​El govern de Colau i ERC xoquen pel macroalberg de la Vila Olímpica

Els veïns i els republicans exigeixen una consulta ciutadana sobre l'establiment, però la tinent d'alcalde Janet Sanz la rebutja perquè no existeixen "possibilitats jurídiques" per evitar que obri

Redacció
29 de març del 2017
Actualitzat a les 16:55h

Edifici de l’avinguda d’Icària on s'ha d'instal·lar l'alberg juvenil. Foto: Adrià Costa


El govern d'Ada Colau i ERC han sumat una nova desavinença, aquest cop pel macroalberg que es construeix a la Vila Olímpica. Els republicans i els veïns han reclamat celebrar una consulta ciutadana sobre el projecte, cosa que ERC portarà al ple d'aquest divendres, però el govern municipal considera que no es pot aturar l'alberg, i en conseqüència, tampoc fer la consulta per tombar-lo.

La tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz (BComú), ha assegurat aquest dimecres que no existeixen "possibilitats jurídiques" per evitar l'obertura de l'alberg, que tindrà 440 places i que s'ubicarà a l'avinguda Icària. Segons ella, així ho han determinat informes jurídics encarregats per analitzar la situació, ha informat Europa Press.

"No hi ha una proposta garantida jurídicament amb viabilitat", ha admès Sanz en declaracions als mitjans després de reunir-se amb veïns i representants d'ERC, grup que va acordar durant la negociació del Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT) estudiar les possibilitats per evitar l'alberg i la possibilitat de celebrar una consulta.

Ha explicat que primer van concloure que no hi havia possibilitats jurídiques i legals per plantejar una revisió de la llicència per anul·lar-la, després del qual van estudiar les opcions de comprar o expropiar l'espai i, en tots dos casos, es requereix un interès general i una justificació, entre altres elements amb els quals Sanz ha dit que no compta l'Ajuntament.

Sobre la possibilitat de celebrar una consulta, s'ha preguntat: "I què consultem?", ja que les opcions de compra i expropiació no són viables jurídicament, i ha garantit que seguiran treballant l'assumpte amb els veïns i que tractaran de trobar alguna bretxa en el projecte.

Ha dit que el cas de l'alberg –no afectat pel PEUAT perquè va començar abans la tramitació- pot generar "frustració i sensació d'impotència", perquè el govern d'Ada Colau està en contra, però no pot evitar-ho perquè la normativa no depèn de l'Ajuntament, com ocorre amb els fons voltor que compren edificis sencers i fan fora els veïns, ha dit.

L'acord amb ERC i veïns va establir crear una comissió assessorada pels serveis jurídics municipals que abordés les opcions possibles davant l'alberg en un termini de 30 dies, incloent la possibilitat d'una consulta ciutadana i la compra per part de l'Ajuntament.

La consulta s'abordarà igualment en el ple del divendres

El president de l'Associació de Veïns de la Vila Olímpica, Jordi Giró, ha replicat en declaracions als mitjans que "no és veritat que no es pugui fer res" i que l'assumpte té solució, que depèn de la voluntat política, per la qual cosa ha exigit al govern municipal que abordi totes les solucions possibles dins de la negociació.

"Els veïns volem ser consultats" i poder decidir, sabent el cost que comportaria la decisió, ha asseverat Giró –que ha comparegut al costat de càrrecs d'ERC-, qui ha assegurat que hi ha marge però que el Govern municipal ha de tenir la voluntat d'aconseguir acords, cosa que ha de fer si està al costat dels veïns, cosa que ha posat en quarantena i interrogant, en les seves paraules.

El líder municipal d'ERC, Alfred Bosch, ha reclamat al govern municipal que compleixi el pacte amb el seu grup i amb els veïns i que convoqui una consulta, cosa que portaran al Ple municipal d'aquest divendres i que confia que doni suport l'executiu de Colau.

"No és il·legal, és una consulta perfectament legal", ha defensat Bosch, qui ha assegurat que és factible i que només és necessari tenir la voluntat política per dur-la a terme i complir amb els acords aconseguits amb els veïns i amb altres forces polítiques.

La síndica denuncia la manca de resposta de l'Ajuntament

La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, va demanar informació a l'Ajuntament sobre aquesta qüestió el passat 16 de febrer, arran de la queixa de la plataforma Veïnat Afectat pel Hostel Vila Olímpica. Vilà ha denunciat que el govern encara no li ha respost tot i que ho ha de fer en un termini màxim de quinze dies i ja ha passat gairebé un mes i mig.

En la denúncia, la plataforma demana a la defensora que faci un seguiment de les accions que l'Ajuntament porti a terme i que l'insti a paralitzar les obres "en un barri que ja suporta una pressió turística molt intensa". L'alberg tindrà 440 places i 2.500 metres quadrats.
Arxivat a