla, ofereix les claus per entendre per què Unió ha quasi desaparegut, per què Convergència ha acabat fundant el PDECat o per què el PSC ha deixat de ser un dels partits més potents a Catalunya. El procés sobiranista ha sacsejat com mai el mapa polític català, però Culla explica que també el desgast del règim del 1978, l'impacte de la crisi econòmica o el declivi de la socialdemocràcia han estat factors imprescindibles del canvi.

La "muntanya russa" d'ERC, el "deconstructing" del PSC, la CUP com a "nouvingut incòmode" o d'Iniciativa a un nou psucjecte són alguns dels capítols d'aquesta autòpsia que fa Culla a un panorama polític que encara està en ple moviment. 
 

Joan B. Culla. Foto: Adrià Costa


Per fer un recorregut en tren per tot el trajecte del procés

El tren de les 17:14. Democràcia, pluralisme, benestar, independència (Tibidabo Edicions), del catedràtic de Ciència Política Ferran Requejo, convida els lectors a fer un trajecte pels orígens, el present i el futur del procés sobiranista. El viatge és un recull d'articles publicats a La Vanguardia i a l'Ara que està dividit en quatre trams cronològics: de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut del juny del 2010 a les eleccions al Parlament de novembre de 2012; dels comicis del 2012 al procés participatiu del 9-N del 2014; del 9-N a les eleccions del 27-S del 2015; i de les eleccions del 27-S a l'1 de gener d'enguany. 

El llibre combina actualitat amb claus interpretatives i reflexives sobre, per exemple, les relacions entre legalitat i legitimitat, drets individuals i col·lectius, democràcia i estat de dret o sobre la legitimitat de les secessions en sistemes liberal-democràtics. El recorregut es fa de la mà de cites de Shakespeare que fan una crida a l'anàlisi dels casos concrets des d'una visió calidoscòpica que inclou la història, la cultura política i el context internacional en què es produeixen els fets.

El llibre del "dia 1 de la independència"

Què hi ha després de la independència? El periodista i excandidat de la CUP Antonio Baños defineix La República possible (Ara Llibres) com el llibre del "dia 1 de la independència". Busca, en definitiva, resoldre dubtes i donar resposta a les preguntes que la ciutadania es fa sobre com pot ser el desenllaç del procés sobiranista. El llibre es presenta com una resposta a tots els evolistes, és a dir, d'aquells que, com el periodista Jordi Évole, consideren que a Catalunya "ningú ha explicat que hi ha després de la independència".

Propostes concretes sobre l'ús del català i del castellà, com s'organitzarà territorialment Catalunya o com serà el model educatiu i cultural de la futura República recollides i explicades amb el segell propi de Baños amb l'objectiu d'agitar el debat. 

Un diàleg entre la senyoreta DUI i el mestre RUI

Primer va ser Fot-li, que som catalans!. Després, Fot-li més que encara som catalans!. I ara el trident format per Bru de Sala, Julià de Jòdar i Miquel de Palol tornen a la càrrega per completar la trilogia amb Fot-li al procés (Viena Edicions). La nova publicació ve carregada, com les anteriors, d'ironies i humor amb el recull dels textos dels tres autors, que es miren l'actualitat des de "l'estripada i la sàtira". 

Els conceptes que marquen l'agenda política catalana esdevenen personatges. De fet, un dels capítols recull el diàleg entre "la cautelosa senyoreta" DUI (declaració unilateral d'independència) i el "no menys calculador mestre" RUI (referèndum unilateral sobre la independència).  

En memòria de Xirinacs

El passat dimarts, Lluís Maria Xirinacs tornava a ressonar a la plaça Sant Jaume en un emotiu acte en el qual la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va reivindicar que el sacerdot i exsenador mereixia un "major reconeixement" per part del poble català. L'acte va ser un bon motiu per presentar el llibre-homenatge Xirinacs, el profetisme radical noviolent (Balasch Editor) que s'ha editat amb motiu dels deu anys de la mort de Xirinacs (1932-2007). Es tracta d'una biografia que és obra de l'escriptor i periodista olotí Lluís Busquets, el qual hi havia mantingut una estreta relació. L'obra inclou una edició especial de 303 exemplars que inclou una capsa de cartó, amb dues reixes, símbol dels crits de llibertat de Xirinacs des de la presó.

El llibre tracta tres etapes de Xirinacs. La primera desgrana els passos que van des del nen de casa bona fins a convertir-se en capellà antifranquista (1932-1969). En el segon s'aborda "el refús del règim i l'engany de la transició" amb les vagues de fam a la presó, la tancada a Montserrat amb els Captaires de la Pau, la plantada davant la Model per l'amnistia i la seva lluita per l'Assemblea de Catalunya, i el fracàs del BEAN, la seva opció política (1969-1980). I la tercera posa al descobert els dinou anys de vida oculta (1980-1999).
 

El llibre en memòria de Xirinacs. Foto: Eva Domínguez