Una exposició reivindica la importància i el llegat de l'històric mercat del Born

La mostra, que es pot veure fins al 26 de novembre al Born Centre de Cultura i Memòria, també fa una crida a la ciutadania per crear un fons documental

Una de les imatges que il·lustren l'exposició «Born. Memòries d'un mercat», al Born CCM
Una de les imatges que il·lustren l'exposició «Born. Memòries d'un mercat», al Born CCM | ACN
24 de març del 2017
Actualitzat a les 18:24h
El barri del Born ha estat, històricament, un espai de mercat, un lloc de pas on establir relacions comercials, però també on compartir vivències, anades i vingudes. De primer, el mercat es va establir a la plaça, a peu de carrer; després, dins l'emblemàtic edifici metàl·lic, que originalment es va concebre com a mercat minorista de barri i va acabar sent un mercat majorista d’una metròpoli en expansió. Quaranta-cinc anys després del seu tancament, Born. Memòries d'un mercat vol reactivar la memòria col·lectiva de l'indret.

El Born Centre de Cultura i Memòria acollirà fins al 26 de novembre aquesta exposició temporal que reivindica la història i el llegat del mercat que va ocupar l'espai fins l'any 1971. La mostra també fa una crida a la ciutadania perquè aporti el seu material fotogràfic o audiovisual per tal de crear un fons documental sobre l'equipament, en una exposició que vol servir per recordar la importància que tenen els mercats per crear barri i comunitat, peces claus per a l'engranatge identitari de Barcelona, i també de Catalunya.

El Born, també un centre de la memòria popular i lúdica

La mostra explica, a través d'entrevistes, fotografies i diversos materials audiovisuals, com va ser el mercat inicial del Born a la plaça, la construcció de l'edifici de Fontserè que després va servir de model per a altres mercats de la ciutat, la transformació en mercat dels majoristes de fruites i verdures i finalment el moviment veïnal per salvar l'edifici de l'enderroc l'any 1971, a les acaballes de l'època franquista, un moment en què va acollir representacions teatrals, mítings, concerts i festes de diversa índole.

Malgrat tota aquesta riquesa i vitalitat, encara és poc conegut, entre veïns i ciutadans, que el Born va començar a ser mercat central el 1921, i que abans havia estat un mercat minorista sense tant d'èxit com els de la Boqueria o Santa Caterina. La mostra, doncs, és una ocasió perfecta per descobrir la vivesa del passat que configura allò que ha de ser el Born: un centre de la memòria de la resistència política, però també de la memòria popular, lúdica i comunitària de Barcelona.
 

El primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello, i Manuel Guàrdia, un dels comissaris de l'exposició «Born. Memòries d'un mercat» Foto: ACN