Marine Le Pen nega la responsabilitat de França en l'Holocaust

La candidata del Front Nacional nega que el país sigui responsable dels fets del Velòdrom d'Hivern, la major batuda contra els jueus durant l'ocupació alemanya

10 d'abril del 2017
Actualitzat a les 17:31h

Marine Le Pen, candidata del Front Nacional. Foto: Europa Press


Creix la tensió en la campanya electoral francesa. La candidata del Front Nacional a la presidència de França, Marine Le Pen, ha desfermat un fort escàndol al qüestionar la responsabilitat del seu país en la persecució de jueus durant l'ocupació alemanya. Concretament, Le Pen s'ha referit a un dels fets més destacats del col·laboracionisme amb l'Holocaust a França, la batuda del Velòdrom d'Hivern, quan 13.000 jueus foren concentrats en aquesta instal·lació esportiva de París abans de ser enviats  a camps d'extermini.

Els fets van passar el 16 de juliol de 1942. França estava ocupada per l'Alemanya nazi, però a Vichy es va establir un règim dirigit pel mariscal Pétain, que era un aliat de Hitler. L'anomenat règim de Vichy va col·laborar activament en aquesta batuda, mobilitzant milers de gendarmes per procedir a les detencions massives.  El capítol del col·laboracionisme amb els nazis contra jueus francesos ha estat una pàgina molt incòmoda de la història francesa, però ja ningú dubta de la responsabilitat de la França ocupada. Sent president, el 1995, Jacques Chirac va admetre el paper del seu país.

Le Pen ha volgut treure responsabilitat a l'Estat francès, dient que en tot cas els culpables ban ser els qui van procedir a les detencions. Una manera edulcorada de desviar l'atenció del paper de l''extrema dreta francesa. L'antisemitisme és un senyal d'identitat del Front Nacional, i avui tots els candidats a l'Elisi s'han abraonat contra Le Pen. Emmanuel Macron ha recordat la ideologia ultra del partit lepenista. Precisament va ser Jean-Marie Le Pen, el fundador del Front i pare de l'actual candidata, qui va provocar diverses polèmiques sobre la persecució dels jueus, com quan va definir com a "anècdota" els crims als camps nazis.