La cúpula del PDECat comunica la baixa dels dirigents afectats per les incompatibilitats

Elsa Artadi, Montserrat Candini, Lluís Guinó i Albert Batet deixen l'executiva després que el consell nacional tombés les excepcions al règim intern | Aquests dos últims dirigents s'integren com a adjunts a la direcció del grup parlamentari de Junts pel Sí que lidera Jordi Turull | Les baixes no s'ompliran i el dia a dia de la formació el portarà la direcció integrada ara per vuit membres

Consell nacional del PDECat del dissabte 18 de març del 2017
Consell nacional del PDECat del dissabte 18 de març del 2017 | PDECat
24 de març del 2017
Actualitzat a les 12:25h
Solució (ara sí) definitiva a la polèmica oberta al PDECat arran del règim d'incompatibilitats. La direcció executiva ha comunicat als consellers nacionals que Elsa Artadi, Montserrat Candini, Lluís Guinó i Albert Batet deixaran la cúpula després que la setmana passada els quadres del partit decidissin -per només dos vots- establir excepcions. En la nota que s'ha fet arribar als membres del consell nacional, la direcció indica que no es va arribar al 60% necessari per validar la situació d'Artadi, Candini, Guinó i Batet i que, davant d'això, "opten per deixar la seva responsabilitat com a membres de la direcció executiva nacional". Dilluns es farà pública la "reorganització" que, segons les fonts consultades, es farà per abordar aquesta nova etapa.

Amb aquesta decisió, la cúpula del partit es quedarà amb vuit membres. Aquest escenari, com va avançar NacióDigital, era el que preveia la coordinadora general, Marta Pascal, i el coordinador organitzatiu, David Bonvehí, quan es va anunciar -el 23 de gener- que els quatre dirigents afectats per les incompatibilitats abandonarien la cúpula. El consell nacional de finals de gener, però, es va pronunciar a favor d'abordar solucions per tal que Artadi, Candini, Batet i Guinó seguissin a la cúpula, i els quatre afectats van demanar els preceptius informes a la comissió de garanties del PDECat. Aquest organisme presidit per Xavier Trias va avalar les excepcions i va dictaminar que calia que 3/5 parts del consell nacional votessin a favor de la resolució.
 

Marta Pascal, després d'adreçar-se als consellers nacionals del PDECat Foto: PDECat


La direcció va optar per votar els informes conjuntament i no per separat, com demanaven sectors de la formació. Alts dirigents consultats indiquen que potser va ser "un error", perquè per separat "n'hi ha que s'haurien salvat". Es refereixen a Artadi -directora general de coordinació interdepartamental, ben considerada tant als entorns de Mas com de Puigdemont i màxima responsable del cicle StartCat- i a Candini. Aquesta última, alcaldessa de Calella de Mar i diputada de Junts pel Sí, era la responsable de política institucional, i argumentava que les seves responsabilitats la podien ajudar a desenvolupar la tasca interna que tenia encomanada.

Batet i Guinó eren els dos dirigents que, segons totes les fonts consultades, acumulaven més "recels" entre els consellers nacionals. En l'entorn de Mas no han "agradat" les crítiques que se'ls atribueix cap a l'expresident, especialment des que Fèlix Millet i Jordi Montull van decidir incriminar Convergència pel seu presumpte finançament irregular a través del Palau de la Música. Els dos dirigents s'integraran com a adjunts a la direcció del grup parlamentari de Junts pel Sí al costat del seu president, Jordi Turull. La versió oficial és que es tracta d'un "reforç".

Les incompatibilitats han generat friccions internes dins la formació, tal com demostra la votació resolta per només dos vots. Sectors de l'executiva consideren que dirigents que no van sortir "ben parats" del congrés han volgur tombar la proposta de la direcció per "debilitar" la posició de Pascal. La direcció espera ara afrontar aquesta nova etapa sense sobresalts i activar-se per la campanya del referèndum, que arrenquen demà amb un gran acte al Teatre Nacional de Catalunya.