Els Lliures de Fernández Teixidó esdevenen partit per aplegar els espantats per la CUP

Celebraran un congrés fundacional en els propers mesos per ocupar un espai de centre dreta que troben orfe | "No permetrem que Catalunya caigui en mans de l'esquerra", ha dit l'exconseller

Els membres de Lliures voten constituir-se en partit
Els membres de Lliures voten constituir-se en partit | Pep Martí
06 d'abril del 2017
Actualitzat el 07 d'abril a les 11:12h
El moviment Lliures, la plataforma d'ideologia liberal no-sobiranista que capitaneja Antoni Fernández Teixidó, exconseller de la Generalitat i exdirigent de CDC, ha decidit convertir-se en partit polític. En un acte a la Diagonal, amb assistència d'unes 400 persones, han engegat el procés que durà en uns tres mesos al seu congrés fundacional.

El principal impulsor del projecte, Fernández Teixidó, ha intervingut després que la pràctica unanimitat dels presents aprovessin la constitució en partit. L'exconseller ha explicat la seva darrera conversa amb l'expresident Artur Mas en què li va dir que considerava molt greu que acceptés el suport de la CUP. Fernández Teixidó ha carregat fort contra la situació política catalana i ha proclamat enmig d'un fort aplaudiment que "no permetrem que Catalunya caigui en mans de l'esquerra". Les referències a la suposada deriva radical de la política catalana han estat constants.

"Som catalans i no som independentistes. Som uns traïdors?", s'ha preguntat, per llançar una consigna als seus: "Davant d'aquest desordre, ordre!". El polític liberal ha anunciat que  intentaran participar en les properes eleccions que es convoquin

D'Unió a Lliures

Roger Montañola ha intervingut per fer un retrat del context polític, del tot centrat en el "monotema", segons ell. Ha dibuixat un panorama dominat pel populisme, amb uns Estats Units on "hi ha un sonat de president", i amb una Catalunya hegemonitzada per les esquerres i on la gent que està en el centre no se sent representada.

Montañola és un dels primers que es van acostar a Lliures des d'Unió Democràtica. La dissolució del partit democristià ha portat al projecte de Fernández Teixidó diversos exdirigents d'UDC. Un altre dels qui està en el nucli dur del nou partit és Joan Josep Isern, que va ser director general en vàries conselleries regides per Unió.

Menys impostos, propietat i referèndum acordat

El nou partit es defineix com a liberal i humanista, catalanista i defensor de la propietat i la reducció i eliminació d'impostos. Es mostren a favor de la llibertat d'ensenyament i de la col·laboració público-privada en la sanitat. Defineix el procés com a "infinit" i causant de l'esquerranització de la política catalana. Lliures defensa un referèndum acordat, legal i vinculant.   

"Calen 300.000 vots"

Hi eren presents personalitats com Josep Bou, el president del grup unionista Empresaris de Catalunya, el periodista Ricard Fernández Deu i l'exconseller de Sanitat Boi Ruiz, l'arribada del qual a l'acte ha despertat atenció. Fernández Teixidó l'ha fet seure a prop, a primera fila.

El periodista Fernández Deu comentava a l'inici amb optimisme que "això va molt bé. Són els únics que ocupen aquest espai". Un altre dels presents explicava que "hi ha molta diversitat entre la gent que hi ha aquí: hi ha liberals, hi ha democristians, hi ha persones molt catalanistes, d'altres que no ho són tant. Però el que està clar és que calen 300.000 vots. I aquest és un dels llocs on es poden trobar".  

Una mostra de la diversitat de l'espai de centredreta es va plasmar divendres de la setmana passada, en què es va presentar la campanya dels Liberals pel sí, impulsat pel Col·lectiu Catalans Lliures. D'ideologia liberal també, i que comparteixen algunes anàlisis sobre el context polític, com la suposada hegemonia de les esquerres, però del tot favorables al procés sobiranista.