Susana Díaz fia la solució del cas català a una comissió sobre la Constitució al Congrés

Reclama el suport dels militants catalans des de "l'esperança i la il·lusió" i no des de la "rancúnia"

06 d'abril del 2017
Actualitzat el 07 d'abril a les 9:47h
Susana Díaz es veu secretària general del PSOE. Ha de superar les primàries del 21 de maig contra Pedro Sánchez i Patxi López, però cada vegada que en parla es mostra convençuda que no tindrà problemes per aconseguir-ho. Té l'aparell del partit al seu favor, però seran els 190.000 militants qui prendran la decisió. I precisament Catalunya no és un territori amic per a l'andalusa. Aquesta tarda des de Barcelona, però, s'ha erigit com la gran solució al conflicte territorial. "El PSOE i el PSC serem molt actius en aportar una solució", ha proclamat. La recepta: "Diàleg, negociació i pacte" i la creació d'una comissió sobre la reforma de la Constitució al Congrés. 

"Alguns no tenen cap intenció de moure's i altres ens porten al precipici", ha dit la presidenta d'Andalusia en referència al govern del PP i els independentistes. Així doncs, Díaz, que està pentinant el territori per recollir suports per ser secretària general, no s'ha mogut del discurs oficial que des de fa mesos fan els socialistes sobre Catalunya sense que es tradueixi, per ara, en cap gest palpable. 

De fet, fent referència al futur model de finançament, Díaz ha admès que el principi d'ordinalitat està reconegut en el document de Granada. No ha trigat, però, en treure-li ferro tot recordant que també s'ha de tenir en compte la "despoblació i la insularitat" de cada territori. "No tindré problemes en defensar el finançament. Defensaré que es garanteixin els serveis públics en tots els territoris", ha sentenciat. 

La principal batalla de Díaz a Catalunya, però, és amb la pròpia militància del PSC, que és majoritàriament afí a Sánchez i que la veuen a ella com la principal responsable de la destitució de l'anterior secretari general. Conscient d'això, ha reclamat el vot "de l'esperança i de la il·lusió" i no el de la "rancúnia". S'ha mostrat convençuda, en aquest sentit, que compta amb l'"apreci" i el suport de "milers de companys" del PSOE i també de dirigents del PSC.

Els suports de l'andalusa a Catalunya

Díaz és vista des del territori català com una socialista jacobina i reàcia a les tesis federals del document de Granada. A més a més, la seva darrera campanya electoral va ser polèmica per algunes de les frases contra Catalunya que va utilitzar en els seus mítings. Si bé l'alcalde de Cornellà, Antoni Balmón, ha estat un dels principals dirigents del PSC que han donat la cara per Díaz, el secretari d'Organització del Baix Llobregat, Joaquín Fernández, és un altre dirigent que s'ha arromangat per arreplegar vots a favor de la presidenta andalusa. També compta amb el suport de l'exministre Celestino Corbacho.