CSQEP exigeix a Podem que rellevi la diputada Àngels Martínez per «deixadesa de funcions»

Fonts parlamentàries confirmen a NacióDigital que el grup ja ha demanat a Albano Dante Fachin i Pablo Iglesias que es prengui una decisió sobre Martínez després de Setmana Santa | "Senzillament, no fa de diputada", afirmen a CSQEP sobre el rol de l'economista, que va votar a favor del referèndum unilateral

Àngels Martínez, al costat d'Albano Dante Fachin, en un ple del Parlament
Àngels Martínez, al costat d'Albano Dante Fachin, en un ple del Parlament | Adrià Costa
30 de març del 2017
Actualitzat el 31 de març a la 13:03h
Han passat vuit des que la diputada de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) Àngels Martínez va trencar la disciplina de vot del seu grup parlamentari -sense avís previ- i va votar a favor del referèndum unilateral en la sessió del Parlament que va servir per aprovar els pressupostos. El gest de Martínez validant la fórmula definitiva que avalava la consulta fins dels comptes elaborats pel Govern va sorprendre els seus companys d'hemicicle, començant per Albano Dante Fachin, secretari general de Podem, amb qui manté una relació de confiança. Fachin va ser el primer que va demanar explicacions a Martínez, a la mateixa sala de plens. Els altres diputats de CSQEP també van mostrar la seva incredulitat. Aquella decisió va destapar el malestar que es viu al grup, que des de principis de legislatura viu amb recel l'escassa participació en la tasca parlamentària de la diputada díscola. CSQEP ja ha exigit a Podem que rellevi l'economista per "deixadesa de funcions", tal com han confirmat diverses fonts parlamentàries a NacióDigital.

El rol de Martínez al Parlament sempre havia comptat amb la protecció de Fachin, que fins i tot va imposar que fos ella la veu de CSQEP en el darrer debat de política general. Però el vot de la diputada a favor del referèndum unilateral -i la debilitat de Fachin a Podem per la crisi amb els "comuns"- ha esgotat la paciència de bona part del grup parlamentari. Ho demostren les declaracions que va fer el portaveu de CSQEP, Joan Coscubiela, a Catalunya Ràdio poc després de la sessió parlamentària de la setmana passada. "Una persona que en general no sol venir a les reunions del grup, que no fa la feina, que no participa, que no explica les coses, es desautoritza", va afirmar Coscubiela. Farts de la seva conducta, els partits que integren el grup han traslladat a Fachin i també al líder estatal de Podem, Pablo Iglesias, que la situació és insostenible. "Hem demanat a Podem que prengui una decisió", expliquen fonts parlamentàries. S'espera una resolució després de Setmana Santa.

"No sabem quan vindrà i quan no"

La tensió al grup parlamentari ja no és cap secret. De fet, la relació entre bona part dels diputats i Martínez -apadrinada per Fachin- és pràcticament inexistent. Fonts parlamentàries denuncien la "deixadesa de funcions" de la diputada -i la seva absència continuada en reunions, comissions i, fins i tot, plens del Parlament-, i també subratllen la dificultat per pactar-hi posicionaments. "Senzillament, no fa de diputada", exposa una veu del grup parlamentari. "No sabem quan vindrà i quan no", detallen altres fonts de CSQEP. "No ha assumit cap de les seves responsabilitats com a diputada", raona una tercera font sobre el comportament de Martínez a la cambra catalana.

La comprovació de l'activitat parlamentària de la diputada de CSQEP en els darrers 15 mesos evidencia que la seva presència al Parlament és més aviat escadussera. Martínez és portaveu a la comissió de Peticions i de la Sindicatura de Comptes, i li correspon representar el grup a la comissió del Síndic de Greuges, a la de Salut i a la d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Tanmateix, només ha participat en cinc de les 28 sessions convocades de la comissió de Salut, ha estat present en dues de les vuit sessions de la comissió de la Sindicatura de Comptes, tan sols ha representat CSQEP en una de les deu reunions de la comissió de Peticions i encara no ha debutat a la comissió d'Agricultura, Ramadera, Pesca i Alimentació, tot i que en aquesta legislatura ja se n'han programat deu sessions. Martínez sí que ha participat en dues de les 15 reunions de la comissió contra la corrupció i per a la regeneració democràtica, en susbtitució de Fachin, que té assignada aquesta representació.

El recull d'inciatives parlamentàries també revela una participació de mínims de la diputada. No ha registrat cap proposició de llei ni tampoc cap proposta de resolució, només ha fet una interpel·lació sobre equitat en salut i la conseqüent moció, sis preguntes orals i 11 preguntes escrites. Al ple ha intervingut en sis ocasions, només dues a iniciativa seva: al debat de política general, en una interpel·lació sobre equitat en sanitat, en una moció sobre equitat a la sanitat, en una pregunta en relació al procediment relatiu al compte general de la Generalitat, en una moció sobre el col·lapse als serveis d'urgències i en la moció subsegüent sobre la situació de la sanitat.

"Tothom coneixia qui era quan em van votar"

Martínez no comparteix les afirmacions de "deixadesa de funcions" formulades al grup parlamentari. En conversa amb NacióDigital aquest dijous, després de participar en una sessió de la comissió de Salut, la diputada considera una "mentida" l'acusació que no assumeix les seves responsabilitats al Parlament. "Sóc conscient de les meves limitacions però també defenso que no es poden tirar a la paperera els coneixements d'una persona de 68 anys i amb malaltia crònica". Martínez, que cobra una pensió per incapacitat física permanent, és economista -ha exercit de professora de política econòmica de la UB- i també havia presidit la plataforma Dempeus per la Salut Pública. Recorda que ell va integrar-se a la llista de CSQEP a les eleccions del 27-S després de ser escollida a les primàries de Podem. "Tothom coneixia qui era quan em van votar".

Sobre la seva absència continuada en les sessions parlamentàries, Martínez recorda que fa la seva "feina" amb "dignitat". I, com a resposta al fet que no hagi participat en cap reunió de la comissió d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en aquesta legislatura, exposa que està programada a les mateixes hores que acudeix a "fisioteràpia". "Faig tot el puc", sentencia. A CSQEP no mantenen el mateix punt de vista. "No ha fet res i encara no sap com funciona el Parlament", exposen veus del grup parlamentari. "No ha començat a fer de diputada i no n'és conscient", afegeixen altres fonts de CSQEP. "Tenim un codi que s'ha de complir", comenta una tercera veu. La resolució del serial, després de Setmana Santa.
 
Arxivat a