Trump liquida la política d'Obama contra el canvi climàtic

Una ordre executiva del president eliminarà les limitacions a les emissions de gasos contaminants

28 de març del 2017
Actualitzat a les 14:35h

Donald Trump vol desmantellar la política ambiental d'Obama. Foto: Europa Press


L'agost del 2015, el president Barack Obama va presentar un pla per combatre el canvi climàtic. Va ser un moment solemne en la historia de la seva administració, ja que el mandatari va proclamar que el canvi climàtic era l'amenaça més gran per al futur dels nord-americans. El projecte va incloure un seguit de moratòries a les emissions contaminants.

Aquest dimarts també passarà a la història com el dia en què un altre president, Donald Trump, va eliminar els límits a les emissions. L'ordre executiva de Trump elimina les limitacions que havia decretat Obama en la tècnica del fracking, aixeca la moratòria per a l'explotació de carbó en terres federals i obre la porta a promoure l'explotació de petroli i gas. Amb molts problemes per tirar endavant el seu programa al Congrés, Trump té pressa per demostrar que pren decisions i compleix els seus compromisos, per controvertits que siguin.   

Bufen nous aires a la Casa Blanca. No és cap sorpresa. L'atac de Trump a la política mediambiental d'Obama va ser constant al llarg de la seva campanya. I els pitjors pronòstics van prendre cos quan es va conèixer el nomenament del fiscal general d'Oklahoma, Scott Pruitt, per dirigir l'Agència de Protecció Ambiental. Es tracta d'un conegut enemic del combat contra el canvi climàtic, un negacionista.

En el discurs de Trump, l'oposició a la política mediambiental del govern demòcrata sempre s'ha argumentat dient que era negativa per al creixement econòmic i els llocs de treball. La defensa del carbó va ser una de les constants del Trump candidat.  

Què passarà amb l'Acord de París?

Aquesta és una pregunta que encara no té resposta. L'administració Trump encara no ha pres una decisió sobre si es continua sentint vinculada als compromisos que 200 països van subscriure a París l'any passat i en què l'Administració Obama va adoptar un paper d'impulsor de les polítiques actives contra l'escalfament global. L'ordre executiva de Trump no contempla de moment la denúncia dels acords signants a París.