Fachin trenca amb Colau i aboca Podem a l'escissió

Els crítics liderats per la diputada Jèssica Albiach mantenen la seva candidatura per ser a la direcció del nou partit i compten amb l'aval de Pablo Iglesias | Els "comuns", ICV i EUiA consideren que, malgrat la retirada de Fachin, Podem sí que estarà representat a la nova formació

29 de març del 2017
Actualitzat el 30 de març a les 11:11h
Albano Dante Fachin en un acte de Podem el 2015
Albano Dante Fachin en un acte de Podem el 2015 | Adrià Costa
L'acord de pau segellat entre Podem Catalunya i els "comuns" ha durat exactament una setmana. Set dies després d'haver estampat la seva signatura en un document que havia de garantir que el nou partit que abanderen Ada Colau i Xavier Domènech naixés amb una unitat sòlida de tots els seus actors, Albano Dante Fachin l'ha dinamitat. Argumenta que retira la seva candidatura -encapçalada per la diputada d'En Comú Podem Marta Sibina- perquè no es compleixen les "garanties democràtiques" que es van pactar. El nucli impulsor de la confluència, però, apunta que des de l'acord només s'ha produït un canvi: amb el pas endavant que han fet els crítics de Podem encapçalats per la diputada Jéssica Albiach, Fachin s'havia trobat amb una competència que no esperava.

Presentar-se volia dir mesurar qui aconseguia més llocs a la direcció de Domènech: la llista oficial de Fachin o la dels crítics, que ja han anunciat que sí seguiran impulsant la seva candidatura. Però el secretari general de Podem Catalunya és conscient que la seva imatge ha quedat desgastada després d'haver plantat un pols als "comuns", d'haver celebrat una consulta en la qual van participar el 7,5% de les bases i d'haver guardat el dia següent el resultat en un calaix. De fet, fonts coneixedores de les negociacions asseguren que ja va signar l'acord fa una setmana a contracor i que el líder de Podem, Pablo Iglesias, no dona suport a la seva estratègia. Així mateix li ha fet arribar al llarg d'aquest dimecres via telefònica.

Fachin no va acceptar integrar-se a la llista de Domènech perquè considerava que era una "llista de partits" i va preferir fer-ne una integrada només per gent de la seva òrbita. El seu objectiu era fer-se amb els vuit llocs que hauran de completar la llista de 24 noms de Domènech. Però els crítics van decidir plantar batalla per intentar minimitzar la presència de l'actual direcció de Podem a la direcció del nou partit.
 

Jèssica Albiach Foto: Adrià Costa

 

Un memorial de greuges als "comuns"

Amb tot, la direcció de Podem argumenta que la seva retirada res té a veure amb una qüestió de quotes i exposen un memorial de greuges en el qual torna a qüestionar que els inscrits del partit lila s'hagin de registrar al cens d'"Un país en comú" i que hagin de validar la seva participació mostrant el seu DNI de forma presencial o telemàtica per poder votar els membres de la direcció, el nom del partit i l'ideari. Els de Fachin també acusen la resta d'actors de la confluència -Barcelona en Comú, ICV i EUiA- d'actuar com a "àrbitre i part" i marcar condicions "unilateralment" pels inscrits.

"Teniu fins les 21.30 per venir a signar. Espavileu. Estem a la seu esperant. Moveu-vos", deia un dels missatges que va enviar Fachin als actors de la confluència aquest dimarts en un intent de fixar un nou ultimàtum per resoldre aquestes qüestions. Cap dels participants de la confluència, que consideren que s'ha embrancat en una estratègia "kamikaze", van respondre a la seva crida i, de fet, no s'han produït més reunions amb ell.

Després d'anunciar el seu trencament definitiu, la resta d'actors de la confluència han considerat que es tracta només de la retirada de Fachin però que Podem estarà present al nou partit. Primer, perquè Domènech ha inclòs a la seva llista l'economista Vicenç Navarro, de l'òrbita d'Iglesias, però també perquè els crítics que encapçala Albiach ja han deixat clar que seguiran endavant. Xavier Domènech ha lamentat que finalment Fachin hagi optat per la ruptura i l'ha instat a "reconsiderar" la seva decisió. En tot cas, en declaracions a la SER, ha assegurat que la confluència "segueix endavant". 

"La de Fachin és només una part de Podem. Estem sorpresos per la decisió perquè no entenem què ha canviat de la setmana passada a aquesta", assegura el coordinador nacional d'ICV, David Cid. "Podem no marxa de l'acord perquè hi ha llistes que segueixen. Fachin ha fet un trencament unilateral però hi ha gent de Podem que estarà al nou partit", afegeix el líder d'EUiA, Joan Josep Nuet.
 

Ada Colau i Xavier Domènech, en un acte amb les bases a Cotxeres de Sants Foto: Flickr Un país en comú


Una direcció que pot quedar aïllada

Ara bé, tenint en compte la retirada de la seva candidatura i que Iglesias ja ha deixat clar que el seu interlocutor a Catalunya serà el nou partit de Domènech i Colau, la direcció de Podem pot quedar aïllada. Fonts de la direcció de Fachin expliquen, però, que el fet que es mantinguin altres candidatures en nom de Podem suposa fer cas omís de la militància del partit, que va votar en contra de formar part del partit dels "comuns" si no es complien certs requisits.

De fet, alguns dels membres dels cercles de Podem que estaven inclosos a la llista presentada per Fachin per formar part de la coordinadora del nou partit, que serà el màxim òrgan entre congressos, ja han comunicat que ells volen mantenir-se com a candidats. La votació és per llistes obertes i, per tant, segons fonts de la confluència, la retirada ha de ser a títol personal de cadascú. El comitè electoral està estudiant ja aquesta situació tenint en compte que la votació arrenca aquest dissabte.   

Però l'estratègia del secretari general de Podem Catalunya ha fet implosionar la formació lila, que s'ha convertit ara en un autèntic tauler d'escacs on tothom estudia quin moviment fer. Si els crítics arriben fins al final, caldrà veure si Fachin actua per intentar apartar-los del segell de Podem. De la mateixa manera que el focus està centrat ara en si Pablo Iglesias pren les regnes per redreçar un partit que, a hores d'ara, està obert en canal quan només fa vuit mesos que Fachin va ser escollit secretari general.