Juristes contra el procés

Es presenta a l'Icab el col·lectiu Llibertats, format per professionals del dret contraris al sobiranisme | Eugeni Gay Montalvo, ex-vicepresident del Constitucional, i l'ex-rector de la UPF Joan Josep Moreso són els dos principals suports de la plataforma

21 de març del 2017
Actualitzat a les 18:46h

Eugeni Gay en l'acte d'avui a l'Icab. Foto: Eulàlia Roca/Llibertats


Tot l'unionisme s'ha aplegat avui al Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab) per a l'acte de presentació del col·lectiu Llibertats, el grup de juristes contraris al procés sobiranista. Un centenar de persones s'han aplegat entre signants, dirigents polítics i periodistes. Han fet de portaveus del col·lectiu Pere Lluís Huguet, ex-president del Consell de l'Advocacia Catalana i ex-degà del Col·legi de Reus, i Eloy Moreno, ex-president de la secció de dret processal de l'Icab. Huguet ha dit que "molta gent del sector ens ha dit que ja era hora que els juristes es posicionessin davant situacions que xoquen amb l'Estat de dret".

Huguet i Moreno han insistit en què "no som anti-res". La seva obsessió és la defensa de l'Estat de dret. I davant seu, hi eren la líder de l'oposició, Inés Arrimadas, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i dirigents del PP com el diputat Fernando Sánchez Costa, així com el delegat del govern espanyol, Enric Millo, i històrics de l'unionisme com José Domingo (Societat Civil Catalana), Jordi Cañas i el comentarista Joan López Alegre. La plataforma va fer públic el gener passat el manifest "El dret, al servei de les llibertats". Uns dos-cents juristes s'hi han adherit.

Els dos portaveus han esmentat Eugeni Gay Montalvo, ex-degà del Col·legi d'Advocats i ex-vicepresident del Tribunal Constitucional, i Joan Josep Moreso, ex-rector de la UPF, com a principals suports de la plataforma unionista. Huguet ha repetit algunes de les afirmacions del manifest: no hi ha democràcia fora de l'imperi de la llei, falta rigor jurídic en el debat polític i totes les idees són defensables dins del marc jurídic vigent.  

Eugeni Gay ha oficiat de veritable padrí del grup i ha intervingut per dir que va signar el manifest perquè "defensa l'Estat de dret". Ha afirmat que en la Constitució hi caben totes les ideologies, però que cap es pot imposar fora dels mecanismes establerts. "Tothom té la seva part de raó", ha dit, però s'han de seguir els canals legals constitucionals.

En defensa de la transició

"No m'agradaria que es faltés a l'Estat de dret", ha repetit Gay, que ha elogiat el procés de la transició i el paper jugat pel pare de la Constitució Jordi Solé Tura. Gay ha rebutjat les interpretacions crítiques sobre la transició: "S'ha dit que la Constitució es va fer sota trampa. Sabeu quina trampa hi va haver? Que tothom va haver de cedir molt". Gay va viure en primera persona el bloqueig del TC durant el debat sobre la sentència de l'Estatut, ja que aleshores n'era membre, però no n'ha fet referència.