El 73% votaria en un referèndum unilateral i el «sí» doblaria el «no»

La votació convocada pel Govern sense acord amb l'Estat divideix els ciutadans: el 50,3% hi està a favor | La meitat dels electors de CSQEP defensa el referèndum sense pacte i la majoria dels de C's, PSC i PP hi participaria si es convoqués | Un 48,5% dels catalans rebutja la independència i un 44,3% la vol

Concentració sobiranista al Palau de la Generalitat
Concentració sobiranista al Palau de la Generalitat | Adrià Costa
30 de març del 2017
Actualitzat a les 18:21h
Una ajustada majoria dels catalans defensa que el Govern celebri un referèndum d'independència, encara que aquest no compti amb el suport de l'executiu central, segons el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), presentat aquest dijous. Així, un 50,3% dels enquestats està a favor del referèndum, "tant si ho vol com si no el govern espanyol", mentre que el 23,3% el defensa només si és acordat. En total, per tant, el volen quasi tres quartes parts dels catalans, mentre que s'hi oposa només un 22,7% i la resta no ho sap o no contesta.

De fet, el referèndum unilateral gaudeix del suport del 47,7% dels votants de Catalunya Sí que es Pot, el 35,5% dels quals el condiciona a un acord amb l'Estat i un 14% no el vol en cap cas. Més del 90% dels electors de Junts pel Sí i la CUP són partidaris del referèndum, amb o sense pacte amb el govern espanyol.

En cas de celebrar-se aquest referèndum unilateral, el CEO assenyala que un 43,3% aniria a votar-hi i ho faria a favor de la independència, un 22,2% hi votaria en contra, un 6,2% votaria en blanc i un 1,7% nul. La participació, per tant, arribaria al 73,4%, mentre que un 20,7% s'abstindria i un 4,7% està indecís. De fet, fins i tot una majoria dels votants del PP (68,4%), PSC (60,7%) i de C's (57,1%) participarien al referèndum no pactat, per votar-hi en contra, i només una quarta part dels electors de Catalunya Sí que es Pot s'abstindria o dubta si fer-ho (un 34,1%, de fet, votaria i ho faria a favor).

Per tot això, el director del CEO, Jordi Argelaguet, ha opinat que la clau del referèndum, en cas que es convoqui unilateralment, dependrà de com s'hi arribi, de si el govern espanyol presenta una oposició activa o més passiva, de si l'executiu català dóna credibilitat a que el resultat serà vinculant i s'aplicarà, i de si l'unionisme sap fixar una estratègia conjunta i mobilitzar els seus electors cap a una o altra actuació (ja que els votants independentistes ja estan mobilitzats). El dilema dels contraris a la independència, per tant, és que, en cas de votar-hi, podrien legitimar la votació, però, de no fer-ho, regalarien la victòria folgada als partidaris del sí.

Un 48,5% dels catalans rebutja la independència i un 44,3% la vol

Sigui com sigui, els partidaris de la independència perden terreny en relació als seus detractors. Així, en la pregunta sobre si es vol que Catalunya sigui independent, el sí obté un 44,3% de les respostes, un punt menys que en el baròmetre del desembre passat, mentre que el no puja del 46,8% al 48,5%, aconseguint un marge superior als quatre punts, cosa que no ocorria des del juny del 2015. Per partits, el sí és hegemònic a Junts pel Sí i la CUP, el no ho és a C's, PSC i PP, mentre que un 32,2% dels votants de Catalunya Sí que es Pot vol la independència i el 51,9% la rebutja.

En canvi, en una pregunta sobre model d'estat amb diferents opcions, la de l'estat independent es manté com a primera opció (37,3%), mentre que l'estat autonòmic recupera el segon lloc (28,5%), per davant de l'estat federal (21,7%) i d'una regió d'Espanya (7%). De fet, el federalisme només s'imposa entre l'electorat de Catalunya Sí que es Pot (47,2%), mentre que el seu suport en el del PSC (28,6%) queda molt per sota del suport a l'estat autonòmic (52,1%).

Pel que fa a les conseqüències de la independència respecte la Unió Europea, els que creuen molt o bastant que Catalunya en quedaria automàticament fora són lleugerament més que els que pensen que s'hi quedarà (47,7% i 45,1%, respectivament). Així mateix, només un 17,6% dels enquestats creu que el govern espanyol acabarà oferint un acord acceptable per la majoria del Parlament. Ni tan sols ho esperen els votants del PP (ho creu un 21% d'aquests) i, de fet, els més optimistes en aquest sentit són els electors de C's, però només arriben al 26,5%.
 

Baròmetre CEO 1a onada 2017 by naciodigital on Scribd