Barcelona

La «superilla» del Poblenou culmina la prova pilot i s'inicien els usos definitius

S'instal·laran àrees de jocs i taules de pícnic, s'urbanitzaran trams de carrer i es construiran 68 pisos de protecció oficial

per Redacció, 12 d'abril de 2017 a les 19:38 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 d'abril de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

«Superilla» del Poblenou. Foto: Adrià Costa


L'Ajuntament de Barcelona dona ja per finalitzada la prova pilot de la "superilla" del Poblenou i inicia les actuacions definitives després d'haver realitzat una anàlisi de la seva posada en funcionament. El govern ja està implantant actuacions que són reversibles, com àrees de joc infantil, taules de pícnic, zones d'estada i circuits de joc, però abans de l'estiu començarà amb les obres permanents. De moment s'han invertit 423.000 euros.


Així, s'urbanitzaran dos trams del carrer Almogàvers i Sancho de Ávila, es recuperaran dos solars en desús per convertir-los en noves places amb 8.273 metres quadrats de zona verda i es construirà un edifici amb 68 nous pisos de protecció oficial, les obres del qual començaran ja aquest mateix mes.

En un comunicat, el consistori assegura que ha escoltat les diferents demandes i propostes dels col·lectius afectats a l'hora de configurar la proposta definitiva per aquest àmbit de la ciutat. S'han definit cinc usos diferenciats de la "superilla": esportiu, infantil, cultural, veïnal o associatiu i d'estada.


En un primer moment, aquests usos tindran un caràcter tàctic i s'aplicaran a través d'actuacions temporals i reversibles, és a dir, mesures de gestió, mobiliari urbà i pintura. Posteriorment s'aniran implementant les actuacions permanents, que comporten processos d'obres.

En el primer àmbit, ja s'estan incorporant 144 arbres, 94 bancs, 46 cadires, 28 seients per a infants, 90 aparca-bicis, una pista d'atletisme de 80 metres llisos i 12 taules de pícnic. També es preveuen taules de ping-pong, un punt de recàrrega de cotxes elèctrics, un circuit de jocs al carrer, dos jocs pintats 9 jocs pintats a terra, una cistella de bàsquet i àrees de joc infantil diverses.


La "superilla" tindrà un caràcter polivalent i determinats espais podran acollir també activitats veïnals o usos compatibles amb aquests elements, com fires d'entitats i mercats eventuals. A banda, s'està treballant perquè puguin instal·lar-se projectes culturals de manera estable. Fins avui en dia, la despesa per a les diferents actuacions de caràcter tàctic suma un total de 423.245 euros, una xifra que ja va apuntar la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, ara fa unes setmanes.

Actuacions estructurants

En matèria d'actuacions permanents o estructurants, aquest mateix mes d'abril comença la construcció d'un edifici d'habitatges públics del Patronat Municipal de l'Habitatge, situat a l'àmbit central de la "superilla" (l'espai interior d'illa que queda entre els carrers Ciutat de Granada, Sancho de Ávila, Roc Boronat i Almogàvers). Contindrà un immoble d'11 plantes amb 68 nous pisos públics d'entre 60 i 84 metres quadrats, amb dret de superfície.

A més, es reurbanitzarà el tram del carrer Almogàvers entre Roc Boronat i Llacuna, amb presència important d'enjardinament i creant zones d'estada i de joc. Són 3.410 metres quadrats on el volum de vehicles es reduirà substancialment. La licitació es va fer el mes passat per gairebé 1,1 milions d'euros, i la previsió és iniciar les obres al juny. Inclourà una àrea de jocs infantils, zones verdes i bancs. Tindrà àmbit per bicicletes, plataforma única i un sol carril de circulació.

També s'urbanitzarà el carrer Sancho de Ávila entre Roc Boronat i Rambla de Poblenou i el d'Almogàvers entre Badajoz i Roc Boronat, tot i que el projecte definitiu es consensuarà amb els veïns i es preveu l'inici de les obres al segon trimestre del 2018.

Així mateix, es començaran a urbanitzar dues places que estan situades noves i que actualment són solars en desús: la plaça Dolors Piera i la plaça d'Isabel Vila. Es preveu una zona verda de 8.273 metres quadrats, amb horts urbans de gestió comunitària i espais d'estada. Les obres començaran aquesta tardor i duraran dos anys. També es retiraran els vehicles que actualment ocupen la plaça Tísner i es recuperarà la zona per a usos veïnals.

El consistori també actuarà a partir d'aquest any en les cruïlles d'accés a la Superilla, ampliant voreres i fent-les contínues, incloent-hi guals d'entrada i sortida i afegint senyalització específica.

Des del passat 30 de gener es van aplicar alguns ajustos en matèria de mobilitat, com la recuperació de la continuïtat del carrer de Roc Boronat amb un sol carril, la transformació del carrer de Sancho de Ávila entre Llacuna i Roc Boronat en zona exclusiva per a vinents, l'adequació de les noves parades d'autobús i la implementació progressiva de botons delimitadors per als carrils de circulació per millorar l'accessibilitat de les persones invidents.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació