El PSC posa un ou a cada cistella per les primàries del PSOE

Dirigents destacats dels socialistes catalans reparteixen suports als tres candidats a liderar el PSOE per fer equilibris abans de les primàries | Antoni Balmón ha fet teloner de Susana Díaz, Núria Parlon i Jordi Hereu faran costat a Pedro Sánchez, i Núria Marín empeny per Patxi López mentre Miquel Iceta pregona neutralitat

01 d'abril del 2017
Actualitzat el 02 d'abril a les 9:04h

Iceta, al comitè federal del PSOE que ha aprovat el reglament de les primàries Foto: PSOE


"Susana Díaz és abassegadora, té molta força, Pedro és un seductor i Patxi una persona molt sòlida", recitava calculadament el líder del PSC, Miquel Iceta, en una entrevista fa un parell de setmanes. Com a primer secretari ha dit per activa i per passiva que es mantindrà neutral en el procés d'elecció de secretari general del PSOE. Però per molta neutralitat que demanin des de la direcció, al PSC tothom és conscient que la seva militància està clarament decantada a favor de l'exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez. I això suposa un greu problema per a Miquel Iceta, que necessita preparar el terreny perquè Catalunya no sigui un territori hostil, especialment, per a la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, que té tot l'aparell del PSOE al seu favor.

És per això que, davant les primàries que previsiblement se celebraran el 21 de maig, la cúpula del PSC ha hagut de redoblar els esforços i fer equilibris per visualitzar que, aparentment, el partit no té un favorit perquè tots tres candidats tenen adeptes. La clàssica estratègia de posar un ou a cada cistella. I és que al carrer Nicaragua no obliden aquell congrés de Sevilla del 2012 en el qual el partit va posar tota la carn a la graella per Carme Chacón, que va perdre per tan sols 22 vots contra Alfredo Pérez Rubalcaba. Una ironia del destí és que Díaz també va apostar per Chacón en aquell moment. Però va saber rectificar a temps i, cinc anys després, és Rubalcaba un dels factòtums del PSOE que vol catapultar Díaz.

També resulta paradoxal que Pedro Sánchez sigui ara el favorit a Catalunya, on a les primàries del 2014 va guanyar amb claredat el basc Eduardo Madina, que ara també és un dels dirigents que dona suport incondicional a Susana Díaz. El comitè federal de l'1 d'octubre que va acabar tombant Sánchez pel seu "no és no" a Mariano Rajoy ha acabat sacsejant tot el tauler del PSOE.

Balmón, teloner de Susana Díaz

Diumenge passat, a l'acte on Susana Díaz va donar el tret de sortida oficial a la seva campanya, va sorprendre veure l'alcalde de Cornellà i secretari d'Acció Municipal del PSC, Antoni Balmón, fent-li de teloner. "És la persona idònia en aquests moments per liderar el PSOE", argumenta en declaracions a NacióDigital.

Balmón ha estat un dels dirigents clau en els últims mesos per refer la relació entre el PSC i el PSOE. Tot i que en un primer moment no volia mullar-se públicament per cap dels candidats a liderar el partit, Díaz li va demanar i finalment ha accedit. Segons l'alcalde de Cornellà, els socialistes ja han pogut valorar la trajectòria de Pedro Sánchez -a qui ell va donar suport a les primàries del 2014- i ara es constata que "molta gent rellevant que estava amb ell ja no ho està" i s'ha posat al costat de Patxi López. Amb tot, considera que l'exlehendakari seria un gran gestor de la vida interna del partit però que no és el que necessita ara el PSOE.

"Susana Díaz té la capacitat de conciliar totes les mirades del partit, ha madurat en la seva trajectòria, sap què és governar", insisteix Balmón. Ara bé, reconeix que l'andalusa ha de fer passos per "obrir-se" a donar una reposta al conflicte territorial entre Catalunya i Espanya. I és que Díaz és vista des del territori català com una socialista jacobina i reàcia a les tesis federals del document de Granada. A més a més, la seva darrera campanya electoral va ser polèmica per algunes de les frases contra Catalunya que va utilitzar en els seus mítings. És per això que Balmón admet que Díaz té el repte de "derribar els prejudicis" que la militància del PSC té sobre ella. Per fer-ho, es farà acompanyar per José Luis Rodríguez Zapatero i de Madina, dos dirigents que fins ara sempre han tingut bona acollida entre els socialistes catalans.

Si bé Balmón ha estat un dels principals dirigents del PSC que han donat la cara per Díaz, el secretari d'Organització del Baix Llobregat, Joaquín Fernández, és un altre dirigent que s'ha arromangat per arreplegar vots a favor de la presidenta andalusa. També compta amb el suport de l'exministre Celestino Corbacho.
 

Antonio Balmón, en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa


Núria Parlon, Jordi Hereu i la militància empenyen per Pedro Sánchez

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, va apostar fort l'any 2014 per Eduardo Madina. L'escenari s'ha capgirat com un mitjó. Ara Madina està amb Díaz i Parlon és un dels màxims exponents de Pedro Sánchez a Catalunya. El 22 d'abril ella i l'exalcalde Jordi Hereu el presentaran en l'acte que té previst fer a Barcelona. De fet, en plena campanya de les primàries, Parlon va ser la primera en deixar clar que si el PSOE decidia abstenir-se i permetre la investidura de Mariano Rajoy, els diputats del PSC trencarien la disciplina de vot i votarien en contra, tal i com va defensar Pedro Sánchez.

Des d'aleshores, els socialistes catalans han donat suport incondicional a Sánchez i des de la direcció ningú dubta que té la militància del PSC a la butxaca. Si bé Miquel Iceta va ser un gran defensor de la tesis de Sánchez i es va deixar la veu defensant-lo, just després de la seva dimissió com a secretari general va reconsiderar la seva estratègia. Díaz i altres barons exigien castigar el PSC. El van deixar fora de la direcció del grup parlamentari i van empènyer per deixar-lo fora del procés de primàries del PSOE. Iceta, hàbilment, va resituar el posicionament del partit i es va desentendre de Sánchez, va reunir-se amb Susana Díaz i el partit ha acabat acceptant una autonomia tutelada a canvi de segellar la pau.

Es manté també com a un dels escuders de Sánchez l'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, que l'any 2014, en bona part per directrius de la direcció, ja va organitzar la campanya a favor d'ell quan amb prou feines el coneixia. Els sanchistes busquen que l'acte del 22 d'abril sigui una gran exhibició de força de qui es reivindica com "el candidat de la militància". 
 

Miquel Iceta, Meritxell Batet, Carme Chacón i Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu Foto: ACN


Núria Marín, al costat de Patxi López

Hi ha dirigents del PSC -i també del PSOE- que no dubten que el fet que Patxi López es presenti com a candidat forma part de l'estratègia de Díaz -amb Alfredo Pérez Rubalcaba darrere- per intentar dividir el suport a Sánchez i assegurar-se així el primer lloc del podi. López es reivindica com el candidat capaç de garantir la unitat del partit i trencar el frontisme que protagonitzen Díaz i Sánchez. Aposta per una reunificació d'un partit dividit basat en la moderació: cal escoltar la militància, sí, però també fer cas dels òrgans de direcció del partit com el comitè federal.

L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, és un dels principals suports de l'exlehendakari a Catalunya. De fet, són amics des de fa anys. El secretari de cultura de la direcció del PSC, Joan Francesc Marco, és qui s'està encarregant de pentinar federacions a la cerca de suports.

També qui va ser la número dos de Sánchez, Meritxell Batet, s'alinea ara amb les tesis de López. Molts dels suports del dirigent basc provenen, precisament, d'aquells dirigents del PSOE que en un principi donaven suport a Pedro Sánchez. És el cas de dirigents com la presidenta de Balears, Francina Armengol o de César Luena, que va ser número dos de Sánchez. I és que donar suport a l'exlehendakari és menys arriscat en cas que finalment sigui Susana Díaz qui porti les regnes del partit i, per tant, els repartiments de poder.
 

Patxi López, a la seu del PSC de Barcelona Foto: Europa Press