El manifest dels juristes en favor del referèndum ja supera els 600 signants

El document, una iniciativa sorgida del Col·lectiu Praga, es presentarà en un acte públic a primers de maig

11 d'abril del 2017
Actualitzat a les 12:50h

Imatge de la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum Foto: Adrià Costa


El "Manifest en favor del dret dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya a celebrar un referèndum per decidir el futur polític de Catalunya", una iniciativa del Col·lectiu Praga, ja té més de 600 signants, superant les previsions més optimistes. Els seus impulsors ja estan abocats a l'acte públic de presentació, que es vol fer per a la primera setmana de maig.

La idea que anima el manifest és que el dret i el marc constitucional vigent no pot contraposar-se a la voluntat ciutadana expressada de manera àmplia en favor d'un referèndum que doni sortida a la situació política a Catalunya i a l'encaix amb l'Estat. Les referències als casos del Quebec, al Canadà, i d'Escòcia, al Regne Unit, són explícites com a exemple d'una consulta acordada per resoldre conflictes territorials. El document propugna la realització d'una consulta sense necessitat de reformar la Constitució, des del moment que la Carta Magna reconeix el principi democràtic com a base del sistema polític.

Entre els impulsors hi ha figures de pes en el món del dret, com  Enric Argullol, primer rector de la Universitat Pompeu Fabra i exmembre de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, Abel Pié, president del Consell de l'Advocacia Catalana entre 2014 i 2015, el catedràtic de Dret Penal de la UB Joan Queralt, els catedràtics de Dret Constitucional de la UB Joan Vintró i Enoch Albertí, Josep Cruanyes, president de la Societat Catalana d'Estudis Jurídics, els advocats Marc Marsal i Gemma Calvet, el notari Eladi Crehuet i Mercè Barceló, catedràtica de Dret Constitucional de la UAB.