Homs assessorarà «a cost zero» Puigdemont en la gestió del referèndum

El dirigent nacionalista donarà suport al president per la votació, que creu que es farà i per la que dona cinc consells, i afirma que fa un "a reveure" a l'activitat pública | L'ex-conseller fa una crida a la unitat després de ser apartat de la política institucional tot advertint que "els riscos" també hi són per l'estat i que són "assumibles"

Francesc Homs al Col·legi de Periodistes
Francesc Homs al Col·legi de Periodistes | ND
04 d'abril del 2017
Actualitzat a les 21:54h
Francesc Homs serà una de les figures polítiques clau en la gestió del referèndum del proper setembre, que està segur de que es farà i que, a més, es pot "fer bé". En una conferència al Col·legi de Periodistes ha explicat que, després d'haver de deixar l'acta al Congrés, Carles Puigdemont li ha demanat que s'impliqui en assessorar-lo personalment pel referèndum, cosa que farà "a cost zero" i compaginant-ho amb la seva nova activitat professional. Homs ha explicat que ja no tindrà ara el protagonisme que tenia als mitjans ("el meu és un a reveure a l'activitat pública", ha dit) però que seguirà ajudant en un referèndum que està segur "que es farà".

L'ex-conseller de la Presidència no sap encara quin rol tindrà al PDECat ni fins a quin punt voldran comptar amb ell, però no tindrà cap càrrec institucional al Govern (segurament la seva situació legal no li ho hauria permès) i es vol dedicar a posar en marxa un despatx d'advocats.

Els cinc manaments de l'ex-conseller

Homs ha presentat també cinc principis que, segons ell, han d'assegurar l'èxit de la consulta. El primer és fer pinya entorn "el factor d'unitat i cohesió" que representa el referèndum, el segon és que un referèndum pactat "no prefigura la seva validesa perquè condicionar-lo a l'acord és renunciar-hi", el tercer és que el referèndum té "límits i riscos" però que l'estratègia repressora de l'estat "també té riscos i límits" i els dels polítics catalans "són assumibles", el quart és que és un error contraposar referèndum i 9-N, i el cinquè és posar en valor "comptar quanta gent a favor i quanta en contra hi ha".

L'ex-conseller de la Presidència ha fet un cant a la unitat política perquè aquesta, ha dit, és la que, "massa cops contra el pronòstic", ha permès avenços com la creació de Junts pel Sí, les eleccions del 27-S o més recentment l'aprovació dels pressupostos entre el Govern i la CUP. Homs ha afirmat que la unitat cal cuidar-la "com un tresor".

Suports polítics plurals

La conferència d'Homs arribava uns dies després que el Tribunal Suprem l'inhabilités per un any i un mes en considerar-lo un dels organitzadors del procés participatiu del 9-N. Això el va obligar a deixar l'escó que, a les llistes de l'antiga CDC, havia obtingut a les eleccions del 26 de juny de l'any passat. A la conferència d'Homs hi havia el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la del Parlament, Carme Forcadell, els dirigents del PDECat Marta Pascal i David Bonvehí, els caps de files al Congrés, el Senat i el Parlament i representants de la CUP, ERC, Òmnium i l'ANC.