La construcció del nou partit dels «comuns» fractura Podem

L'estratègia d'Albano Dante Fachin per marcar perfil propi ha acabat dividint la formació en dues llistes que rivalitzaran per ser a la direcció de Xavier Domènech | Els crítics, amb bona relació amb els "comuns", es reivindiquen com el "Podem constructiu" i busquen minimitzar la representació de Fachin al nou partit

Albano Dante Fachin, la setmana passada al Parlament
Albano Dante Fachin, la setmana passada al Parlament | Adrià Costa
27 de març del 2017
Actualitzat el 28 de març a les 10:38h
L'intent de la direcció de Podem Catalunya de quedar-se al marge del nou partit dels "comuns" per marcar perfil propi -i, segons els actors de la confluència, per garantir-se "més quota de poder"- ha acabat tenint un efecte bumerang: l'estratègia d'Albano Dante Fachin en el procés de suma que abanderen Xavier Domènech i Ada Colau ha acabat aguditzant una fractura interna de la formació lila.

La divisió es plasma en la presentació d'almenys dues llistes de Podem que competiran per aconseguir set llocs a la direcció del nou partit. Una, l'oficial, és la que encapçala la diputada al Congrés Marta Sibina. L'altra, la dels crítics que mantenen una bona relació amb els "comuns", la lidera la diputada al Parlament Jéssica Albiach i busca minimitzar la representació que pugui tenir la llista impulsada per Fachin a la direcció de Domènech.

Les darreres setmanes han estat un autèntic Dragon Khan a Podem. Primer, Fachin va fer públic un comunicat incendiari en el qual qüestionava el "funcionament democràtic" del nou partit. Després, va impulsar una consulta interna que no va superar el 7,5% de participació i en la qual va guanyar l'opció de no formar part de la confluència, l'opció que ell mateix havia alimentat per unes condicions que, segons defensava Fachin, no es complien. En aquell moment, crítics del partit ja van alertar que estava "manipulant" el missatge davant de les bases perquè aquells requisits "sí es complien". Un dia després del resultat i d'una intensa negociació de Domènech en la qual va intervenir també el líder de Podem, Pablo Iglesias, Fachin cedia, deixava el resultat de la consulta en un calaix i segellava el pacte per formar part de la nova formació.

Cap membre de la direcció de Podem a la llista de Domènech

Les tensions acumulades van fer inviable que Domènech inclogués cap membre de Podem a la seva proposta d'equip per dirigir el partit com inicialment volia fer. Fachin havia denunciat que la llista de "consens" que pretenia presentar el líder d'En Comú Podem era una llista "de partits" perquè pretenia incloure quatre membres de cada formació implicada, a més dels independents. Finalment, però, és Fachin qui ha acabat presentant una llista oficial de partit per competir amb Domènech.

Hi ha hagut una jugada hàbil per part dels dos. Domènech ha incorporat a la seva candidatura l'economista Vicenç Navarro, que va exercir d'assessor de Pablo Iglesias en la confecció del programa econòmic de Podem. I Fachin ha situant hàbilment la diputada Marta Sibina -amb qui els "comuns" mantenen bona relació- com a principal cara visible de la candidatura malgrat que ell mateix també hi és i que ningú qüestiona el lideratge a Domènech. A més, Sibina és la parella de Dante Fachin i editava amb ell la revista Cafè amb Llet.
 

Ada Colau, Xavier Domènech i Marta Sibina en un acte d'En Comú Podem. Foto: ACN


Una implosió en tan sols vuit mesos de mandat

Fachin, que és conscient que el seu lideratge ha quedat tocat, no comptava, però, amb què els crítics del seu propi partit fossin capaços de fer-li competència. La direcció de Podem volia posar tota la carn a la graella per fer-se amb els set llocs que calculen que queden per arribar als 32 components que tindrà la direcció tenint en compte que la proposta de Domènech ja inclou 25 persones. D'aquesta manera, Podem tindria més representació a la direcció que formacions com ICV i EUiA.

El secretari general de Podem Catalunya va prometre dissenyar una llista que aplegués "totes les sensibilitats" del partit, un tasca complexa tenint en compte que la seva direcció és monolítica després que Albiach plegués per formar part de consell ciutadà estatal de Podem de la mà d'Íñigo Errejón i que el propi Fachin apartés de la cúpula de forma fulgurant el secretari general de Barcelona, Marc Bertomeu
 

Jéssica Albiach Foto: Adrià Costa


Dues actituds diferents a l'hora de presentar-se

La llista que encapçala Sibina i que impulsa Fachin sota el nom 'Radicalitat Democràtica Ja!' s'ha presentat denunciant que, en ocasions, durant la construcció del nou partit no s'ha comptat amb els "col·lectius de base". De fet, prometen traslladar la "democràcia de base" a l'òrgan de direcció del nou espai. Per contra, la candidatura encapçalada per Albiach amb el nom de 'Juntes Podem' s'erigeix en el "Podem constructiu" i "amb vocació integradora" i defensora d'un Podem "fort i il·lusionant" que aposta per evitar "el conflicte intern" perquè "sumar és guanyar". Per ara, pels canals oficials de Podem Catalunya només informen de la llista de Sibina i Fachin.

Albiach va perdre les primàries del passat mes de juliol amb un 23,78% dels suports que poc va poder fer davant del 41,96% aconseguit per Fachin. La relació mai ha tornat a ser fluida entre els dos dirigents. En tan sols vuit mesos al capdavant de la secretaria general de Podem Catalunya, el partit ha implosionat. Ara, la fortalesa de l'actual direcció dependrà de quina de les llistes obtingui més suport i tingui una major representació a la direcció de Podem. Sigui com sigui, si el nou partit neix és, justament, perquè cadascun dels actors que hi participen deixin la seva identitat pròpia en un segon pla per construir-ne una de nova, un requisit que per a un partit de curta trajectòria com Podem és difícil de pair. 
Arxivat a