L'atur entre els joves amb baixa qualificació és un fenomen estructural, segons un estudi

La taxa d’ocupació del col·lectiu no arriba al 60% en els moments centrals de les seves vides, pel 90 % del que sí que té estudis

per Redacció , 12 d'abril de 2017 a les 08:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 d'abril de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un estudi de l’Observatori Social de la Caixa evidencia que la desocupació entre els joves amb baixa qualificació és un fenomen estructural. L’informe, elaborat per la professora titular d’economia aplicada de la Universitat d’Oviedo Begoña Cueto, analitza el fenomen de l’atur juvenil a Espanya. És el país de la Unió Europea amb més reducció d’ocupació en aquest col·lectiu, concretament de 22 punts entre el 2007 (quan la taxa d’ocupació assolia el 55,7%) i el 2015 (33,7%). Els factors estudiats detallen que l’efecte de la destrucció d’ocupació és molt diferent segons el nivell d’estudis, ja que els joves amb un dèficit de formació tenen un problema tant de desocupació com d’inactivitat, és a dir, no participen en el mercat de treball.

En concret, l’estudi arriba a la conclusió que independentment del cicle econòmic, la taxa d’ocupació de les persones amb qualificació baixa no arriba al 60% en els moments centrals de les seves vides, mentre que la de les que tenen estudis superiors assoleix el 90%. Per tant, conclou l’informe, es tracta d’un fenomen molt arrelat, fins al punt que, des de mitjan anys 80, l’ocupació dels homes amb baixa qualificació ha descendit 20 punts.


Pel que fa als efectes específics de la crisi, l’informe indica que la recessió va provocar que els joves, sobretot els que havien completat l’educació secundària, seguissin inactius i que continuessin els seus estudis. En el grup de joves amb estudis primaris, la inactivitat està més lligada a factors familiars que a la formació.

També s’indica que durant la recessió, la taxa d’ocupació dels menors de 30 anys s’ha reduït entre 25 i 30 punts en la població que disposa d’estudis primaris, 20 punts entre els que tenen l’ESO i 10 punts entre els que tenen estudis superiors.


D’altra banda, a l’estudi s’indica que el percentatge d’estudiants és molt similar al d’ocupats (36,7% i 37%, respectivament). Pel que fa als joves inactius que no participen en el mercat de treball (no treballen ni estan enregistrats a les llistes d’atur), aquests casos han augmentat considerablement amb la crisi. El 2008, eren inactius el 32,5% dels menors de 30 anys, una xifra que el 2016 va assolir el 44,5%.

N’és la causa principal, segons els responsables del treball, que molts joves han continuat els seus estudis, especialment els que tenen nivells mitjans. De fet, entre els que van completar l’ESO el 2006 eren inactius el 36%, el 23,5% perquè cursaven estudis; el 2016, en canvi, eren inactius el 51,8% dels joves que tenien educació secundària, el 43,9% dels quals perquè seguien estudiant.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació