Un emotiu acte distingeix Muriel Casals amb la Medalla al Mèrit Ciutadà de Sabadell

Carme Forcadell i Jordi Cuixart han participat en l'acte | La seva germana, Isabel, ha recollit el reconeixement a títol pòstum

Acte de lliurement de la Medalla al Mèrit Ciutadà de Sabadell a Muriel Casals
Acte de lliurement de la Medalla al Mèrit Ciutadà de Sabadell a Muriel Casals | Juanma Peláez
06 d'abril del 2017
Actualitzat el 07 d'abril a les 10:31h
Ha estat un vespre plàcid i tranquil, com la sensació que semblava transmetre Muriel Casals a tots aquells qui l'escoltaven i a qui escoltava. D'aquesta manera, Sabadell ha volgut reconèixer la seva força i la seva trajectòria amb la Medalla al Mèrit Ciutadà, fet que l'alcalde, Juli Fernàndez, ha assegurat que li jagués agradat concedir-li més endavant, quan hagués fet més coses pel país. 

La plaça Sant Roc ha acollit l'acte solemne, amb l'Ajuntament com a teló de fons i amb les portes obertes de bat a bat. A la plaça, 400 persones han volgut sumar-se a l'acte, entre elles la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, o Isabel Casals, germana de Muriel.
 

Acte de lliurement de la Medalla al Mèrit Ciutadà de Sabadell a Muriel Casals. Foto: Juanma Peláez


L'acte ha arrencat amb una glosa que l'historiador Josep Maria Benaul ha fet de la figura de qui va ser presidenta d'Òmnium. Nascuda a Avinyó el 6 d’abril de 1945, Casals va traslladar-se a viure amb la família a la Sabadell d’on procedien, i on el seu avi Gabriel i el seu pare Lluís van marcar la vida política i social de l‘època, però també la personalitat de Muriel.

"L'avi, Gabriel, era advocat, membre del Partit de Centre Català, candidat a les eleccions de 1931, i fundador del Col·legi d'Advocats de Sabadell, mentre que el pare, en Lluís, va ser professor i soldat a la Guerra Civil, exiliat, víctima d'una agressió feixista l'any 1966 a Sabadell, militant d'ERC i candidat a les eleccions al Congrés l'any 1977", ha explicat. Vinculada a nivell local amb entitats com la Fundació Bosch i Cardellach des de 1971, va participar en la redacció de diversos estudis que analitzaven el teixit empresarial i econòmic de la ciutat.
 

Acte de lliurement de la Medalla al Mèrit Ciutadà de Sabadell a Muriel Casals. Foto: Juanma Peláez


El reconeixement dels qui la van acompanyar
 
Cuixart ha destacat la força i l'empenta de Casals, però també la seva capacitat de lideratge i diàleg. "La Muriel era donada a la conversa, a escoltar, d’una alta cultura i capacitat de connectar amb les classes populars, però el pactisme no vol dir renunciar, i avui ella no estaria disposada a renunciar a res", ha destacat.

També hi ha pres part la també sabadellenca Carme Forcadell, amb qui tantes hores van passar treballant colze a colze des de les presidències d’Òmnium i l’Assemblea Nacional Catalana. "La Muriel deia que per ella, viure en llibertat consistia en defensar i entendre aquell qui pensa diferent, o per mi això la defineix molt bé", ha apuntat.

En aquest sentit, ha agraït haver pogut compartir “moments extraordinaris, projectes i il·lusions”, i ha definit a la parella que feien com el seny i la rauxa, sense especificar a qui atribuïa cada concepte.
 

Acte de lliurement de la Medalla al Mèrit Ciutadà de Sabadell a Muriel Casals. Foto: Juanma Peláez


Presència familiar
 
Des de Londres, la seva filla, Laia Gasch, ha traslladat un missatge d'agraïment a la plaça i a l'Ajuntament per haver fet el reconeixement públic de la seva mare. Ho ha fet amb un vídeo enregistrat, en què ha destacat una anècdota que pocs sabadellencs, assegura, podien saber.

"La mare va formar part de dues llistes electorals, la de Junts pel Sí de les darreres eleccions al Parlament, i una de l’alcalde Antoni Farrés; anava molt enrere, deia que era per fer bonic, però a casa vam estar atents perquè va anar per poc que no sortís”, ha recordat.

Juli Fernàndez ha estat l'encarregat d'entregar el reconeixement a la germana de Muriel, Isabel Casals. Ho ha fet després de recordar l'inici de Viatge a Ítaca, de Lluís Llach. Amb tot, ha recordat una dada històrica que converteix en el febrer en un mes fatídic per Sabadell. "Un 13 de febrer moria Toni Farrés, i un 14 de febrer marxava la Muriel”.

L'acte, que ha arrencat amb música del Cor Vakombà, ha acabat amb música de piano, en aquest cas a càrrec dels petits de la família Casals.