El restaurant que no admet biberons amb llet de vaca: «Volem que tot això s'acabi ja, no és just»

El Vergel, un establiment vegà de Tarragona, ha estat fortament criticat per no admetre que les mares donin llet de vaca als seus nadons | Ángel Martín lamenta la "campanya d'odi i de boicot"

Ángel Martín, un dels propietaris del restaurant vegà El  Vergel
Ángel Martín, un dels propietaris del restaurant vegà El Vergel | Jonathan Oca
01 d'abril del 2017
Actualitzat el 03 d'abril a les 11:50h
"Volem que això s'acabi, no és just. Fa cinc dies que no poder dormir per l'estrès i el malestar generat per la polèmica que s'ha creat arran d'una suposada mare que no existeix". Amb aquestes paraules ha explicat Ángel Martín, un dels propietaris del restaurant vegà el Vergel, la situació que estan vivint. En declaracions a NacióDigital, Martín ha destacat que tot aquest embolic es podria acabar si ell o la seva parella –l'altre propietari del local- diguessin que han fet fora del restaurant a una mare per donar el biberó amb llet de vaca i demanessin disculpes a tothom que s'hagi pogut sentit ofès però "no ho podem fer perquè aquesta mare no existeix, no hem fet fora a ningú, ni ho farem tampoc", ha expressat. A tot això ha afegit que aquesta no és la filosofia del local, que només alerten a la gent que no segueix les normes del local i que "mai hem fet servir el dret d'admissió", ans al contrari, "les portes estan obertes a tothom, a vegans i no vegans".

Segons el mateix propietari, aquests dies estan sent un infern per la parella i també pels treballadors. Després de rebre desenes de trucades de tot tipus han decidit desconnectar el telèfon. D'ençà que la notícia va anar agafant embranzida, per l'auricular del telèfon han hagut d'escoltar de tot. "Ens han amenaçat, ens han trucat fent-se passar per inspectors del Departament de Salut, per mofar-se de nosaltres, per fer reserves i anul·lar-les, ens han dit que vidrien amb 4 bebès i que els donarien llet de vaca i que a veure que els hi faríem, en fi, una llarga llista", ha lamentat Martín.

També ha recordat que després que aparegués la notícia als mitjans, tres dones amb bebès van anar al local i no van dubtar en donar-los biberons amb llet de vaca. Segons Martín, això era una provocació per veure la reacció dels propietaris del local i fer més gran la bola de neu. "Les dones es passejaven per aquí mostrant els biberons i mirant-nos però no hi vam caure", ha destacat indignat. Tot això, tant les trucades com aquesta acció, forma part d'un boicot que s'ha creat a les xarxes socials per "enfonsar-nos el negoci"."No és just, hem treballat molt i estem dedicant molts esforços a què això tiri endavant i no pot ser que algú que ni ens coneix estigui fent-nos això", ha dit amb els ulls vidriosos i visiblement emocionat. 

Campanya d'odi i de boicot 

Tant Martín com la seva parella, estan valorant la possibilitat de posar una denúncia a aquells que estan "fent una campanya i generant odi cap a nosaltres" i que estan creant un boicot i difonent missatges contra el restaurant i alhora, cap als dos propietaris per ser vegans. Ambdós defensen que no tenen res en contra de les mares, i molt menys contra els bebès però hi ha unes normes establertes al restaurant que s'han de complir i una d'aquestes és que no s'admet el consum pels lactants de llet de procedència animal (no humana), tal com posa a l'entrada del local i expliquen sempre que s'efectuen les reserves telefòniques.

"En aquest local està més que acceptada la lactància materna, ens encanta que les mares puguin alimentar els seus fills", diu Martín, qui afegeix que "se'ns ha acusat de no voler nens i és totalment fals, si fos així no tindríem trones, cadires altes per a nens, pintures i llibres per pintar i jocs de taula". Martín expressa que "hem de fer-ho complir perquè seria molt difícil posar límits, és a dir, fins a on. Deixem menjar mortadel·la però no xoriç, acceptem el pernil i la llet de vaca? Hem de fer-ho així". Per aquella gent que sent humiliada, els demanen disculpes i destaquen que no és la seva intenció falta al respecte a ningú però "les normes són les normes".

Una altra de les acusacions que ha dolgut més als propietaris és que exclouen a la gent que va amb cadira de rodes. És cert que no hi ha ascensor en el local i que no poden accedir a la part superior del local però "això no és cap inconvenient perquè nosaltres muntem exactament les mateixes taules, amb les mateixes guarnicions, detall i altres extres a baix. Desplacem taules al pis inferior i l'atenem allà". El propietari ha explicat que cada any, cap al novembre, una dona de Lleida, vegana i que va amb cadira de rodes, ve fins aquí a celebrar el seu aniversari amb la seva família. "D'ençà que vam obrir, l'any 2014, aquesta dona ve amb vuit persones a celebrar aquí la seva festa i ho fem al menador que els muntem al pis inferior".
 

El Restaurant El Vergel, situat al carrer major de Tarragona, a la Part Alta Foto: Jonathan Oca


Sense xarxes socials del restaurant

Martín ha explicat que han hagut de tancar els comptes a les xarxes socials de Facebook i Instagram davant l'allau de crítiques i amenaces que han rebut i que ara utilitza el personal per fer front a aquesta situació i assegura que fa molts dies que no miren els missatges de TripAdvisor. Ell mateix destaca que ara mateix sembla que "el troll o el hater" que ha engegat tota aquesta campanya d'odi cap al restaurant està afluixant després que hagi intercanviat diferents missatges explicant, argumentant i descrivint la situació real estan vivint.

De la mateixa manera que a les xarxes hi havia una campanya per boicotejar el restaurant –fet que estan estudiant denunciar, Martín afirma que han rebut milers de missatges de suport i que molta gent ve de Girona, Barcelona, Lleida, de Saragossa i altres llocs com a mostra de suport.

No pensen treure el cartell ni renunciar als seus principis 

El cartell que posa "Al Vergel tothom és benvingut. Ens agraden les mares, les de totes les espècies. Per això, no ens agraden els biberons de llet de vaca. Si us plau, no li donis al restaurant" seguirà lluint a la porta de l'establiment situat al carrer Major de Tarragona tot i la polèmica perquè "som fidels als nostres principis", afirma Martín qui per concloure recorda que "les mares es poden sentir humiliades però verdaderament les humiliades són aquelles mares violades durant tota la seva vida per tenir bebès que són robats i esquarterats perquè els humans els prenguem la llet que era per a ells: aquestes mares són les vaques, ovelles i cabres, víctimes del biberó del seu fill".
Arxivat a