Trump aparta l'ultra Steve Bannon del Consell Nacional de Seguretat

La destitució del general Michael Flynn per les seves connexions amb Rússia, i la seva substitució per H.R. McMaster com a responsable de l'organisme, va afeblir el sector ultra de l'Administració

05 d'abril del 2017
Actualitzat a les 19:05h

Steve Bannon. Foto: Europa Press


Sorpresa rere sorpresa a l'administració Trump, on no hi ha decisió ni nomenament que sembli consolidada. La Casa Blanca ha apartat l'assessor especial del president, Steve Bannon, del Consell Nacional  de Seguretat, en el que sembla un cop de mà intern.  La designació de Bannon per formar part d'aquest organisme havia generat una forta repulsa en amplis sectors del Congrés i del Partit Republicà.

Des de l'inici de l'administració Trump, Bannon ha personificat els corrents més alineats amb l'extrema dreta dins de l'equip presidencial. La seva tensió amb la comunitat d'intel·ligència era coneguda. La seva sortida és interpretada com una victòria dels sectors més moderats de l'Administració i cal veure si tindrà conseqüències en la política general del govern.

Un president afeblit

El president travessa moments delicats. Si en les primeres setmanes va voler fixar un terreny d'acció molt ampli, comença a tastar la dificultat d'imposar els seus criteris. El seu projecte de reforma sanitària va dividir els republicans i el va haver de retirar, mentre que la taca de les connexions del seu equip amb el Kremlin comença a ser massa grossa. Trump no està en condicions de governar sol i el seu primer cercle de confiança s'esquerda.

Bannon va entrar al Consell Nacional de Seguretat davant la protesta d'un potent grup de congressistes experts en intel·ligència, amb el veterà John McCain al davant. La seva entrada va venir de la mà de la del general Michael Flynn, nomenat conseller de seguretat per Trump i cap visible del sector més ultra del nou govern. La caiguda de Flynn pels seus lligams amb Rússia ha estat el senyal d'un possible canvi en la correlació de forces en el si de l'Administració.

H.R. McMaster, un general realista

El successor de Flynn, el general H.R. McMaster, apareix com el més que probable artífex de la sortida de Bannon de l''equip nacional de seguretat. Es tracta d'un militar amb punts de vista molt distants als de Trump en un tema tan sensible com la relació amb Rússia. McMaster ha apostat per ser molt prudents en tota aproximació amb Moscou. També ha criticat l'error de confondre el terrorisme de grups islamistes amb la fe dels musulmans.