Ferran Adrià: «El 95% de les coses que es diu que són innovació no ho són»

El xef demana a Junqueras un pla estratègic sobre la innovació entre l'administració pública i la societat civil, en un col·loqui públic moderat per Jordi Basté | El director de la Fundació la Caixa, Jaume Giró, defineix el líder d'ERC com a "pausat, analític, prudent i realista"

Jordi Basté, Oriol Junqueras i Ferran Adrià, en el col·loqui al Cosmocaixa.
Jordi Basté, Oriol Junqueras i Ferran Adrià, en el col·loqui al Cosmocaixa. | Eva Domínguez
03 d'abril del 2017
Actualitzat el 04 d'abril a les 9:15h
El xef i president del BulliFoundation, Ferran Adrià, ha posat deures aquest dilluns al vicepresident català i líder d'ERC, Oriol Junqueras. "Aquest país ha de fer un pla estratègic sobre la innovació real, que estigui connectat amb la gent que faci innovació, entre les multinacionals i les pimes", ha asseverat, en un col·loqui amb el número dos del Govern sobre la innovació i la creativitat. Aquest pla, però, no hauria de ser una tasca única de l'executiu, sinó que "la societat civil ha de tirar pel carro, l'administració pública ha de donar suport". Segons Adrià, això "s'ha de fer junts i, si no, no funcionarà".

Així, segons el xef, "el 95% de les coses que es diu que són innovació no ho són de veritat". Per poder ser considerat un element innovador, ha especificat, "cal parlar d'alguna cosa que no existeix", i no simplement reinterpretar elements ja existents o fer-los evolucionar. D'aquesta manera, ha explica que el Bulli, quan es va obrir, el 1984 "es va plantejar canviar l'estatus quo" i, mentre alguns consideraven que "aquests tios duraran dos dies" i van "estar catorze anys sense guanyar diners", recullen ara els fruits, "23 anys després". "S'ha de fer un mapa de qui té voluntat innovadora", ha demanat el xef.
 

Basté, Junqueras i Adrià, escoltant el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, a l'inici de l'acte. Foto: Eva Domínguez


Al seu torn, Junqueras ha agafat el guant amb elegància, però sense mullar-se: "Segur que, si ho diu Ferran Adrià, té raó". En tot cas, ha posat en valor que aquestes sinèrgies ja existeixen en recerca sanitària en hospitals i centres públics i en la indústria farmacèutica, el qual és un "exemple de connexió" que deriva en innovacions. Sigui com sigui, ha explicat que, en l'època glacial, el gat comú va sobreviure i els tigres dents de sabre no perquè, mentre "l'especialització pot tenir èxits increïbles en temps curts", en temps llargs la capacitat d'adaptació al canvi acaba sent decisiva".

D'aquesta manera, Adrià ha lluït un discurs elaborat i pensat en relació a la innovació i la conversa. Junqueras, acostumat a les dissertacions llargues, ha vist com el xef acaparava la major part del temps de paraula d'un diàleg que no ha estat especialment dinàmic, però sí carregat d'exemples, propostes i referències a casos en què Catalunya ha excel·lit en la innovació i la creativitat. "A Catalunya som forts en turisme, diuen que som país de bars. I no es pot ser innovador? I tant! Tenim els millors hotels de quatre estrelles, tenim start ups que hauríem de focalitzar-les al turisme, a la medicina, als sectors que se'ns donen bé", ha afirmat el xef.

Experiència d'El Bulli i tòpics trencats

De fet, Adrià ha optat per referir-se sovint a l'experiència d'El Bulli i també ha volgut trencar alguns tòpics. Així, per exemple, ha afirmat que, amb el seu restaurant, no volia guanyar diners, sinó "fer la creació més pura possible". "Si guanyava un euro, en guanyava deu milions", ha apuntat, cosa que podia dur-lo a "prostituir-se", motiu pel qual va renunciar a "xecs en blanc" per anar a cuinar a cases de milionaris, per exemple. Així mateix, ha negat que el treball en equip ho hagi de ser tot, ja que "quan el que fas és només treballar en equip és enganyar-te", ja que no es dóna l'opció de veure qui o què falla i de provar individualment.

Igualment, Junqueras ha subratllat que a Catalunya hi ha hagut, al llarg de la història, casos d'"explosió de creativitat", tot i que no hi haguessin les universitats o centres de recerca que hi podrien conduir, entre els quals el cas de Ferran Adrià, qui ara pretén "endreçar aquesta realitat que ens envolta" i, per això, "el fitxen moltes empreses i és professor de Harvard, no per l'esferificació". Per altra banda, el vicepresident català ha demanat reflexionar com es gestionaran les decisions relatives al coneixement per tal de beneficiar uns fills i néts que, en ocasions, podran arribar a veure el segle XXII, en una època de canvis constants. La gestió de les capacitats de relació interpersonals, ha assenyalat, poden ser claus i una bona àrea on invertir esforços.
 

Junqueras i Adrià, durant l'acte al Cosmocaixa. Foto: Eva Domínguez


Finalment, Basté ha volgut cloure amb una confidència: la recepta que Adrià li va recomanar per a la mitja part del partit de la final de la Copa d'Europa del 1992, en un programa especial de Catalunya Ràdio. Es tractava d'una truita feta amb patates xips esmicolades i ous. Els dos protagonistes, però, no han volgut tancar tan ràpid el col·loqui i el xef li ha demanat a Junqueras que ell i la resta de polítics s'acostin més a la ciutadania i dialoguin en actes amb un format similar, "cada dos o tres mesos", si l'agenda ho permet. "Si volem fer un país diferent, és important que, en la manera de comportar-nos tots, ha de ser diferent", ha demanat, tocant la fibra republicana de Junqueras. Aquest, al seu torn, tampoc no s'ha volgut comprometre a això i, en canvi, ha desitjat que hi hagi altres creadors com el cuiner, capaços de "transmetre aquests elements que ell aporta, a molts camps diferents de l'activitat econòmica i creativa, les quals són una part de la nostra complexa vida humana".

La conversa entre Ferran Adrià i Oriol Junqueras ha tingut lloc en el marc del col·loqui Ferran Adrià: de Catalunya al món, el qual ha estat moderat pel periodista de Rac1 Jordi Basté. Durant la presentació, el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, ha destacat que es tracta de dues "personalitats aparentment diferents", ja que, mentre Adrià és "eferevescent, un punt surrealista i desbocat", Junqueras seria més "pausat, analític, prudent i realista".

En l'acte hi han estat presents el conseller de Justícia, Carles Mundó, el de Salut, Toni Comín, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, o el secretari d'Economia del Govern, Pere Aragonès, i l'auditori del Cosmocaixa ha quedat petit per l'ocasió, fins al punt que s'ha hagut d'habilitar una sala propera per seguir l'acte en directe.