Iglesias envia Echenique a l'assemblea fundacional del partit dels «comuns»

Podem Catalunya inicia un procés per resituar-se en l'escenari polític català al marge del nou partit

07 d'abril del 2017
Actualitzat a les 17:24h

Pablo Iglesias i Pablo Echenique, en una imatge d'arxiu. Foto: EFE


El líder de Podem, Pablo Iglesias, no serà a l'assemblea fundacional del nou partit dels "comuns", però sí envia dos representants de la seva formació: el secretari d'Organització, Pablo Echenique, i la secretària de plurinacionalitat i diversitat territorial, Meri Pita. Després que la direcció d'Albano Dante Fachin hagi decidit quedar al marge de la formació que abanderen Xavier Domènech i Ada Colau, era tota una incògnita si Iglesias assistiria a l'acte, un fet que hagués suposat desacreditar públicament el seu secretari general a Catalunya. Finalment, ha optat per enviar el seu número tres.

La direcció estatal de Podem no avala l'estratègia de trencament de Fachin, però Iglesias no ha anat més enllà de dir públicament que estava "decebut" amb el fet que la cúpula catalana del seu partit s'hagi quedat fora de la confluència. Fonts de la direcció estatal de Podem asseguren que els seus dos enviats a l'assemblea dels "comuns" "saludaran" la fita de construir un espai polític "germà" amb el qual comparteix objectius, com ara trobar una solució a l'encaix de Catalunya a l'Estat espanyol, una regeneració política i de lluita contra la corrupció i l'aposta per un programa econòmic de "rescat ciutadà" que vagi en contra de l'austeritat impulsada per partits com Convergència.   

El nou paper de la direcció de Fachin

Amb tot, des del principi Iglesias ha deixat clar que el nou partit dels "comuns" serà el seu interlocutor a Catalunya i aquest fet aboca Fachin a repensar el paper del seu partit, que a hores d'ara en una situació d'aïllament. Sobretot perquè els "comuns" donen per fet que Podem participa de la confluència ja que, encara que la direcció se n'hagi desmarcat, sí formaran part de la nova formació dirigents crítics amb Fachin.

Davant d'aquesta situació, la direcció de Fachin ha posat en marxa onze trobades territorials per "posar sobre la taula el horitzons i reptes polítics que Podem haurà d'assumir en el futur". En definitiva, pensar l'estratègia per no quedar en un segon pla ara que el partit dels "comuns" ocuparà bona part del focus mediàtic. Sectors del partit, tal i com va avançar Nació Digital, demanen que Fachin sigui rellevat com a interlocutor amb els "comuns" per facilitar la integració en el nou partit.