El Parlament reprova Vicent Sanchis com a director de TV3

Tota l'oposició, inclosa la CUP, aprova una moció de Catalunya Sí que Es Pot que també demana la dimissió de Núria Llorach, presidenta en funcions del consell de govern de la CCMA | El text insta aquest organisme a "reconsiderar" el nomenament de Sanchis i a considerar "altres candidatures"

06 d'abril del 2017
Actualitzat el 07 d'abril a les 10:28h

Vicent Sanchis, nou director de TV3, en una compareixença al Parlament Foto: ACN


Cop al nomenament de Vicent Sanchis com a director de TV3. El Parlament ha aprovat aquest dijous una moció de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP) que reprova el nomenament de Sanchis i reclama la dimissió de l'actual vicepresidenta i presidenta en funcions del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Nuria Llorach. El text ha rebut el vot afirmatiu de tots els grups de l'oposició -Ciutadans, PSC, PP, CSQEP i CUP- i només Junts pel Sí s'hi ha posicionat en contra. La decisió és rellevant en la mesura que el Parlament ha reprovat la decisió del consell de govern de la CCMA, un organisme del qual en tria els membres.

Les negociacions relacionades amb la votació de la reprovació del nomenament de Sanchis s'han allargat fins a última hora, segons fonts parlamentàries. L'encarregada d'explicar el contingut de la moció ha estat Jéssica Albiach, diputada de CSQEP, que s'ha queixat del fet que el president Carles Puigdemont els acusés de fer "llistes negres de periodistes". "Aquest text només té una missió: que el director de TV3 no sigui escollit per motius polítics o partidistes", ha destacat Albiach.
 

Moció CSQEP TV3 by naciodigital on Scribd



"Hem de caminar cap a una gestió despolititzada de la Corporació", ha insistit la diputada de Podem, que ha anunciat ràpidament que el seu grup no ha acceptat cap de les esmenes que ha presentat Junts pel Sí. Aquestes esmenes anaven en la línia de "valorar si en el marc de la ponència per modificar la llei audiovisual calen nous criteris per a l'elecció dels directius dels mitjans de comunicació públics". "No qüestionem la seva trajectòria, però Sanchis ha insultat cinc dels sis grups de la cambra", ha manifestat la diputada de CSQEP.

Foc creuat entre Junts pel Sí i C's

"A algú se li ha anat la mà", ha carregat Jordi Cuminal, diputat de Junts pel Sí i exdirector general de comunicació del Govern quan Artur Mas era president de la Generalitat. Les esmenes del grup, ha dit, anaven encaminades a "posar seny", i no s'ha estat de criticar que hi hagi hagut exdirectius de la CCMA que hagin "pontificat" sobre l'estat de TV3. "Per què reproven Sanchis? Per quin motiu?", s'ha preguntat Cuminal, que ha defensat els primers passos del nou director. "El reproven pel que pensa", ha resumit el diputat de la coalició formada pel PDECat, ERC i independents, que ha trobat una "cacicada" demanar la "reconsideració" del nomenament.

"La moció és una gran ingerència política", ha ressaltat Cuminal, que ha demanat als impulsors del text que s'ho "repensin". L'exdirector general de comunicació del Govern ha acabat el seu discurs pronunciant les paraules "visca la premsa lliure". Li ha agafat el relleu Fernando de Páramo, diputat de Ciutadans, que ha indicat que a qui "se li ha anat la mà és al Govern". "Han aconseguit posar d'acord tota l'oposició i han dividit Junts pel Sí", ha apuntat De Páramo, que ha constatat que "l'antiga Convergència és qui mana a TV3". El diputat liberal ha destacat que Núria Llorach, presidenta en funcions de la CCMA, porta "dotze mesos en funcions".

De Páramo ha dit que Sanchis és "la joia de la corona", i s'ha preguntat si el Govern "no en tenia un altre". "De debò? Han anat a agafar un fanàtic de la independència, que es passejava per Catalunya fent mítings com Santi Vidal. Han anat a agafar una persona que ha insultat Ciutadans. Ens ha dit idiotes, com ha de ser neutral?", ha manifestat el diputat liberal, que ha recordat que Sanchis "va fer de biògraf de Lluís Prenafeta, confessor del 4%". La intervenció del diputat ha estat accidentada: després d'assenyalar amb el dit la consellera de la Presidència, Neus Munté, Carme Forcadell li ha demanat que no ho tornés a fer. "No sé en quin reglament surt, ja en parlarem a la junta de portaveus", ha dit de Páramo. "Ens està amenaçant", ha constatat Forcadell.

El PSC critica la falta de consens

David Pérez ha anunciat que el PSC votarà a favor de la reprovació del nomenament perquè no hi ha "consens", i perquè "aquesta no és la manera de fer les coses". Pérez ha responsabilitzat Llorach de la tria de Sanchis, i Pérez s'ha mostrat incrèdul: "Segur que el Govern hi ha tingut alguna cosa a veure". El membre socialista de la mesa també ha retret les paraules de Puigdemont sobre les llistes de periodistes, i per això ha apuntat que faran costat al punt tercer de la moció, que reclama reconsiderar el nomenament del nou director de TV3 amb "altres candidatures".

"Ja fa temps que la cadena s'ha convertit en un aló presidente de l'independentisme full-time", ha criticat Esperanza García, diputada del PP, que ha acusat el Govern de voler influir directament en la línia editorial. Albert Botran, diputat de la CUP, s'ha queixat del fet que no s'expliqués als grups l'adéu de Jaume Peral i el nomenament de Sanchis. "En una situació com l'actual, amb el consell de la CCMA en funcions, tot això aixeca suspicàcies i suposa un menyspreu per als grups", ha indicat Botran.