Podem cedeix i se sumarà al nou partit dels «comuns»

Els actors que participen de la confluència han tancat un acord després d'una intensa negociació de Xavier Domènech amb el suport de Pablo Iglesias | Albano Dante Fachin no estarà a la llista del líder d'En Comú Podem | Els inscrits de Podem hauran de mostrar el seu DNI per votar i les candidatures per equips per a la direcció hauran de ser de màxim 24 persones més el cap de llista

 Albano Dante Fachin amb Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu
Albano Dante Fachin amb Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
21 de març del 2017
Actualitzat a les 20:28h
Podem se sumarà finalment al nou partit dels comuns. Un dia després de defensar públicament que les seves bases havien optat per no formar part de la nova formació en una consulta amb una participació de només el 7,5% dels inscrits, els d'Albano Dante Fachin cedeixen i han signat un acord amb la resta d'actors que participen del nou espai. Els costos de quedar-se fora eren massa alts, sobretot tenint en compte que el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha donat sempre suport a la confluència i té clar que el nou partit  que abanderen Xavier Domènech i Ada Colau serà, a partir del 8 d'abril, el seu interlocutor a Catalunya. De fet, just despés de fer-se públic l'acord, avançat per NacióDigital, Iglesias ha celebrat un acord que és "una magnífica notícia per a Espanya i per a Catalunya" i ha considerat que el nou partit dels comuns serà el "referent" de Podem estatal.

Fonts coneixedores de la negociació expliquen que el paper de Domènech, que "ha comptat amb el suport" d'Iglesias, ha estat clau perquè el secretari general de Podem Catalunya finalment signés el pacte. De fet, l'escenari en el qual Fachin havia situat la construcció del nou partit era paradoxal, ja que els requisits que posava sobre la taula en el seu ultimàtum ja es donen des del principi, fet que demostra, segons denuncien els membres del nucli impulsor, que Podem pretenia forçar un pols perquè intentava tenir més quotes de poder al nou partit per sobre de Barcelona en Comú, ICV i EUiA. 

Finalment, però, Podem ha donat el seu braç a tòrcer conscient que era poc viable quedar-se fora. Sobretot tenint en compte que la pròpia Colau va tancar la porta el passat dissabte a la fórmula de la coalició electoral, una de les propostes que Podem havia posat sobre la taula per mantenir intacta l'estructura del seu partit sense haver d'enfrontar-se a les urnes amb els comuns.

Una direcció de 32 persones i llistes de màxim 25 components

Què passa, doncs, amb els tres punts més candents que estaven sobre la taula? Pel que fa al cens, Fachin accepta finalment que les seves bases ensenyin el seu DNI per poder votar. Ha estat, fins el final, un dels principals esculls per segellar el pacte. Inicialment ell demanava que els seus 52.000 inscrits passessin a formar part directament del cens, un fet que per motius legals no era viable. Es facilitarà des de la pàgina web del partit un link per a què els inscrits puguin votar. Tal i com estava previst, l'elecció dels membres de la direcció es farà tant de forma presencial com telemàtica i requerirà la validació del DNI en el procés de registre o de votació. Per a la validació presencial s’habilitaran diversos punts al territori.

Pel que fa a la composició de la direcció, que està previst que tingui un caràcter transitori fins que es consolidi l'organització del partit, finalment serà de 32 persones més el coordinador general. Totes elles seran escollides, com ja estava aprovat, per llistes obertes. La coordinadora nacional, que serà el màxim òrgan del partit entre congressos, estarà formada per 120 membres. Per optar a formar part de la direcció es podran presentar tant equips -Xavier Domènech presentarà una llista de consens que Fachin titlla de "llista de partits"- com persones a títol individual. Els més votats seran els que entraran als òrgans de direcció.

Fachin no estarà a la llista de Domènech

Sí s'introdueix, però, un canvi que ha estat clau perquè Podem accepti sumar-se. A l'hora de presentar candidatures en equip a l'executiva, la llista podrà ser de màxim 24 components més el cap de llista per evitar que una mateixa candidatura pugui arribar a ocupar totes les places. En el cas de la coordinadora nacional, cap candidatura pot superar els 96 membres (incloent el cap de llista). D'aquesta manera, Fachin es garanteix que presentant una llista pròpia pot aspirar a tenir 8 membres del seu partit -els restants fins a 32- a la direcció. Això sí, fa aquest càlcul comptant que hi hagi poca competència d'altres candidatures alternatives que puguin sorgir. La presentació de candidatures es farà del 22 al 25 de març i l'1 d'abril es proclamaran totes les candidatures definitives i s'iniciarà el període de votació, que acabarà el 8 d'abril durant l'assemblea fundacional.

Albano Dante Fachin no estarà finalment a la llista que presentarà Domènech, tal i com ha confirmat el seu entorn. El líder de Podem ja va manifestar la seva intenció de presentar una llista pròpia i caldrà veure si ara ho materialitza o no.

Pel que fa al codi ètic que Podem exigia malgrat que estava contemplat des del principi -es va definir en reunions a les quals els de Fachin van deixar d'assistir- es manté el pla previst: a l'assemblea fundacional s'aprovaran uns compromisos ètics basats en la limitació de sous i mandats dels càrrecs i en la prohibició d'endeutar-se amb enitats bancàries, però serà la militància qui posteriorment acabarà de definir els paràmetres definitius.

Fachin assegura que els altres actors han acceptat les seves demandes

En declaracions als mitjans, Fachin s'ha mostrat "molt content" per l'acord, el qual ha afirmat que es deu al fet que les altres formacions de la confluència "han acceptat" les demandes que va posar Podem damunt la taula arran de la consulta als seus adherits. "La resta d'actors han entès que aquells tres punts enriqueixen tot l'espai", ha destacat, aprofundint en qüestions de "radicalitat democràtica". En concret, ha celebrat que les votacions es puguin fer de forma digital i que la limitació de candidats en una llista garanteixi una major "pluralitat" en el nou subjecte polític. "Xavier Domènech ha estat l'artífex perquè diferents formacions ens entenguéssim", ha agraït Fachin al líder d'En Comú Podem.

Malgrat tot, el dirigent de Podem a Catalunya no ha concretat com participarà en la configuració de candidatures i propostes de cara al procés de creació de la formació, tot i que ha apuntat que "la millor manera és que les propostes surtin des de baix". Per això, ha apuntat que començaran a treballar des de la base per canalitzar noms i idees.

Tots els actors han celebrat que s'hagi tancat l'acord. Domènech ha proclamat que el dia 8 "neix amb més força que mai l'espai necessari per guanyar Catalunya". També Barcelona en Comú, ICV i EUiA han celebrat l'entesa i la "generositat" de totes les parts de la negociació.