UNIÓ EUROPEA

L'ex-Iugoslàvia i Turquia, els candidats a formar part de la Unió Europea

Sèrbia, Albània, Montenegro i l'antiga República Iugoslàvia de Macedònia estan a la cua per entrar a la UE, mentre que Kosovo i Bòsnia Herzegovina encara no i Croàcia ja està dins

La relació entre les institucions europees i Turquia, que sembla l'etern candidat, no travessen el millor moment

60 anys de la UE: set mirades d'europeistes catalans

| 26/03/2017 a les 18:07h
Especial: Nació Destacat
Arxivat a: Internacional, Macedònia, Turquia, Sèrbia, Montenegro, Unió Europea, Albània
Turquia, Sèrbia, Albània, Montenegro i l'Antiga República Iugoslàvia de Macedònia a la cua per entrar a la UE | Europa Press
Aquesta notícia es va publicar originalment el 26/03/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va prometre que sota el seu mandat, que arribarà fins al 2019, cap país entraria a la UE però això no significa que no hi hagi països considerats com a candidats per entrar al club europeu. Els estats que fan cua per entrar són Turquia, Sèrbia, Albània, Montenegro i l'antiga República Iugoslàvia de Macedònia. Kosovo, que no està reconegut per Espanya, i Bòsnia Herzegovina encara no són candidats però han començat a realitzar els primers acords amb la UE. El país que vol entrar a la Unió ha de complir criteris polítics, econòmics i tenir la capacitat d'assumir les obligacions de ser un estat membre.

En el cas de Turquia, que és candidat des del 1999 però amb una relació directa amb la UE des de 1964, les negociacions per entrar a la UE van començar el 2005. L'últim gran acord entre les dues parts es va firmar fa un any: on Turquia reforçava el control fronterer per evitar l'entrada de refugiats a Europa a canvi de reactivar les negociacions d'adhesió a la UE.


La Unió Europea va condemnar l'intent de cop d'Estat del passat juliol a Turquia, reiterant el seu complet suport a les institucions democràtiques del país. Però també ha posat sobre la taula les seves inquietuds sobre la repressió, sobretot les purgues al sistema judicial i l'atac als mitjans de comunicació i periodistes, que està fent el govern d'Erdogan arran del cop. El 16 d'abril se celebra un referèndum que està causant més d'un problema diplomàtic entre Europa i Turquia.

Pel que fa a Turquia, el que més preocupa és la corrupció i l'alt percentatge d'atur, sobre tot juvenil i entre les dones. També la violència de gènere, la discriminació, el discurs d'odi contra les minories i els crims d'odi i violacions dels drets del col·lectiu LGBTI (lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals). A més, la UE insisteix que les mesures antiterroristes, sobretot a l'est del país on viuen els kurds, han de respectar els drets humans.

L'ex-Iugoslàvia i les seves semblances

Els països que formaven l'antiga Iugoslàvia, amb l'excepció d'Eslovènia i Croàcia, que formen part de la UE des del 2004 i el 2013 respectivament, comparteixen una sèrie de problemes que per la Unió s'han de resoldre abans d'avançar en les negociacions. En termes polítics, la UE demana més esforços i recursos per la lluita anticorrupció i promoure la llibertat del sistema judicial, que es troba molt coaccionat i limitat pel polític, així com rebaixar el nombre de casos judicials pendents (a Sèrbia arriben gairebé al milió). Pel que fa a l'economia, s'exigeix la disminució de l'economia informal, el control del deute públic i rebaixar l'atur, sobretot el juvenil.

En l'àmbit social, el que es reclama és enfortir les lleis i la prevenció contra la violència domèstica, una millora del nivell i la qualitat educativa i lleis més dures per combatre el canvi climàtic. Segons les directrius europees, els Balcans també han d'augmentar la lluita contra el crim organitzat tant a escala policial com judicial, posant el focus en el tràfic de persones i drogues, el blanqueig de diners, finançament al terrorisme i la confiscació de béns. Així com l'increment dels controls fronterers per evitar els crims transnacionals i el control del flux massiu de refugiats.

En l'apartat de drets humans, els països haurien de focalitzar-se en l'erradicació de la discriminació dels grups més vulnerables, sobretot la comunitat gitana i els discapacitats. Les presons, que segons estan saturades, no compleixen els requisits ni els estàndard dels tractats internacionals.
 
Algunes de les recomanacions i observacions de la UE per l'any 2016
ALBÀNIA (candidat des del 2014)

* El sistema electoral, que està pendent de reforma, té algunes deficiències com falta d'imparcialitat i transparència de les finances de campanya. El país es posarà a prova en les pròximes eleccions parlamentàries del 18 de juny.
* S'estan aplicant procediments de contractació dels funcionaris més transparents. Però és fonamental avançar per consolidar una administració més eficient, despolititzada i professional.
* Es necessiten esforços substancials per augmentar la capacitat administrativa dels governs locals per portar a terme les seves competències i proporcionar-los els recursos financers suficients.
* Incrementar els ingressos fiscals a través d'impostos per tal de disminuir el deute públic. Una manera de fer-ho seria reduir l'economia informal, que suposa més d'un terç del Producte Interior Brut.
* La policia es va modernitzar i la cooperació amb autoritats internacionals es van intensificar. Però es demana un treball conjunt entre la policia i la fiscalia per desmantellar més eficaçment les xarxes delictives.

MACEDÒNIA (candidat des del 2005)

* Segons l'informe de la UE, el país pateix una cultura política divisiva i una falta de capacitat de compromís. L'any 2015 va viure una greu crisi política quan es va descobrir un cas d'escoltes il·legals a ciutadans del país. Els principals partits polítics van arribar a un acord i es van realitzar eleccions parlamentàries el passat desembre però encara no s'ha format govern.
* Durant la crisi política, va haver-hi seriosos desafiaments a la governabilitat democràtica del país. Els òrgans independents de regulació, supervisió i assessorament no van poder dur a terme les seves funcions de manera proactiva.
* Les organitzacions de la societat civil van denunciar que estaven sent objecte de dures i desproporcionades crítiques per part de polítics i certs mitjans.
* L'economia està poc diversificada i la indústria produeix principalment productes de poc valor.
* S'han de millorar les condicions de les carreteres i el sistema de transport en general.

MONTENEGRO (candidat des del 2010, les negociacions van començar el juny del 2012)

* Tot i la persistent polarització de l'entorn polític, el país ha demostrat la capacitat d'arribar a acords entre el govern i sectors de l'oposició. No obstant això, es necessita una forta voluntat política per abordar eficaçment la despolitització del servei públic i l'ajust de la dimensió de l'Estat.
* S'han fet alguns progressos per enfortir el funcionament dels mercats financers i laborals, així com una millora de l'entorn empresarial. Les inversions en infraestructura i turisme són el principal suport a l'activitat econòmica.
* Preocupa el ràpid augment del deute públic i els elevats dèficits fiscals.
* Montenegro utilitza l'euro com a moneda. Això provoca que el país no disposi d'instruments de política monetària.
* Ha firmat el Tractat de París per combatre el canvi climàtic però no l'ha ratificat, cosa que hauria de fer. També ha de ratificar el tractat Sèrbia.

SÈRBIA (candidat des del 2012, les negociacions van començar el gener del 2014)

* Es van aconseguir bons progressos per abordar algunes debilitats polítiques, en particular respecte al dèficit pressupostari i la reestructuració de les empreses públiques.
* Segons les institucions europees, les eleccions presentaven diferents opcions als votants, es van portar a terme d'acord amb la llei i mantenien les llibertades fonamentals. Tot i això, van senyalar que la cobertura als mitjans de comunicació era massa esbiaixada.
* S'han de seguir amb els esforços per normalitzar les relacions amb Kosovo.
* Les amenaces, la violència i la intimidació contra els periodistes segueix sent un motiu de preocupació. Així com la influència política i econòmica sobre els mitjans.
* El Fiscal del Tribunal Penal Internacional per l'ex-Iugoslàvia (TPII) va informar que el país s'ha apartat del camí de la plena cooperació amb el TPII. Es refereix en particular a la no entrega de tres ciutadans serbis acusats de desacatament al tribunal. El compromís de Sèrbia de treballar per la cooperació regional i la reconciliació ha d'incloure la preparació per assumir el seu passat recent i fer tot el possible per establir un ambient propici per fer front a tots els crims de guerra.
* Encara falta l'aplicació d'una legislació sobre el tracte de les persones detingudes sota custòdia policial i les penes per maltractaments i tortura continuen sent insuficients. A més, un gran nombre de persones amb discapacitats mentals i psicosocials, incloses les persones d'edat avançada, estan involuntàriament internades en institucions psiquiàtriques i no s'ha avançat en la desinstitucionalització.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

COMENTARIS

Catalunya val la pena seguir al puticlub MERKELISTA?
INDEPENDENTISTA, 26/03/2017 a les 18:53
+24
-4
Si Catalunya arribem a ser independents, hauriem de fer un altre referendum per si volem seguir a la unió europea o si volem exclorens, d'aquesta manera si Anglaterra surt de la unió europea, doncs nosaltres podriem pertanyer tranquil·lament a l'EFTA
o sigui...
Anònim, 26/03/2017 a les 18:58
+18
-6
Que Turquia està igual que Espanya i en canvi Espanya fa el que vol.
Diuen: "sobretot les purgues al sistema judicial i l'atac als mitjans de comunicació i periodistes, que està fent el govern d'Erdogan arran del cop".
Us sona?????
I aixô??:
"Pel que fa a Turquia, el que més preocupa és la corrupció i l'alt percentatge d'atur, sobre tot juvenil i entre les dones. També la violència de gènere, la discriminació, el discurs d'odi contra les minories i els crims d'odi i violacions dels drets del col·lectiu LGBTI".
Candra pensar en tindre un acord amb Europa sense pertenyai !!!
Cartanya, 26/03/2017 a les 19:04
+16
-4
Ostres quina por!!!! La UE cada vegada fa mes amics en el seu llar viatge; però cal viatger amb aquest amics?. Aquí nia persones que ja a patit la violencia de la gent de la antiga Iugoslàvia, i ara fa poc hem vist com les gasten els turc en Alemanya, per no deixar que els arengui un dels seus. Tan malament esta la Europa del 27/ 28?.
Incomprensible
Anònim, 26/03/2017 a les 20:55
+15
-3
Si en les actuals condicions d'uns i altres Turquia arriba a entrar a la Unió Europea això suposarà la fi d'aquesta, l'enfonsament del poc que quedava vigent.

La Unió Europea amb gravíssims problemes interns i externs, amb el terrorisme islàmic rampant, amb l'allau de refugiats, amb la crisi financera, econòmica, social, política i global instal·lada ja de forma ferma, amb el Brexit... La Unió Europea està en un dels seus pitjors moments, abrumada pels resultats de les polítiques que ha imposat contra la voluntat popular i contra el sentit comú en els passats anys i sense saber ara ni el que li passa ni qui camí prendre i ni tant sols quina és la solució als seus problemes. De la Unió Europea de fa 25 anys ara només en queda el nom i un desmantellament quasi total.

Turquia cada cop més islamista, amb milions de persones ("gülenistes" en diuen) que han sigut tretes violentament fins dels seus empleus (on aniran per poder viure?) com a purga pel fracasat intent de cop d'Estat del juliol passat, amb desenes de milers o centenars de milers de detinguts o imputats, amb fronteres directes amb l'Iraq i la Síria en guerra contra els terroristes d'Al Qaeda i de l'Estat Islàmic, amb un president Erdogan i un govern que augura "properes guerres de religió a Europa", que diu que els governants de la UE (holandesos, alemanys, tots segons ell) són "feixistes, nazis i racistes", que "Europa pagarà pel que ha fet", que "Europa s'ho ha buscat", etc. Una Turquia que de sempre no reconeix el genocidi armeni, que tampoc té una relació democràtica amb els kurds, que encara manté la invasió i la divisió de Xipre del 1974 amb total impunitat, que pensa restablir la pena de mort i promou poders dictatorials. Aquests són els seus veritables problemes importants i no els que diu l'article.

De l'estranya forma habitual a que ens tenen acostumats últimament, davant d'aquest desastre, tant els governants com els polítics i els líders d'opinió raonen com si no passés res, com si tot anès bé en el fons, com si fos com abans... Incomprensible.
nomes hi ha un cami
Anònim, 26/03/2017 a les 22:55
+18
-5
Molt males noticies! jo soc una fan del brexit, era evident desde l'anexió del paisos de l'est que el futur de la UE es complicava....

Jo sugereixo un tractat, no UNIÓ entre el Regne Unit, Catalunya, Noruega, Suissa Islandia i Israel; dir adeu a la Merkel, en Juncker, el nou president del parlament europeo Antonio Tajani i tots els vividors que han fet i fan fortunes visquen del rotllo de Brusel.les i Estraburg!

Es de calaix que era insostenible una unió de paisos que entenen progres i economia a dos nivells! com es pot posar a la mateixa olla Alemanya o Fransa amb Bulgaria, Grecia, Rumania, Polonia o Espanya?????? El euro, ideat per Delors i introduit precipitadament sense calibrar els efectes potencialment catastrofics ja era desde el seu inici el que diuen els anglesos " a recipe for disaster" com el temps ha provat....
xD
Anònim, 27/03/2017 a les 01:33
+13
-1
Com deixin entrar Túrquia a la Unió Europea, la UE perdrà la poca credibilitat que li queda. Que deixin entrar una dictadura disfressada de democràcia com és ara Túrquia seria molt trist
També volem decidir
si val la pena aquesta Europa, 27/03/2017 a les 09:33
+8
-1
Com a ciutadà de la futura República Catalana, una de les primeres coses que exigiré al meu país serà que consulti la ciutadania sobre la voluntat de seguir essent membres d'una Europa com aquesta. Molt haurien de canviar les coses perquè repensi quin serà el meu vot.
La UE fa por
Només faltarà Turquia i altres perles, 27/03/2017 a les 09:39
+7
-1
Aquesta UE cada dia fa més por.
La Catalunya lliure a la Unió Europea? De cap manera! Neutralitat com Suïssa, Noruega, Islàndia, Andorra i aviat com el Regne Unit.
Anònim, 27/03/2017 a les 14:17
+2
-0
Fora l'euro, moneda nacional catalana.
Ah, si?
Anònim, 27/03/2017 a les 14:48
+2
-0
Turquia a l'Unió Europea? Ja poden plegar. Perquè no la dissolen directament i es deixen de subterfugis?
Catalunya fora de la UE...mireu jajajajajajajja.
Anònim, 27/03/2017 a les 19:12
+0
-4
Ja podeu torna tot el que ha invertit la UE a CATALUNYA, eh papanates i pixapins fora del tes, no sabeu el deute public que te Catalunya i en mans de qui esta, pregunteu als empresaris fins hi tot independèntistes si volen la nacionalització de totes les empreses a catalunya començan per al Barça, ja veurem si els Xinos, Russos, Pakistanesos o Indis, que tenen tota catalunya conquistada amb els seus comerços i obren i tanquen a l´hora que els hi rota els collons, ja podeu dir al CNI, CESICAT, I FINS HI TOT EL CESICAT DEL DEUTE PUBLIC, COM US HO FAREU, EH NOIS QUE AMB EL TURISME NO EN N´HI HA PROU, MIRA EN VEURE UNA COPA DE CAVA DEL MILLOR CAVA CATALÀ QUE HI HA A LA VOSTRA SALUT DEL TIP DE RIURE QUE FEU.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Manuel Valls, amb el líder de Cs, Albert Rivera i el president de Societat Civil Catalana, José Rosiñol | ACN
Sara González | 9 comentaris
01/01/1970
L'aposta de Ciutadans per l'ex-primer ministre francès sacseja l'escenari a Barcelona a un any de les eleccions i obliga a moure fitxa | Colau prova de reil·lusionar després d'una legislatura plena d'entrebancs i l'independentisme torna a debatre la millor fórmula per presentar-se
01/01/1970
L'objectiu passa per mantenir el poder adquisitiu dels pensionistes
01/01/1970
Consulteu el llistat de vols cancel·lats a causa de l'aturada
The Chanclettes a La Daurada Beach Club
01/01/1970
NacióDigital sorteja quatre entrades dobles per a l'espectacle #DPutuCOOL de The Chanclettes
Xavir Sardà, aquest dilluns a la tarda durant l'entrevista amb NacióDigital | Albert Alcaide
Pep Martí | 17 comentaris
01/01/1970
El periodista afirma en una entrevista a Nació Digital: "No em mortifica la independència, sinó com ho aconsegueix" | "Som molts, tenim raó i el món ens la donarà... Aquesta tripleta ens ha fallat moltes vegades", adverteix
Gabriel Rufián, Jenn Díaz i Jordi Borràs signant llibres | E. Plantada
Esteve Plantada
01/01/1970
Crònica d'una jornada que demostra la bona salut de Sant Jordi, un esclat de cultura i civisme que omple Catalunya de llibres i roses
Roses grogues i llaços grocs s'obren pas aquest Sant Jordi | Albert Alemany
Sara González | 3 comentaris
01/01/1970
La jornada cultural està marcada per ser la primera des de la restauració de la democràcia sense Govern i amb la Generalitat intervinguda
Albert Alemany
Albert Alemany | 1 comentari
01/01/1970
Les imatges de la diada del llibre i la rosa del fotoperiodista Albert Alemany