ERC descarta posar data al referèndum però insisteix que «s'ha de fer en els propers sis mesos»

Sabrià condemna l'intent d'ocupació de la seu del PP i insta Arran a "treballar per aconseguir una victòria democràtica, que és el que necessita aquest país" | Desconfia de les promeses de Rajoy en infraestructures i avisa que no frenaran el full de ruta | L'eurodiputat Jordi Solé afirma que la manca de referències a Catalunya en la Declaració de Roma és "un altre fracàs" de la diplomàcia espanyola

L'eurodipitat Jordi Solé i el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, en roda de premsa, aquest dilluns.
L'eurodipitat Jordi Solé i el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, en roda de premsa, aquest dilluns. | ERC
27 de març del 2017
Actualitzat a la 13:28h
ERC rebutja posar data ja al referèndum. En línia del que ha defensat en una entrevista a NacióDigital el líder del partit, Oriol Junqueras, el portaveu de la formació, Sergi Sabrià, ha recordat que se li va encarregar al Pacte Nacional pel Referèndum "explorar totes les possibilitats fins que hi hagi un acord" i, per això, ha defensat que els republicans no tenen "pressa excessiva per posar un dia concret", ja que creu que això "no seria excessivament compatible amb la feina" de l'organisme liderat per Joan Ignasi Elena.

Ara bé, també ha descartat que hi hagi problemes amb la CUP, que diumenge va amenaçar amb deixar buits els escons si no se celebra el referèndum el setembre, ja que ha afirmat que tothom té clar que "no pot anar més enllà del setembre". "Seria motiu discordant no tenir clar que s'ha de fer en els propers sis mesos", ha insistit. Malgrat tot, ha assenyalat que no es trigarà "massa a saber aquesta data i pregunta", però ha demanat deixar marge al Pacte Nacional per aconseguir més suports.

Així mateix, pel que fa a l'intent d'ocupació que ha fet Arran de la seu del PP, Sabrià ha rebutjat l'acció i ha subratllat que "les victòries no les aconseguirem amb ocupacions". "Ho condemnem, instem Arran a treballar per aconseguir una victòria democràtica, que és el que necessita aquest país", ha apuntat, en línia amb les opinions mostrades pel PDECat en relació a aquest assumpte.

Finalment, quant a la visita de dimarts de Mariano Rajoy per anunciar noves promeses en infraestructures, el dirigent d'ERC s'ha mostrat poc esperançat, per "l'experiència" de casos previs similars. "Si espera comprar la nostra voluntat a través de promeses que no compleixen, que s'ho treguin del cap", ha etzibat, i ha avisat: "Els escoltarem, com sempre fem, i no renunciarem, com sempre fem".

Una Europea més federal

Així mateix, l'eurodiputat republicà Jordi Solé, que dissabte va manifestar-se a Roma a favor de la Unió Europea, ha cridat a "treballar per una UE més integrada, unida, política, i més federal, amb més transferència d'autonomia" i, per això, s'ha mostrat crític amb el document aprovat pels estats, el qual considera massa limitat i poc ambiciós. "El federalisme és bona idea allà on funciona i pot ser aplicada", ha defensat i, per això, s'hi ha compromès a treballar-hi a nivell europeu com a República catalana. 

Malgrat tot, Solé també ha subratllat que és "significatiu que no hi aparegui la referència a l'estat de dret o a Catalunya [en la Declaració de Roma], tal com va avançar l'estat espanyol". "La diplomàcia espanyola s'emporta un altre fracàs, en documents previs apareixia de forma molt més explícita aquesta referència a l'estat de dret", ha insistit, i ha denunciat els intents de l'Estat per "utilitzar els fòrums europeus per carregar contra el procés democràtic català". En aquest sentit, ha recordat els "favors" que va reconèixer l'exministre José Manuel García-Margallo a altres països per evitar que el procés català obtingués suports, i que Junqueras afirma que inclouen obrir els ports espanyols a vaixells de guerra russos, per exemple.