El Parlament demana una solució política pel Sàhara i la fi de l'explotació del territori

La declaració institucional s'aprova per aclamació i reclama a les companyies europees que no afavoreixin l'ocupació marroquina

05 d'abril del 2017
Actualitzat a les 20:25h
Aquest dimecres, el Parlament ha aprovat per aclamació una declaració institucional que demana una "solució política" per al conflicte del Sàhara Occidental, d'acord amb el dret internacional. La cambra reclama el compliment de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE del desembre passat que estableix que els acords d'associació i liberalització entre el Marroc i la Unió Europea no s’han d’aplicar al Sàhara.

El Parlament critica l'explotació dels recursos naturals del Sàhara Occidental, "incloent-hi la que fan companyies europees, en contradicció amb el dret internacional i europeu, i recorda que qualsevol activitat comercial amb el Sàhara Occidental sense el consentiment del poble sahrauí és il·legal". El Parlament demana a les companyies europees, espanyoles i catalanes que actuïn de manera que cessin les activitats que afavoreixen la perpetuació de l'ocupació marroquina del territori i l'explotació dels seus recursos naturals.

Un conflicte inacabable

El Sàhara Occidental va ser lliurat al Marroc i a Mauritània pels Acords de Madrid signats el novembre del 1975, contravenint el compromís del govern espanyol de procedir a un procés d'autodeterminació perquè els sahrauís s'expressessin sobre el seu futur. La Marxa Verda ordenada pe rei Hassan II, en plena agonia del general Franco, va fer agenollar el règim espanyol en un dels capítols més vergonyosos de la política exterior espanyola. Després de la retirada de Mauritània, el Marroc va quedar com a única potència colonial sobre el territori. En diverses ocasions, les institucions i la societat catalanes han expressat els eu suport a la causa del Front Polisario i la República Àrab Sahrauí Democràtica.    

El Polisario ha viscut la sentència del Tribunal de Justícia de la UE com una victòria. Precisament la delegada del Front a l'estat espanyol, Jira Bulahi Bad, va fer una crida a les institucions de l'estat perquè es posicionin en favor de complir la sentència, que reconeix que el Sàhara occidental és un territori diferenciat del Marroc.