​Veïns de Gràcia demanen al Síndic revisar la reforma del mercat de l'Abaceria

La plataforma Gràcia, cap a on vas? reclama investigar la raó per la qual "no s'ha fet un procés transparent"

Redacció
28 de març del 2017
Actualitzat a les 16:32h

Mercat de l'Abaceria Central, al barri de Gràcia de Barcelona. Foto: Adrià Costa


La plataforma veïnal Gràcia, cap a on vas? ha expressat aquest dimarts al síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, la seva oposició a la reforma del mercat de l'Abaceria del barri de Gràcia de Barcelona i ha demanat que "investigui per quina raó no s'ha fet un procés transparent".

En declaracions als mitjans, el representant de l'entitat Alejandro García ha criticat que el projecte de reforma està "sobredimensionat" amb una inversió de 33 milions d'euros –l'estiu passat el consistori havia anunciat que costaria 25 milions- i que no atén les necessitats dels veïns.

El projecte contempla la rehabilitació de la instal·lació, la incorporació d'un aparcament subterrani, un supermercat i un Centre de Distribució Urbana de mercaderies, i les obres estan previstes que comencin al juny del 2018.

L'entitat ha presentat el síndic de greuges la documentació amb els arguments en contra de la reforma, han reclamat la seva ajuda per aconseguir tota la informació necessària i faran el mateix pròximament amb la síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà.

La plataforma destaca que la reforma és "urgent i necessària" per l'estat de deterioració actual de l'Abaceria, per la qual cosa aposten per un projecte de menor dimensió i asseguren que un mercat que faci les seves funcions principals costaria 10 milions d'euros.

García ha alertat que la reforma que planteja l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) contradiu les polítiques de l'actual consistori per fomentar l'economia social i de sostenibilitat ambiental, i considera que pot comportar "conseqüències nefastes", com creu que ha passat en mercats com el de Santa Caterina, la Boqueria i el de la Llibertat.

La plataforma s'oposa a la instal·lació de l'aparcament, ja que opina que fomentarà l'ús del vehicle privat i que ja veu suficients les 800 places que hi ha al voltant del mercat.
També critiquen la construcció del supermercat perquè sostenen que ja hi ha oferta de supermercats al voltant de l'Abaceria i que aquest model comporta la destrucció del petit comerç, i la del centre de distribució de mercaderies perquè suposa "un sobrecost addicional al projecte i afecta la funcionalitat del mercat".

"Focus de gentrificació"

García ha avisat que el projecte convertirà l'Abaceria en "un focus de gentrificació i una icona turística", ja que la inversió de prop de 100.000 euros per establiment que hauran de dur a terme els paradistes pot provocar que augmentin els preus, segons ell.

També creuen que ho provocarà la instal·lació d'espais de degustació i restauració, com un de cuines del món, contemplats en un document de l'IMMB que ha rebut l'entitat i que considera que va en contra del pla que va aprovar el districte de Gràcia.

Procés participatiu

García ha criticat que l'Ajuntament no ha tingut en compte els veïns, per la qual cosa ha demanat que es faci un "procés participatiu" planificat, transparent i amb una participació real i efectiva de tots els veïns.

Ha lamentat que no són suficients les reunions que ha celebrat el consistori amb la plataforma, ja que ha advertit que no els ha explicat bé el projecte. L'entitat ha convocat una manifestació aquest dissabte a les 12.00 hores a la plaça Vila de Gràcia sota el lema "Defensem l'Abaceria, mercat popular!".
Arxivat a