Jané reclamarà abans de l'estiu una cadira fixa a l'organisme de l'Estat que combat el gihadisme

La conselleria d'Interior confia convocar la Junta de Seguretat amb el govern espanyol en els propers mesos, una reunió en què exigirà implicar els Mossos en l'estratègia antiterrorista | Jané, que ha negociat discretament a Madrid durant aquest març, també sol·licitarà a l'Estat els recursos pendents per assumir el cost de la policia catalana

Jordi Jané, aquest divendres
Jordi Jané, aquest divendres | ACN
Isaac Meler / Oriol March
06 d'abril del 2017
Actualitzat el 07 d'abril a les 23:01h
Presència fixa dels Mossos d'Esquadra al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), l'organisme estatal per combatre el gihadisme. Aquesta, serà la principal demanda que el conseller d'Interior, Jordi Jané, portarà a la Junta de Seguretat de Catalunya. L'òrgan, que té com a finalitat coordinar les forces i cossos de seguretat de l'Estat i la Generalitat, no es convoca des de l'any 2009 malgrat que el nivell d'alerta terrorista es situa en 4 sobre 5. Des que Jané va prendre el càrrec, ha insistit en la necessitat de celebrar la trobada amb el ministeri de l'Interior i fonts del departament consultades per NacióDigital preveuen que la convocatòria de la nova Junta de Seguretat es produeixi abans del proper estiu.

El CITCO, on fins ara els Mossos hi han assistit com a "convidats", té per objectiu analitzar tota la informació estratègica relativa al terrorisme, crim organitzat i altres associacions il·lícites de caràcter violent i radical. Si bé les fonts d'Interior indiquen que la coordinació operativa entre la policia catalana i els cossos de la resta de l'Estat "ja és bona", la cadira fixa al Centre d'Intel·ligència, així com a la taula d'avaluació de l'amenaça terrorista, milloraria el seu funcionament.

Un altre punt important de la futura reunió de la Junta de Seguretat serà la certificació d'un deute de l'Estat amb la Generalitat que ja s'acosta a 500 milions d'euros, generat pel desplegament i increment de plantilla dels Mossos d'Esquadra des de l'any 2009. Des del departament confien que aquestes peticions tinguin èxit. En un segon terme queden l'accés a informacions d'Europol i Interpol -on només hi tenen accés els estats- i l'increment de competències en àmbits com ports i aeroports.

Contactes previs

Les relacions entre la conselleria i el ministeri no sempre han estat fluïdes, almenys en els últims temps. L'exministre Jorge Fernández Díaz -protagonista aquest dimecres al Congrés- ja va ajornar la Junta de Seguretat l'any passat amb l'excusa que el govern espanyol encara es trobava en funcions. I, a finals de febrer, Jané es va queixar que Zoido no li havia tornat una sèrie de trucades relacionades amb la detenció de dos presumptes gihadistes a Badalona. Segons fonts coneixedores dels fets, la primera d'aquestes trucades es va fer el 7 de febrer, i al ministeri "no li agafaven el telèfon". Els dos detinguts, li volia dir el dirigent nacionalista, estaven relacionats amb "gent perillosa". 

Pocs dies més tard, el 2 de març, el conseller d'Interior es va desplaçar de forma discreta a Madrid per reunir-se amb el ministre. En la trobada, van abordar la data en què es podria reunir la Junta de Seguretat, però Jané va tornar a Barcelona sense cap concreció. Tècnicament, aquest organisme l'ha de convocar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè és qui el lidera. De fet, recorden a la conselleria, Puigdemont la podria convocar unilateralment sense parlar-ho amb Madrid però, de moment, es busca que les agendes coincideixin. "Convocar-la per fer la foto i no resoldre els assumptes urgents és una pèrdua de temps", indiquen des de la conselleria.

Al govern espanyol també li interessa ser-hi present per reforçar l'estratègia, impulsada per Rajoy, de tenir més presència a Catalunya. Això podria facilitar la presència del ministre Zoido a Barcelona. L'executiu del PP ha fet esforços en els darrers mesos per cultivar el relat que la Moncloa atén els interessos dels ciutadans catalans.
 

Carles Puigdemont i Jordi Jané en una reunió del Gabinet de Coordinació Antiterrorista de Catalunya Foto: Isaac Meler

Arxivat a