El Museu Etnològic viatja per l'antropologia a través de la literatura

El cicle "Trencadís" proposa un recorregut pel coneixement amb les obres narratives de Martí Gironell, Najat El Hachmi, Gabi Martínez, Jordi Llobregat i Francisco Díaz Valladares

30 de març del 2017
Actualitzat a les 16:25h
Donar a conèixer l'antropologia al gran públic és el gran repte del Museu Etnològic i Museu de les Cultures del Món. El cicle Trencadís. Mirades antropològiques a través de la literatura ho fa de la mà de l'obra de cinc escriptors que exposen, en un format íntim, allò que les seves creacions diuen sobre la vida dels éssers humans, més enllà de la ficció.

Yasmina Riau, la responsable de comunicació de l'Etnològic, ho explica així a NacióDigital: "Volem extreure de la literatura el discurs vinculat a les emocions, les problemàtiques de cada dia, el que una obra pot aportar al coneixement, a la ciència i al creixement de les persones. Comprovar el molt que ens pot aportar ara una novel·la com la de Martí Gironell, L'últim heroi, situada en la prehistòria. És fer que els autors ens expliquin tot allò que la seva novel·la aporta a l'antropologia i a l'etnologia". Els actes estan conduïts pel periodista Antoni Tortajada.

Martí Gironell va ser el primer protagonista del cicle, que va continuar amb Najat El Hachmi i la seva La filla estrangera, que plasma la trobada entre l'autora i la societat catalana i tot el que implica la immigració. Aquesta tarda, Gabi Martínez parlarà sobre Voy, considerada un exemple de la millor literatura de viatges.  

El 6 d'abril l'obra protagonista serà El secret de Vesalius, de Jordi Llobregat, una novel·la negra ambientada a la Barcelona de l'exposició de 1888, que es converteix en l'escenari d'un seguit de crims vinculats a un manuscrit que pot canviar el coneixement sobre l'anatomia humana. Finalment, el 20 d'abril clourà el cicle amb la presència de Francisco Díaz Valladares, autor de Tras la sombra del brujo, premi Edebé de literatura juvenil. Una obra centrada en la vida d'un noi blanc nascut a l'Àfrica negra que és testimoni de la riquesa de les cultures africanes i de l'explotació del territori pel capitalisme salvatge.   

La cita amb Gabi Martínez i com ens pot ajudar la literatura de viatges per arribar al coneixement de l'altre i de nosaltres mateixos se celebra aquest dijous a les set del vespre, a la seu del Museu Etnològic del carrer de Montcada, 12. Recentment, el Museu Etnològic va veure reconeguda la seva tasca de difusió de l'etnologia i l'antropologia amb el Premi Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional.  
 

Gabi Martínez, aquest dijous a l'Etnològic. Foto: Museu Etnològic