Les depressions a Catalunya costen 736 milions d’euros

Un estudi demostra la pèrdua de 3,7 dies laborables perduts per la malaltia i relaciona pobresa amb la depressió.

per Redacció Barcelona, 1 de desembre de 2009 a les 13:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de desembre de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.Ja siguin els costos directes derivats de l'atenció sanitària i farmacològica, i els indirectes, que provenen sobretot de la pèrdua d'hores laborals, la realitat és que els trastorns depressius costen 736 milions d’euros l’any a Catalunya.

Aquestes són les xifres presentades aquest dilluns per Marina Geli, consellera de Salut, del "primer estudi en el món encarregat per un govern sobre els costos de les malalties mentals" amb dades del 2006.

La pobresa, factor multiplicador

L'estudi vincula la probabilitat més elevada de patir depressió a més deteriorament de la situació socioeconòmica dels afectats, sent dones un 69% dels 400.000 malalts majors d'edat comptabilitzats en l'estudi, amb una proporció que és encara més elevada a mesura que augmenta l'edat i baixen els recursos econòmics.

Despeses farmacològiques

Del cost total, que representa un 0,38% del PIB català i un 2% del pressupost del departament el 2006, un 79% correspon a despeses indirectes provocades per la pèrdua de 3,7 milions de dies de treball, perduts per les 33.000 persones que tenen alguna baixa laboral temporal a l'any i l'11% de sol•licituds anuals que demanen la incapacitat permanent per aquesta causa.

Dels costos indirectes, un 61% es produeixen a causa d'incapacitat permanent, mentre que un 34% són per incapacitat temporal i un 5% a causa de la mortalitat dels pacients.

Entre els costos directes de la depressió un 65% (101 milions d'euros) són per atenció farmacològica, mentre que un 26% es refereix a l'atenció primària, en la qual es realitzen prop de dos milions de visites a l'any a persones amb símptomes de patologies depressives i la resta són despeses ambulatòries i hospitalàries.

Cada any 33.200 baixes laborals de treballadors catalans s'associen a trastorns d'ansietat o depressió amb una mitjana de 100 dies de baixa que es tradueixen en 3.708.000 dies de treball perduts a l'any dels quals, només les baixes temporals, produeixen pèrdues en productivitat per valor de 200 milions d'euros.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació