El recurs (únic) del TC

El govern espanyol recorrerà els pressupostos del referèndum a l'alt tribunal, fins ara l'únic interlocutor amb el sobiranisme. També són protagonistes el PDECat, els "comuns", l'atac de Londres, Cruyff, Cospedal i Margallo

24 de març del 2017
Actualitzat a les 16:46h

El nou president del Tribunal Constitucional (TC), el conservador Juan José González Rivas, s'estrenarà amb un nou recurs contra el procés sobiranista. Aquest cop estan en discussió els pressupostos del Govern, validats dimecres al Parlament en un ple convuls i que incorporen partides per celebrar el referèndum. El PP i Ciutadans, així com el PSOE, ja havien anunciat la intenció de recórrer els comptes, i aquest divendres ha fixat posició el govern espanyol. L'executiu de Mariano Rajoy portarà els pressupostos a l'alt tribunal, un cop el Consell d'Estat hagi emès el seu informe. La Moncloa sustenta el seu argumentari en el dictamen inicial del Consell de Garanties Estatutàries i en la nota dels lletrats del Parlament sobre la legalitat dels comptes. Els tribunals, altre cop protagonistes.

No és l'única judicial oberta aquest divendres. La Fiscalia ja investiga el Govern sobre un anunci vinculat al referèndum publicat a La Vanguardia -el ministeri fiscal cita explícitament el rotatiu del Grupo Godó en el seu escrit-. Pretén aclarir si la Generalitat avança en els preparatius de la consulta vinculant sobre la independència.

El PDECat i la campanya del referèndum. Mentre el procés viu pendent de les resolucions judicials, el PDECat arrenca oficialment aquest dissabte la campanya pel sí al referèndum previst per al mes de setembre. Ho farà en un acte al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i pretén aplegar pràcticament un miler de persones. Els protagonistes seran els quatre inhabilitats pel 9-N -Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs- i aprofitaran per reivindicar el seu paper en la fase final del procés. Com assenyalava ahir un membre del comitè nacional: "Ja ens toca treure pit!". En efecte, no han estat uns mesos senzills per a l'antiga Convergència.

La llista de Xavier Domènech... i de Podem. Aquest diumenge finalitza el procés de presentació de candidatures per liderar el nou partit dels "comuns". Xavier Domènech, que aspira a exercir de coordinador general després de liderar les negociacions, encapçalarà la llista consensuada entre les formacions que confluiran en les noves sigles. A NacióDigitalus vam avançar aquest dijous part de la composició de la candidatura per confeccionar l'executiva, que inclou l'economista Vicenç Navarro, un dels artífexs que Podem no s'hagi despenjat de la creació del nou partit. La relació sencera de noms es coneixerà en els pròxims dies. També us hem explicat que Podem farà una llista per competir amb la de Domènech. L'assemblea fundacional de la nova força dels "comuns" s'acosta. 
     
L'esglai del terrorisme, a Londres. La capital anglesa ha tornat a ser l'escenari d'una acció terrorista -com la del 2005, que va provocar 56 víctimes mortals-, aquesta vegada amb Westminster com a escenari de la por. L'autor de l'atac era un ciutadà britànic convertit a l'Islam que ja havia estat sota el focus dels serveis d'intel·ligència britànics. El periodista Jason Burke raona a The Guardian per què no és una sorpresa que el responsable de l'atemptat hagués nascut al Regne Unit. També és rellevant observar com la dreta xenòfoba ha aprofitat els fets de Londres per atacar la política migratòria. Preocupant. 
 

Vist i llegit

Aquest divendres fa un any de la mort de Johan Cruyff, la figura més influent de la història del Barça. La seva personalitat rebel i guanyadora va impactar en la vida de molts culers, que es van entregar a l'obra d'un revolucionari, capaç de modernitzar el futbol dos cops, a la gespa i la banqueta. Amb Cruyff, el club va abandonar el derrotisme per conviure amb l'èxit. Va ser ell qui va encunyar el model que avui és respectat arreu. "Cruyffistes" com som, a NacióDigital hem volgut retre-li homenatge amb una sèrie d'articles que us proposo que recupereu: en Pep Martí explica l'impacte de l'arribada de Cruyff quan el franquisme encara tenallava el club i el país, en Toni Vall dibuixa la relació de l'holandès amb la ciutat de Barcelona i un servidor relata la incidència del 14 en el barcelonisme, no només en termes futbolístics. A l'espera que el Barça anunciï com pensa recordar el geni holandès, us animo també a degustar l'article que firma Ramon Besa a El País: "Un any sense Cruyff". El seu llegat es manifesta constantment. 


     La frase de la setmana

"Si no tenim garantida la seguretat, és igual tenir garantits el subsidi d'atur, la sanitat pública o una millor educació". La reflexió correspon a la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, que aquesta setmana ha estat a Washington per reunir-se amb el secretari de Defensa dels Estats Units, James Mattis. Amb l'administració Trump, el govern espanyol ha analitzat el compliment de l'objectiu dels socis de l'OTAN, decidits a dedicar a polítiques de defensa el 2% del PIB en la pròxima dècada. És en aquest context que Cospedal va argumentar que els recursos en seguretat són prioritaris. Ho comparteixen els grups que han de facilitar a Rajoy l'aprovació dels pressupostos?

  
El nom propi

Acostumat a pronunciar frases grandiloqüents contra el procés sobiranista, José Manuel García-Margallo ha tornat a ser protagonista de la setmana després d'admetre a 13TV que l'Estat deu favors a altres països per emetre declaracions contra Catalunya. L'exministre d'Afers Exteriors va confessar que els "ha costat molt" aconseguir que certes personalitats es pronunciessin contra la via independentista. Per entendre l'impacte de les paraules de Margallo -que han motivat que Carles Puigdemont reclami l'actuació de la Fiscalia- cal llegir l'anàlisi que escriu des de Madrid Roger Pi de Cabanyes, que detalla que els "favors" de Margallo a l'independentisme irriten el PP. Lluny de la Moncloa, l'exministre ha optat per reivindicar-se, qüestionar l’estratègia de Rajoy i fer la guerra pel seu compte.


Els imperdibles

Si encara no heu planificat del tot el cap de setmana, una recomanació que us pot interessar: gaudir de la novena edició de Kosmopolis, el cicle sobre "literatura amplificada" promogut pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), que conclou diumenge. Centrat en el canvi climàtic, el certamen aborda els dilemes que desperta l'escalfament global amb l'ajuda de grans escriptors de ciència-ficció, científics i artistes de diverses disciplines. Un dels plats forts és la presència dissabte al vespre del cineasta Werner Herzog, que conversarà amb Paul Holdengräber, fundador i director del programa Live de The New York Public Library. Bon cap de setmana!
       

Joan Serra i Carné
cap de Política de NacióDigital



Vols rebre "La brúixola" de NacióDigital cada divendres a la tarda al teu correu electrònic?
 
Fes clic aquí per subscriure't-hi