El candidat de Trump ja és membre del Tribunal Suprem

Neil Gorsuch garanteix la majoria conservadora de l'organisme, un dels més poderosos dels Estats Units i decisiu en àmbits com els drets civils

11 d'abril del 2017
Actualitzat a les 11:52h

Neil Gorsuch jura com a magistrat del Suprem en presència de Trump. Foto: Europa Press


Enmig de molts maldecaps i conflictes amb el Congrés, Donald Trump ha pogut finalment celebrar algun triomf, i dels importants. El jutge Neil Gorsuch, la seva proposta per al Tribunal Suprem, ha pres possessió del càrrec després que el Senat confirmés la seva nominació per 54 vots a favor i 45 en contra. Trump es converteix així en un president afortunat: ha pogut col·locar un candidat seu quan acaba d'inaugurar el seu mandat.

Gorsuch arriba a un Tribunal Suprem fortament dividit. Amb nou integrants, el nou magistrat assegura la majoria conservadora de cinc jutges per quatre de liberals. Amb 49 anys, i tenint en compte que els membres del Suprem ho són de manera vitalícia, la victòria del Partit Republicà -més que la de Trump- és clara. Gorsuch és un conservador, proper a l'anomenada escola jurídica originalista, que aplega els qui defensen una interpretació força literal de la Constitució nord-americana.

El Suprem és un dels organismes més poderosos dels Estats Units i les seves sentències han definit la societat nord-americana en àmbits com la igualtat i els drets civils. Ara caldrà veure quin tipus de conservador és. Si serà un jutge inflexible, com era el titular de la plaça que ara ocuparà Gorsuch, Antonin Scalia, mort l'any passat, o adoptarà un perfil més moderat, com el del també magistrat, Anthony Kennedy, que sovint decideix les votacions a l'alt tribunal. Molt aviat se sabrà.